Главчев: Необходими са всеобщи усилия за сигурно дигитално пространство

Българският премиер обърна внимание на темите за киберсигурността
23 сеп 2024 22:20, Красимир Ангелов
7
Главчев: Необходими са всеобщи усилия за сигурно дигитално пространство
Снимка: Правителствена информационна служба

Правителствата, бизнесът, академичните среди и гражданското общество трябва да работят заедно, така че цифровите технологии да допринасят максимално за насърчаване на устойчивото развитие, за гарантиране на сигурно дигитално пространство за всички и за премахване на цифровото разделение, заяви министър-председателят Димитър Главчев в Ню Йорк в рамките на интерактивния диалог „Към общо дигитално бъдеще“.

Премиерът Главчев посочи, че Механизмът на ЕС за свързване на Европа (CEF2) е пример как съвместните усилия могат да усъвършенстват критичната цифрова инфраструктура, съобщават от правителствената пресслужба.

Наред с това инициативата за 5G коридор България-Гърция-Сърбия демонстрира как подобни партньорства могат да подобрят свързаността и да се преодолеят цифровите различия. Главчев акцентира също върху действащия в България Институт по компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет, в сътрудничество с швейцарски университети. Това допълнително подчертава нашия ангажимент към технологичните иновации и привлича топ таланти в областта на изкуствения интелект, добави премиерът.

Българският министър-председател специално обърна внимание на темите за киберсигурността, цифровата грамотност и защитата на личните данни. Изключително важно е да защитим всички хора, особено  децата, от заплахите в онлайн среда, изтъкна Главчев.

Премиерът Главчев заяви още, че разширяването на цифровата инфраструктура, особено в слабо развити райони, е от съществено значение за равния достъп до дигиталната икономика, включително до образование, здравеопазване и икономически възможности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Ню ЙоркДимитър Главчев
Още от Избори 2024
Борисов: Мога да работя с всеки, който поставя държавата на първо място
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
IP-та на компании - като "Лирекс" (която участва в обществената поръчка за доставка на устройствата за машинното гласуване и осигурява машините за експерименталното му въвеждане - б.р.), телекомуникационни и интернет компании и доставчици (БТК, Мобилтел, Cosmo Bulgaria Mobile, "Нетера", "Булсатком", "Мегалан", Blizoo, "Спектрум нет", NET1, DigSys, Datecs, Dir.bg, "Нетинфо", "Надежда нет", "Люлин нет", "Телекабел" и др.), университети (СУ, УАСГ), Българската стокова борса, ОББ, Министерството на финансите.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
ЦРУ е следило около 130 IP адреса на компании в България, твърдят последните разкрития на сайта "Уикилийкс", който публикува огромно количество нови документи за обекти и техники на следене, използвани от американското разузнаване.Списъкът с IP адреси бе качен в раздела Vault 7 (Трезор 7), съобщи БНТ.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 35 минути
Разбира ги главният счетоводител на държавата тия работи.
4
0
 
0
 
! Отговори
Българ преди 47 минути
Аве тикве*ик, погрижи се за хората от наводненията и пожарите, после дрънкай за кибертъпотии
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Като се сетя че след изборите това нещо ПАК ще е премиер и ми иде да тегля майните на Ристьо риформатора дето ни го натресе.
2
2
 
4
 
! Отговори
Г. Лозaнoв преди 1 час
He e лu npaйg, нe мu ro xвaлu!
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Представяне, типично за държава от някогашния Трети Свят!