Виктор Лилов: рекордьорът с два златни медала от Международните олимпиади по химия и биология

Спонсорирано съдържание | 21 авг 2024 14:31, Александър Попов
Виктор Лилов: рекордьорът с два златни медала от Международните олимпиади по химия и биология

На олимпиадите по природни науки, където конкуренцията е много голяма, постиженията на Виктор Лилов изпъкнаха на международната сцена. За по-малко от 14 дни родният дванадесетокласник се прибра в България със златни медали от Международната олимпиада по биология в Казахстан и от олимпиадата по химия в Саудитска Арабия, на която се класира първи в Европа и на второ място в целия свят.

Така с два медала в две различни дисциплини, в рамките на едно лято, младият състезател постави нов рекорд в света на международните състезания.

В основата на успеха му стоят непрестанното любопитство и неутолима жажда да открива нови знания, да разбира света около себе си и да решава дори най-сложните задачи. Важна роля играят също мотивацията и насоките от родителите, както и вдъхновяващите учители, които разпалват страстта му към природните науки още от ранна детска възраст. На по-късен етап към тези основополагащи фактори се присъединяват и изградените навици за учене и концентрация, които допринасят за неговите изключителни постижения.

„Моята стратегия за успех на тези две олимпиади беше да не смесвам едната наука с другата – когато съм се готвел по химия, фокусирам всички усилия само там, когато по биология – само в биологията. Двете олимпиади бяха през една седмица и аз превключвах от едното към другото. Явно проработи“ – споделя родният олимпиец пред Actualno.

Успехът на младия талант е резултат и от неговата целеустременост и от стотици, дори хиляди часове, прекарани в подготовка от истински професионалисти. Част от тази подготовка се осъществява благодарение на компании като Vivacom, която дари 30 000 лв. на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Финансовата подкрепа обезпечава част от подготовката и участието на родните гимназисти в международни състезания и олимпиади. Телекомът застава зад знанията и амбициите на тези деца за трета година, като към момента общата дарена сума е близо 140 000 лв.

Така с много труд, усилия, морална и финансова подкрепа Виктор Лилов покори върховете на олимпийските състезания, превърна се в повод за национална гордост и доказа, че за човешките амбиции и мечти няма раници.


Спонсорирани публикации