Москва: Русия и Китай могат "да обединят силите си", ако бъдат изправени пред обща заплаха

Путин и Си подписаха през 2022 г. споразумение за "неограничено" партньорство
Обновена: 11 сеп 2024 20:20 | 11 сеп 2024 20:20, Анисия Иванова
286
Москва: Русия и Китай могат "да обединят силите си", ако бъдат изправени пред обща заплаха
Снимка: БГНЕС

Партньорството между Русия и Китай не е насочено срещу трети държави, но Москва и Пекин могат "да обединят силите си", ако бъдат изправени пред агресия, каза днес говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин се споразумяха през май да задълбочат, по думите им, тяхното "всеобхватно партньорство и стратегическо сътрудничество" в новата ера, посочва Ройтерс.

Русия и Китай ще отговорят с двойно противодействие на разполагането от САЩ в Япония на ракети със среден обсег и наземно базиране в рамките на американската стратегия за двойно възпиране, каза на пресконференция Захарова, цитирана от ТАСС.

"На появяването на допълнителни, при това доста съществени ракетни заплахи и Русия, и Китай ще реагират, и то не само в политически план, което неведнъж е потвърждавано от двете страни", посочи говорителката и добави: "Никой не бива да се съмнява, че нашата страна и Китай няма да допуснат застрашаване на нашата национална сигурност и способностите ни за отбрана в резултат на деструктивните действия на САЩ. Бих искала да напомня в този контекст за руско-китайското споразумение, което беше обявено по-рано от руския външен министър Сергей Лавров, че на двойното сдържане от страна на САЩ Москва и Пекин ще отговорят с двойно противодействие".

Президентите Владимир Путин и Си Цзинпин подписаха през 2022 г. споразумение за "неограничено" партньорство, по-малко от три седмици преди Путин да нареди нахлуването на руски войски в Украйна. През май тази година двамата се споразумяха да задълбочат, по думите им, "всеобхватното партньорство и стратегическо сътрудничество" в новата ера.

Двете държави не са обявявали официален военен съюз, макар че Путин описа отношенията помежду им миналата седмица като на "съюзници във всеки смисъл на думата", съобщи БТА.

Русия и Китай провеждат заедно военни учения, включително военноморски маневри, които започнаха вчера. Путин, който даде старт на ученията предупреди САЩ да не се опитват да показват надмощие над Москва чрез усилване на военния си потенциал в Азиатско-тихоокеанския регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още по темата: КитайвойнаРусия
Още от Русия
Киев: Руските удари могат да предизвикат ядрена криза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Китайците клатят Лилипутин много технично и се готвят да застъпят на геополитическо дежурство.
237
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Само едно не разбирам: За какво им е Русия на китайците? Само ще пречи. Виж, Сибир е друга работа...
236
1
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 5 дни
Китай ги работи руснаците откъм гърба, а те се напъват да са приятели. Няма любов, всичко е кекс!
235
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А Китай иска Сибир за да разпъне чадър над Русия. Само, че китайците за разлика от руснаците са миролюбив народ
234
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Путин иска мистър Си Дрън Пън да го пази от бой!
233
0
 
4
 
! Отговори
обикновен българин преди 5 дни
Всеки българин знае зависимостта на Русия от Китай и преди десетина години чрез БРИКС. В същата зависимост е и Сърбия. Сърбия дължи милиарди на Китай от кредити , които и петдесет години да плащат няма да им стигне. Мир или война китайците печелят. Някога по времето на Т. Живков се казваше Касата ще победи Класата/ комунистическата класа/ и падна желязната завеса . Сега се вижда , че Расата ще победи Касата, колкото и тъжно да е , но може и да не стане..
232
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Никой не се намира в толкова безнадежно робтво като този, който погрешно вярва, че е свободен от русофилството и китайофилството. В китай едно куче и котка не можеш да видиш по улиците. Бягат от китайците на 100 метра. Много са им вкусни. Даже и с трупове човешки на празници празнуват! Един милярд и половина канибалски плъхове!
231
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ама много ясно, Китай си купува Русия от години... ама си купува и САЩ, и ЕС, и Австралия, и целия регион около него... та какво ще реши Китай, че го заплашва е друг въпрос.. дали няма да реши че заплахата е Русия, дето все се канят да му бомбят пазарите и инвестициите?
230
3
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 5 дни
Такива са Руските мечти! Какво мисли Китай и как ще реагира той е съвсем друга работа!
229
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Демек ще се става китайска провинция...
228
0
 
7
 
! Отговори
Абе преди 5 дни
До Анонимен233 То защото Путин не си го набута с тази СВО. Той очакваше, че ще влезе, като освободител в Киев и украинците ще го посрещнат с хляб и сол, ама греда! Само показа, че руската армия вече три години се мъчи с много по- малката украинска.
227
0
 
11
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 5 дни
доживехме вторите по сила гопници да плашат света с китайците.
226
1
 
7
 
! Отговори
другаря Си преди 5 дни
маро, спри да кръкаш. никой не ви е питал с кой искате да "обединявате сили"
225
2
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 5 дни
Китай, точно с вас ли ще се обедини? Китай си гледа интересите, а и никой не го заплашва. Само във вашите глави се върти идеята, че ви заплашват. Хората развиват индустрия и произведеното, трябва да се изтъргува някъде. Колкото по- голям пазар, толкова по- добре. Те не искат санкции!
224
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Зеля къси напушеняк си го набута на два ката с тази авантюра в Ку,рск - сега ако тръгне да бяга ще стане за смях и ще го питат за какво загинаха толкова хора,ако остане ,ще ги избият и пак ще трябва да отговаря на същия въпрос! ТО ПОЛОВИНАТА ВЕЧЕ ДАДОХА ФИРА.
223
0
 
6
 
! Отговори
НОСТРАДАМУС преди 5 дни
На страха очите са големи.
222
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А кво става с контранаступа, върнаха ли вече Крим? А с Курск какво става превзеха ли го вече? А има ли завърнали се от командировката към Курск, хахахахаха.
221
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
То че , ще се обединяват това е ясно. Въпросът е Китай разни парчета ли иска или всичко до Урал.
220
11
 
4
 
! Отговори
целта и средствата преди 5 дни
Единственото важно нещо е, краварника да бъде унищожен и ще бъде унищожен !
219
8
 
0
 
! Отговори
До 186 преди 5 дни
До Капитанът А я кажи, по това време какво е имало в Америка? Какво е имало в Америка, а? Добре - в Китай е имало императори -Китай и до днес си е огромна държава. В Русия е имало блата, и Русия си е огромна държава. А к'во стана с индианците в Америка, а? Кво стана с индианците? Е, сега същото ще стане с окупатора им. Ще им направим резервати, където бай деновци и тръмпутници да си палят огньове да се греят.