Украинските бежанци: "България е прекрасна, можем много да научим от българите"

"Нашата територия е окупирана: легнах си вечерта в Украйна, а на сутринта се събудих в Русия"
12 сеп 2024 07:07, Елка Василева
282
Украинските бежанци: "България е прекрасна, можем много да научим от българите"
Снимка: архив, БГНЕС

Във Варна и околностите живеят десетки хиляди украинци. Сред тях има и заможни, има и по-бедни. Какво ги кара да останат на Северното Черноморие? Как живеят, как се чувстват, разказва Александър Андреев в репортаж за Дойче веле.

Лиза e от Днипро. Живее във Варна вече две години заедно с двете си деца и помага на свои сънародници украинци.

Елена пък e дошла преди година и половина от Херсонска област, работи като фризьорка в курорт край морската столица.

Редом с тези две украинки по северното Черноморие в България можеш да срещнеш хиляди други техни сънародници: по хотелите, приютяващи бежанци, по улиците, плажовете и заведенията, натъкваш се включително и на украинци, които имат вид на доста заможни хора, а и на млади мъже, които по-скоро очакваш да видиш на фронта.

Според Радио Варна в града пребивават 12 хиляди украинци, а в целия варненски регион бройката навярно достига 30 000, предполагат наблюдатели. Точна информация миграционната служба в града все още не е предоставила в отговор на запитването на Дойче веле.

Лиза Якименко, която е мениджър на Българо-украинското дружество и работи за фондация "Открито сърце", също уверява, че статистика няма. Според нея около половината от украинските бежанци живеят на социална програма в хотели и държавни бази по Черноморието.

"В момента останаха около осем такива бази - в Свети Константин и Елена, на Златни пясъци. По тази социална програма помощи получават само хората, които официално са получили защита в България. Това са хора, които не са социално обезпечени, няма къде да отидат, нямат пари", обяснява Лиза.

За същата кауза работи и активистката Иглика Георгиева. "Тук пристигат украинци предимно от Одеса. Градът им харесва, има море, напомня им за техния град. Казват, че се чувстват спокойни, хората им помагат и тук най-добре могат да се интегрират", казва Иглика.

Дали богати или бедни - всички бягат от война

И Лиза, и Иглика не крият, че хилядите украинци наоколо не принадлежат стопроцентово към групата на класическите бежанци. Лиза посочва: "Има две категории украински бежанци. В първата категория са хората, избягали от ужасите, смъртта и безизходицата. Във втората обаче влизат хора, които бягат не от бедност или безизходица. Те просто търсят безопасно място, бягат от безкрайния стрес на войната и търсят повече сигурност. Това са добре обезпечени хора, те имат средства, те наистина притежават скъпи автомобили, а жените – скъпи бижута и чанти. Те могат да си наемат жилище, могат и да си купят имот в България. Те са дошли тук не за да получават социални помощи, а просто за да си починат, да опазят живота си, да бъдат на сигурно място."

Според Елена, фризьорката от Варна, всички украинци, които познава в околността, са избягали от войната. Тя описва мотива на тези хора с едно силно, лично изречение: "Нашата територия е окупирана: аз си легнах вечерта в Украйна, а на сутринта се събудих в Русия."

Иглика Георгиева добавя: "Бежанците са предимно майки с деца. Останалите просто са избягали от войната семейства с по-високи доходи. Както всяка нация си има по-заможни граждани, така и в Украйна има семейства със скъпи коли. Концентрацията на такива във Варна е голяма, тъй като те предпочитат да се заселят по морето. И се създава илюзията, че всички украинци са богати."

Журналистката Татяна Кристи, основателка на фондацията "Открито сърце", която помага на украинските бежанци, също твърди, че повечето нуждаещи се са майки с деца. "Това, че някой има хубава кола и пари, какво общо има с факта, че е бежанец от война? Абсолютно нищо! Но тази опорка се налага от проводниците на руско влияние в България, които искат да настроят българите срещу бежанците. Както във всяка една държава – в Украйна има богати хора, бедни хора и хора от средната класа. От война бягат всички, включително и тези със скъпите коли. И вместо някои българи да сипят омразата си срещу тези хора, нека да я фокусират върху факта, че държавата Русия е агресорът, който прогони милиони от родните им места."

Лиза обяснява, че в самото начало на войната сред бежанците наистина имало и мъже в наборна възраст, които обаче се ползвали с валидното тогава разрешение: бащите на три и повече деца имали право да пътуват зад граница. Днес вече не е така.

Близо до плажа в един от курортите разменям по няколко думи с двама млади украинци, които ме заговарят на български. Били от Одеса, тук много им харесвало. Питам ги предпазливо дали са туристи. Те се усмихват и безмълвно вдигат рамене.

Лиза Якименко, Татяна Кристи и Иглика Георгиева разказват и за възрастните украинки и украинци, някои от тях хронично болни или инвалиди, настанени в една държавна база на Златни пясъци.

"Такива хора просто няма къде да отидат. Те са от Краматорск, от Бахмут, от Николаев – как ще се връщат там, там има непрекъснат обстрел. Нашата фондация "Открито сърце" помага именно на такива хора", казва Лиза.

"България е чудесна страна"

Украинските бежанци във Варна и региона от една страна може би наистина се чувстват добре, вярва Иглика Георгиева. Същото твърди и Лиза Якименко, в същото се кълне и Лена: "България е прекрасна страна! Ние можем много да научим от българите. На първо място - умението им да живеят, да работят и редом с това да се наслаждават на живота. Това е просто прекрасна, забележителна страна! И съм много щастлива, че съм тук."

От друга страна обаче украинките и украинците се натъкват на какви ли не проблеми. Трудно си намират работа в съответствие със своята квалификация – заради езиковата бариера и трудностите при приравняване на образованието. Мнозина работят по 6 дни в седмицата за 1000 лева, а трябва да плащат и наем, обясняват Лиза и Татяна Кристи. На децата също не им е лесно в училищата. Макар че има и отлични примери. Невяна Филева от сдружение "Енерджи" казва пред Радио Варна, че има голям наплив към записване на ученици в училища - във Варна за изминалата година те са били 1200. Според Филева много от украинските семейства първоначално са разчитали на онлайн обучението от Украйна, но с продължаването на войната българската образователна система се е явила като логично решение за интеграция. Филева разказва и за един украински седмокласник, изкарал шестица на изпита по български език.

Иглика Георгиева говори с възторг за украинските деца, с които работи във фондацията. "Правя всичко, за да помагам на украинците, защото смятам, че в 21 век не бива, просто е недопустимо, хора да бъдат избивани, обстрелвани, мъчени, гонени от дома си. След като от мен не зависи да спра целия този ужас, поне да помогна на тези хора. Смятам, че всеки нормален човек би трябвало да направи същото. Това са толкова усмихнати, жизнерадостни, талантливи, умни и отворени към другите хора. Обичат природата, красотата, чистотата и реда. А децата им са нежни, красиви и добри. За силата на духа и за желанието да помагат на други, макар самите изпаднали в беда, уважавам безкрайно този народ."

Фризьорката Елена също споделя, че нейните клиентки и клиенти от Украйна са много благодарни на българите за грижите, че най-вече децата им получавали всичко необходимо. Тя и нейната дъщеря не са се натъквали на предубеждения или агресия, но не при всички е така. Татяна Кристи казва: "Уви, няма как да пренебрегнем влиянието на руската дезинформация, разпространявана чрез политическите проксита на Путин в България – най-вече партия "Възраждане". Тези хора сеят омраза, ксенофобия, заплахи, обиди и лъжи. Който не може да се постави на мястото на украинските бежанци и да разбере трагедията на тези хора, няма базисни човешки ценности и е със счупен морален компас."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от Общество
Пресконференция алармира за най-мащабната фалшификация на българската история през последните 20 години
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нагли укропаразити!
243
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нагли укро,***!
242
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Прекрасна е я, докато ви хрантути и плаща хотелите по морето. Я да почвате да работите вече, търтеи!
241
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тез укри някой проверява ли ги ?
240
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Проклети укри, докога ще ви носим на гърба си, докога ще търпим простотиите ви, наглостта ви, нахалството ви, капризите ви, мързела ви, неблогодарността ви??????
239
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Храним ги, търпим им щуротиите /ест има и нормални свестни хора и от тях, но са малко както и при нас,защото и ни не сме цветя/. Лошото е че богатите нямат намерение да си ходят накупиха имоти, устроиха се. Видяха че тук никой не ги закача-нито синя зона плащат, нито ги глобяват за нарушения, данъци не плащат поне за колите, винетки не плашат и тн. По забавното е че още от като дойдоха изместиха децата на сума ти народ за прием в детски градини и училища. Оказа се че са с предимство пред нас!
238
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Например да не вярвате на Зеленския национален предател, американски шпионин, лъжец, подлбец и корумпиран олигархичен марионет.
237
3
 
22
 
! Отговори
обективен преди 5 дни
В България няма място за тези измамници/дезертьори ,които ни струват по 200 000лв на ден!Простата сметка показва че в момента хрантутим над 51 000 укропитека ,които не пипват никаква работа , а ние търсим работници от Непал и Узбекистан.Такова чудо няма никъде по Света.До кога ще ги търпим и ще си траем ,докато нашествениците дебелеят и пиянстват на наш гръб?
236
1
 
5
 
! Отговори
до 240 преди 5 дни
Питай Кирчо
235
2
 
23
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 5 дни
Малка сметка:40лв. - дневни на всеки който се води украинец от бебе до пенсионер.настаняване в центрове които са само по морето - всичко се покрива от страната приела ги.ток, вода, парно, - не се плаща ако са в център.ХА СЕГА МИ КАЖЕТЕ КОЙ СРЕДНО СТАТИСТИЧЕСКИ БЪЛГАРИН МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ В ДРУГА СТРАНА ПО ТОЗИ НАЧИН.ОТНОСНО ЕС - НЯМА ПЛАЩАНИЯ , А АКО ИМА С ЗАКЪСНЕНИЕ 1ГОДИНА И ПРИ ПРИЗНАТИ РАЗХОДИ 50%
234
5
 
36
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 5 дни
Егати фалшивата статия.Защо не ги снимате как паркират скъпите си джипове по плажове и сини зони без да плащат?Как пиянстват до сутринта по скъпарските заведения в най-хубавите ни летни и зимни курорти?И как навсякъде създават проблеми на персонала и другите туристи?Тази с.*** трябва да бъде прогонена преди да станало късно.Кой и защо настани подлите укропитеци в най-хубавите курорти?В цяла Европа наглите навлеци са в общежития и бивши казарми.Кой?
233
7
 
27
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 5 дни
След турското ,руското ,американското и европейското робство ,дойде и укрофашистката напаст.До кога ще търпим тази воняща и нахална 50000 маса от безделници и престъпници?
232
6
 
26
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 5 дни
Укропи ,вървете си и никога повече не стъпвайте по земята ни!НИКОГА!По-нагли ,по-мързеливи и по-арогантни твари никога не са стъпвали тук!Защо тези полу.човеци не са в бежански лагери , а ги хрантутим в скъпи хотели?Стотици милиони ни струват тези разбойници!4.3 милиона е само последния транш.Колкото 2 детски градини ,отидоха за кефа на тези долни гад.ини!МАХАЙТЕ СЕ ,ПИЯНИЦИ И НАХАЛНИЦИ!ОТИВАЙТЕ В КУРСК ,А НАЙ-ДОБРЕ ПРИ БАНДЕРА И НАВАЛНИ!
231
2
 
21
 
! Отговори
ceci_ преди 5 дни
Цяла статия да се напиши с едни възторзи от анонимни фризьорки, за какво? За да се оплюе в края Възраждане :-) Доста нескопосано.П.С. 1200 деца в училищата е много добре.
230
1
 
17
 
! Отговори
до 234 преди 5 дни
Докато украинците бяха с Русия-52 млн. население.Сега са вече под 20 млн,ама са евроатлантици.То и тука има демогравски и евро-*** проблем.
229
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Украинци,вървете си.България е най-бедната в ЕС.Не можем повече да ви храним.Махайте се!!!Ако Зелски е толко велик,от него искайте да ви храни.Жена му я хванаха с куфари пари на една митница и после-тишина...То затуй Бокович вече няма жена,ама там-кюлчетата не били негови...
228
4
 
20
 
! Отговори
Идеалист преди 5 дни
Ю"...Можем много да научим от българите" Например, да обичате Русия!!
227
1
 
19
 
! Отговори
мак преди 5 дни
До Анонимен229. ес никога няма да покрие на 100% разходи за скъпоценните гости, особено пък на България.
226
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 229 - "Издръжката на украинците се поема от ЕС." --- НЕ Е ВЯРНО!!! -Парите от ЕС не стигат за издръжката им и се отпускат МИЛИОНИ от Държавния бюджет - парите от нашите данъци.---- Четете, бе хора, как може да сте толкова заблудени, че парите за хрантутенне на укрите са изцяло от ЕС
225
4
 
22
 
! Отговори
Еврогейец преди 5 дни
Връщате ги в Украйна и от там директо на фронта.