Котките могат да разбират човешката реч

Това се случва чрез асоциации
21 окт 2024 22:29, Инна Ангелова
13
Котките могат да разбират човешката реч
Снимка: Pixabay

Учени от японският университет "Адзабу” са установили, че домашните котки са в състояние да свързват човешки думи с изображения без подкана или награда, разбирайки казаното, пише Физ.орг, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънтифик рипортс".

Изводите на специалистите се основават на експеримент, в който са участвали 31 възрастни котки. Всяка от тях е била подложена на вербален тест, предназначен първоначално за изследване на възприемането на речта при човешките бебета.
По време на теста на животните са показвани кратки анимации на екран, придружени от две безсмислени думи.

След края на сеанса котките са получили почивка и след това отново са били поставени пред екрана с клипчетата. Този път обаче репликите и видеопоредиците са били в различен ред. Оказало се, че котките гледат по-дълго в монитора, когато чуят позната дума.

При някои от наблюдавани котки се е забелязало разширяване на зениците. Това показва, че те са объркани от размяната и се опитват да намерят обяснение.

Учените са стигнали до заключението, че котките изглежда свързват човешките думи с обекти в заобикалящата ги среда. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Извън релси
Куче се покатери на върха на Хеопсовата пирамида
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Много ядосан преди 41 минути
Котките са изумително *** същества, или свръх-хитри. Не е имало момент в който поне три такива добитъка да не живеят в апартамента ми, на 12-ти етаж. Съпругата ми ги антропорфизира - придава им човешки характеристики. Достатъчно интелигентни са като ме видят да се разбягват с писъци, защото следва шут. Но аз спя в хола на дивана. В спалнята са котките. В крайна сметка, тъпия съм аз.
12
0
 
1
 
! Отговори
Вярно е преди 48 минути
Потвърждавам го от личен опит, но не всички , също и някои кучета ! Способни са и на телепатия !
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 54 минути
"След края на сеанса котките са получили почивка и след това отново са били поставени пред екрана с клипчетата"---------Значи все пак свързват упражнението с награда (почивка), което обезсмисля заключенията от целия ескперимент.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Мога да говоря само от личен опит. През последните 33 години съм имал две котки, всяка от които е живяла близо 20 години (в даден момент едната завари другата вкъщи), а сега имам трета. Котката е опортюнистично животно. Свързва определени думи само и единствено с получаването на награди, било то храна или получаване на внимание.
9
0
 
0
 
! Отговори
До До №1 преди 1 час
Е па да. Опърдял си е котката, после вика взе че почина след 10 дни.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Имам котка и мисля, че е по-умна от повечето хора, които срещам. Поне със сигурност е по-тарикатка като гледам как безгрижно си живее.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Котките могат да разбират човешка реч, а копейките се затрудняват. Кви са тия неща, пак странни размисли преди лягане.
6
0
 
1
 
! Отговори
Бизона преди 2 часа
Има още много да учите !
5
0
 
9
 
! Отговори
До №1 преди 2 часа
Насякъл хляб? Ти нож нямаш ли в твойта пещера?Що за *** трябва да си да изядеш цял хляб с масло и мерудия, да си умориш котката от газове после да пишеш тук за негативни енергии?
4
1
 
9
 
! Отговори
Божинката преди 3 часа
Малко коте - кекс има ли?!
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Моя котарак е кастриран от малък, кът мъ ядоса понякога, му викам: "Ела тука, бе, пее::::с" идва, бе, значи разбира: 1) че, го викам 2) че, е пее:::::::с!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
могат ама не искат
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Насякох хляб на филии и ги намазах с масло и ги посипах със сол, чубрица и мащерка за вкус. Изядох целият намазан хляб и си легнах да спя. През нощта се разсъбудих от трептящи болки ходещи по корема в ляво и в дясно и трептящи болки по краката. Хлябът с маслото ми е запушил функциите на стомаха и червата. Моето коте Тучи дойде и започна да ме масажира цяла нощ. Взе цялата негативна енергия от моето тяло и аз сутрина оздравях. След като Тучи е изчистил от мен цялата негативна почина след 10 дни!