Каква цена ще трябва да платим, ако Украйна загуби войната?

554
Каква цена ще трябва да платим, ако Украйна загуби войната?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западът трябва прагматично да оцени военната и финансовата си помощ за Украйна и да я разглежда като инвестиция в сигурността на Европа. Защото едно поражение на Украйна ще му излезе много по-скъпо, твърдят експерти.

Ако Западът позволи на Русия да спечели войната срещу Украйна, Кремъл и неговите авторитарни съюзници ще разпространят влиянието си по целия свят, подкопавайки основите на международния ред и демокрацията, пише Виктория Власенко в "Дойче Веле". Подкрепата за Украйна, която би довела до нейната победа и впоследствие до членство в ЕС, би донесла предимства в областта на сигурността и икономиката за съюзниците на Киев. Това се казва в проучването "Украйна: цената на бездействието", изготвено от брюкселския мозъчен тръст "Приятели на Европа" в рамките на инициативата "Украйна".

Авторите на проучването базират заключенията си на интервюта с представители на НАТО, Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност, Европейската банка за възстановяване и развитие, членове на украинското правителство и парламент, както и политически и икономически експерти от държавите членки на ЕС и НАТО. Много от интервюираните се съгласиха да дадат мнението си за изследването само при условие за анонимност.

Помощта за Украйна е не само "морално правилна"

"Войната в Украйна е крайъгълен камък за нашето време. И изборът, който правителствата на Запад ще направят в отговор на нея, ще има далечни последици не само за Украйна или Европа, но и за демокрацията по света", се казва в проучването. В него се анализират преките и хибридните заплахи, които руският режим представлява за страните от НАТО и ЕС, и се отбелязва, че финансовата и военната помощ за Украйна е не само "морално правилна", но и в геополитически и икономически интерес на Запада.

Ако Киев бъде победен, "Путин няма да се спре с Украйна, а ще продължи да развива имперските амбиции на Русия" и нито една европейска държава няма да се чувства в безопасност, се отбелязва в документа. И макар да се наблюдава спад в обществената солидарност с украинците в Европа и Северна Америка на фона на нарастващата "цена на войната" и забавянето на икономическия растеж, разходите за подкрепа на Украйна днес "ще спестят на данъкоплатците още повече разходи за отбрана в дългосрочен план".

Освен това, ако Украйна победи, тя ще бъде не само силен стратегически съюзник на Запада, но и "икономически партньор с огромен потенциал". Така по-специално следвоенното възстановяване на Украйна може да представлява значителен бизнес интерес за западните партньори. "Подкрепата за Украйна вече създава работни места на Запад, а инвестирането в нейното възстановяване ще донесе още по-големи ползи", смятат авторите на изследването. А интегрирането на селскостопанския и енергийния сектор на Украйна в европейската икономика "ще повиши сигурността на доставките и ще помогне за защитата на потребителите от ценови шокове”.

Действията на Запада са от решаващо значение за победата на Украйна и за нейното по-нататъшно движение към "демократично, европейско бъдеще". "С подходящото ниво на международна подкрепа Украйна може да постигне резултат, който да защити това бъдеще, като гарантира, че тя ще се превърне в силен, независим партньор на Запада и пример за демокрациите по света", заключават авторите на проучването.

Подкрепата на Запада е от съществено значение за победата на УкрайнаПодкрепата на Запада е от съществено значение за победата на Украйна

"Русия трябва да загуби тази война"

За две години и половина, откакто трае войната, европейците научиха, че свободата и сигурността имат цена и "тя трябва да бъде платена", заяви нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен. "Трябва да отговорим на агресора и да се изправим в защита на европейските ценности. И затова трябва да говорим не само за солидарност с украинците", каза тя. Министърката е убедена, че като помагат на Украйна, страните от ЕС "сами стават по-силни".

Досега само малко над 30 държави "подкрепят и активно помагат на Украйна", заяви естонският министър на отбраната Хано Певкур. Според него Западът трябва да реши "дали иска Украйна да спечели". "За нас е важно Украйна не само да спечели войната, но и Русия да я загуби, защото разбираме какъв е залогът", каза Певкур. Естония е една от страните, които предоставят най-голяма помощ на Украйна, като отделя 0,25 на сто от брутния си вътрешен продукт за военните нужди на Киев. "Ако други държави правеха това, което правят Естония, другите балтийски държави, Полша и Нидерландия, тази война отдавна щеше да е приключила", заяви министърът.

"Става дума за възстановяването на Руската империя”

Цената на всеки ден забавяне на западната помощ за Украйна е човешки животи и разрушена инфраструктура, заяви бившата хърватска президентка Колинда Грабар-Китарович. Войната в Украйна ще се отрази на бъдещето на цяла Европа, убедена е тя. "Нека не се заблуждаваме: войната няма да спре в Украйна. Защото става въпрос за руския експанзионизъм и възстановяването на Руската империя. Виждаме сблъсъци на различни начини на живот и на различни ценности, общи за нас и за Украйна", каза бившата президентка.

Помощта за Украйна не е скъпа прищявка или благотворителност, защото инвестицията в успеха на Украйна "ще се възвърне стократно, когато се помисли какво може да предложи на Европа", смята бившият говорител на НАТО Джейми Ши. "Украйна вече е ключов партньор на ЕС в енергийния сектор и ще стане равноправен член на нашия единен пазар. Въпреки огромните предизвикателства, Украйна продължава да провежда реформи за постигането на тази цел", заяви еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон. Тя подчерта, че западните партньори на Украйна "трябва да направят всичко, за да гарантират, че Украйна ще спечели". "Ако Русия спечели войната, това ще бъде голяма заплаха за енергийната сигурност на Европа", подчерта Симсон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
4
 
0
 
! Отговори
Опааа преди 4 месеца
До Анонимен 148 Ако бяха нямаше да им помагат да оцеляват. Пак не можете да вържете две логически мисли.
131
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украинците и македонците се имат за съюзници на Запада. Те са жалки и наивни марионетки на Запада нощо повече. Укрите за Запада са мясо.
130
11
 
18
 
! Отговори
Български Патриот преди 4 месеца
Цяла Украйна трябва да се върне към Русия без Лвовска област. Това са изкоони руски земи за жалост сега са населени с фашистии трябва методично да се унищожават.Цяла България е с Русия. Работайте ребята!
129
4
 
15
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 4 месеца
Цената я плаща цяла Европа по 40 млрд ( скоро ) на месец.
128
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много м_у_р_з_и_л_к_и тука! Явно много искате отново да се върнете много години назад! Искате да карате запорожки, москвичи и други подобни трошки. Вероятно искате да нямате и мнение както тогава, защото ако кажете нещо отивате да чукате камъни. И най - вероятно искате да ядете банани само зимата! Не Украйна напада Русия. Малкия гном и неговата клика нямат никаква работа с танкове в Украйна! А руския народ за съжаление мълчи като стадо овце! Аз не искам Руския "мир", който унищожава и убива!!!!!
127
1
 
4
 
! Отговори
Опааа преди 4 месеца
До Bad Face "В Америка живееМ. ...." Точно ти ли ще ни рекламираш руския рай? :)))
126
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всъщност и да победи Русия за нас българите не е кой знае каква драма. Руснаците са православни християни като нас, имаме близък език, пишат на същата азбука. Така че драмата е за католиците, сатанисти и за тези, които пишат на латиница. Само те подкрепят Украйна. Те да си сърбат попарата.
125
7
 
3
 
! Отговори
Bad Face преди 4 месеца
В Америка живеем и доста българи, няма лошо Фашистка Европа да плаща за просперитета на Америка.
124
3
 
2
 
! Отговори
Опааа преди 4 месеца
До Анонимен 134 "това от гъззъ ли ... ?" Да, и даже той си има име - Медведев. :)))
123
3
 
20
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Хунтата в Брюксел трябва да плати с живота си, защото постави американския интерес пред този на Европа. А колкото за нас - в България. Ние никога не сме били англосаксонци, нито католици. Така че ако някой иска от нас да плащаме цената - въжето!
122
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Западът да си плаща цената и да не ни занимават!
121
20
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 месеца
Мордороробите пyтюпитеци искат следното. Джуджето убиец побеждава и затрива Украйна. Унищожава й езика и културата и я пише цялата територия вече като част от Мордор. Сменя им паспортите и ги прави 0pkи. После искат да дойде и у нас и те с разтворени бузи да го посрещнат с хляб и сол и молба и ние да станем част от Мордор. И разбира се, излизаме от ЕС и НАТО. Възстановяване на Народен съд и бесене по клоните на инакомислещите демократи без съд и присъда. И по цял ден само оркска телевизия и пропаганда. Рай за безмозъчните :)))
120
2
 
10
 
! Отговори
Bad Face преди 4 месеца
Украйна харчи $25 милиона за изследване на пингвините на Антарктида,докато проси пари от всички! Сред хранителните продукти има няколкостотин бутилки вино и шампанско, няколко десетки килограма шоколад, както и 28 кг октопод, 140 кг стек от сьомга, 4 кг хайвер, ядки и други подобни деликатеси. Директор на центъра е бивш шеф наАйдар Евгений Дикий.
119
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Румен Радев трябва да отиде в Москва и да говори с Путин за мир. Така ще покажем, че искаме преговори и мир. Това ще е сигнал към Русия и към ЕС, че трябва да се върви към мирни преговори.
118
6
 
10
 
! Отговори
Възраждане! Време е! преди 4 месеца
Белене ви чака русофоби
117
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украйна трябва да загуби тази война.
116
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Ако Киев бъде победен,Путин няма да се спре с Украйна" - това от гъззъ ли си го изсмукахте? За всеобща радост и нациКиев ще бъде победен, и Путин няма да продължи с експанзия. Единствено тъъпаците в Европа ще платят разходите.
115
2
 
5
 
! Отговори
заблеяло ми агънце преди 4 месеца
натОвците кога ги кастрираха? :)
114
3
 
5
 
! Отговори
Говедовъд преди 4 месеца
Плащаме и ше продължаваме да плащаме цената на действията на нашите (ЕС и САЩ) политици!Цялото това придвижване на НАТО към РФ с цел разполагане на оръжия ,които да стигнат целите си за по-малко от две минути,ни изяда главата!Руснаците явно не са толкова неумни ,колкота се говори!
113
3
 
11
 
! Отговори
Типично за журналята преди 4 месеца
Порегният пасквил, съчинен от "журналист"!