Магазините на бъдещето: Ще пазаруваме без каси и продавачи

Броят на магазините с каси на самообслужване продължава да нараства
102
Магазините на бъдещето: Ще пазаруваме без каси и продавачи
Снимка на Peggy Chai от Pixabay

Все повече магазини в Германия и Европа използват каси на самообслужване, които автоматично разпознават всеки продукт - без ръчно сканиране, без контакт с продавачи и без пари в брой. Така ли ще пазаруваме в бъдеще?

В най-големия си филиал в Европа испанската модна верига Bershka предлага футуристично преживяване при пазаруване: клиентите просто поставят стоките си на специална каса, която автоматично разпознава артикула - без всякакво сканиране или контакт със служител. После клиентът плаща, сам премахва защитата срещу кражба и си тръгва със стоката.

Огромно увеличение

Според изследователския институт EHI броят на магазините с каси на самообслужване продължава да нараства през последните години. Ако през 2019 г. в Германия е имало 903 магазина, които са предлагали Self-Checkout, през миналата 2023 г. броят им е нараснал до 4270. Освен това има мобилни системи за самообслужване, които работят с помощта на ръчен скенер или приложение за смартфон. Някои магазини дори предлагат и двете.

При продажбата на хранителни стоки, освен РЕВЕ и Едека, дискаунтърите Лидл и Алди също вече предлагат новата услуга. Броят на магазините, оборудвани по този начин, вече е толкова голям, че спокойно може да се каже, че те покриват вече почти цялата територия на страната, казва пред АРД експертът по търговия на дребно Йорг Фундер от Университета за приложни науки във Вормс.

Предимствата

Веригата дрогерии dm също предлага каси на самообслужване от 2022 г. насам. По данни на компанията те вече се предлагат в повече от 350 магазина в Германия, а новият начин на пазаруване се посреща добре от клиентите – особено в пиковите часове, когато има много хора, когато то им спестява много време.

Не само клиентите имат полза. Търговските фирми могат да използват по-рационално персонала си – служителите, вместо касиери, могат да консултират клиентите и да им помагат. Според Йорг Фундер, това ще позволи на търговците на дребно да увеличат обема на покупките, а оттам и на печалбите.

От dm изрично уточняват, че касите на самообслужване не означават, че фирмите ще съкращават персонал или ще намаляват работното време на служителите си, пояснява АРД.

Новите технологии срещу традициите

Докато много търговци на дребно виждат предимствата на касите на самообслужване, за други те не са опция. Особено за по-малките магазини, които не правят голям оборот, капиталовложението не се рентира. Освен това зависи от вида на продаваните стоки: ако за една дрогерия е особено важно бързото обслужване на клиентите, в модния бранш това не е много желателно.

В тази връзка АРД цитира управител на магазин за мода, който казва, че за неговата фирма най-важен е личният контакт с клиента – особено, когато става дума за скъпи дрехи. Това е още една причина, поради която познатите касови зони там ще продължат да съществуват - въпреки възхода на касите на самообслужване.

Въпреки това технологиите непрекъснато се развиват и ще предлагат нови възможности за подобряване на пазаруването. Подобно на Bershka, други големи компании, като Zara, Uniqlo и Decathlon вече също предлагат функцията за касово самообслужване без сканиране, подчертава АРД.

Следващата стъпка: автоматизирано плащане

В момента Amazon тества още по-нова технология в Лондон, която ще направи излишни дори касите на самообслужване. Просто клиентът ще поставя в чантата си желаните продукти, а на излизане от магазина специални радиочестотни чипове ще разпознават автоматично избраните стоки. Последното действие е удържането на сумата за покупката от сметката на клиента. Така ще отпадне нуждата от преминаване през каса на самообслужване и целият физически процес на плащане.

Но при цена от осем до десет цента за чип, новите устройства все още са сравнително скъпи и не са рентабилни за всички търговци на дребно. Това важи особено за търговията с хранителни стоки, където въпросните чипове биха оскъпили пазаруването значително, отбелязва още АРД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
знаем. Така щеше да е в комунизма.
98
0
 
4
 
! Отговори
Леля чичо преди 19 часа
Искам това да стане със сервитьорите в заведенията, това са най дразнещите същества наред с продавачките
97
3
 
2
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 1 ден
ШЕ СИ КРАДНЕТЕ ОТ МАГАЗИНИТЕ, НА ВОЛЯ КВОТО ВИ ДУША ИСКА....ХАХАХАААА
96
0
 
7
 
! Отговори
българина преди 2 дни
най добре е и да пазаруват машини, но не за хора, а за други машини, а защо машини да произвеждат храни за други машини, изобщо човекът нужен ли е на себе си, след като ще бъде изместен отвсякъде. най добре да не се раждат хора, машините са си добре и без нас
95
1
 
5
 
! Отговори
Айшету преди 2 дни
Че то аз и сега така си пазарим бе бате - няма каси няма продавачи, как си влизам така си излизам от магазина.
94
0
 
3
 
! Отговори
Юлиян преди 2 дни
Значи трябва да изключим от армията на работещите всички тези,които ще останат без работа.А знаете ли колко са?После и в държавните учреждения,банките,транспорта и навсякъде.Изкуственият интелект ще направи 95%от хората излишни.Тогава какво?Ще си гледаме кефа?А "колелото на историята" ще спре да се върти от самосебеси.Излиза,че Георги Димитров ще излезе прав.Какво друго,ако не комунизъм,е това?
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До българина Нямаш си представа колко си прав. Белият човек е направил великите географски открития, открил е райски острови и континенти. И ги е заселил с черни хора, докарани от Африка, защото на белия не му се работи.
92
3
 
19
 
! Отговори
българина преди 1 седмица
крайната форма на развитие на белия човек е, да няма нужда от себе си, сиреч да се самоунищожи. Всички иновации целят са отпадане нуждата от човека
91
1
 
23
 
! Отговори
Многю преди 1 седмица
Удобно бъдеще. Пакетирани храни със голям срок на годност. Пълни с витамини и микроелементи, полезни. Не излизаш от къщи, щото хората пречат. Правиш кинти онлаЙ. Робот доставя стоки. Нямаш земя, та тя е пълна с бактерии, червеи и др. Щастие. А, задължително си сам. Няма нужда от хора, то и без това е пренаселено.
90
8
 
37
 
! Отговори
Не Не Не преди 1 седмица
Не, мерси. Няма да съдействаме на веригите да съкращават работници, за да си оптимизират разходите. Никога не ходете на касите за самообслужване, оставяте няколко души без хляб!
89
0
 
29
 
! Отговори
тъпомер преди 1 седмица
Идват ромале времена ще се редите по гишетата за безработни,но интернет и телевизор ще имате,как иначе ще ви дресират.
88
0
 
34
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 седмица
А с касиерите какво става?-безработни.
87
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Повече по големите магазини няма да влизам. Само по пазарите и пряко стока от селата купувам!
86
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В такъв магазин се влиза само с маска!
85
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 84: Аз тегоби нямам, ти имаш. Дори и касиерката да се държи тъпанарски, пак мога да се усмихна. А и не само касиерите бутат да си слагаш продуктите по-бързо, бутат и тези по опашката, които вече тропат с крак отзад и пуфтят, ако се забавиш някоя секунда. Нещата са комплексни и търпение му майката, ако не се трогваш от такива дреболии, спестяваш тонове нерви. С една идея повече търпение в различни всекидневни ситуации и нещата за българина щяха да са на светлинни години.
84
21
 
11
 
! Отговори
Испанеца преди 1 седмица
Касите без касиер са много удобни.Тая година си бях я Бг и видях че в кауфланда има такива.Няма опашки и няма кой да те бута отзад да си събираш продуктите по бързо в торбата.
83
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 82, глупости! Все едно да кажеш, че отиваш в пощата и там всички са мили и добри. Хайде слез от небето. Касиерките на кауфланд са под всякаква критика. Не зная какво ги правят, но поведението им е меко казано скандално. И не е само към един клиент. Към всички е. Така че е редно да се осъзнаеш. Пазарувам онлайн и ми е много по-добре. Като си имате тегоби си ги носете вкъщи. Никой не е длъжен да ви трае. А ти си злобар :)
82
2
 
41
 
! Отговори
anonimen преди 1 седмица
Никога няма да ползвам системата без касиер. Това е един човек, който работи и издържа семейство, обичайно не особено компетентен и който трудно ще си намери по-добра работа. Или за студенти. Работят възрастни жени пред пенсия също. Назначете хора и плащайте осигуровки! Стига само сте грабили!
81
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не ми пречат никакви "кисели физиономии", минавам си на касата, усмихвам се на касиерката, държа се мило, защото и тя е човек. А вие виждате "киселите физиономии", защото самите сте киселаци. Било много удобно на касата на самообслужване - ще спестиш 5 минути (евентуално), чудо голямо! Един пък не искал да вади продуктите от количката, щото го мързи да гледа и не може да извърши още 5 движения. Сигурно и до WC някои ще искат да ходят без да стават от леглото.
80
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да, това е най-голямата наглост. Не получаваме никакви предимства затова, че ние самите трябва да сме си касиери. На всичкото отгоре редовно някакви кодове се прецакват и не можеш да сканираш продукта. Всеки път, когато съм си купувал повече от 6 бройки от продукт и системата зацикля. Откъде накъде ще вършим работата на касиери и на всичкото отгоре да си плащаме за това??? Долни наглеци!