Турция и САЩ в координация за дипломатическо решение в Украйна

Двете страни бяха в обтегнати отношения по редица въпроси
6 мар 2022 13:56, Петя Славова
29
Турция и САЩ в координация за дипломатическо решение в Украйна
Снимка: БГНЕС

Турция и САЩ ще останат в тясна координация за намирането на дипломатическо решение за конфликта в Украйна. Това съобщи турското външно министерство след разговори между заместник-външните министри на двете страни, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Турският заместник-външен министър Седат Йонал и заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман са потвърдили на срещата "подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна".

През последните години връзките между Турция и Съединените щати бяха обтегнати по редица въпроси, не на последно място закупуването от Турция на руски системи за противовъздушна отбрана С-400 и различията в политиката в Сирия и Източното Средиземноморие. Вашингтон наложи санкции на Анкара през декември 2020 г. заради С-400.

Турция има обща морска граница с Украйна и Русия в Черно море и поддържа добри връзки и с двете страни. Анкара нарече нападението на Русия неприемливо, но се противопостави и на санкции срещу Москва.

В отговор на руското нахлуване Турция затвори миналия месец проливите Босфор и Дарданели, свързващи Средиземно и Черно море, за военни кораби по силата на пакт от 1936 г., ограничавайки преминаването на някои руски кораби.

Макар да поддържа тесни връзки с Русия в областта на енергетиката, отбраната и търговията, Турция продаде безпилотни самолети на Киев, което разгневи Москва. Турция, чийто туристически сектор разчита до голяма степен на руските туристи, също така се противопостави на политиката на Москва в Сирия и Либия, както и на анексирането на Крим през 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Кароян преди 2 години
Квото и да направи Ердоганчо е пътник а турската икономика няма да цъфне и върже скоро време
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА Едната държава Турция трябва да я отпише за дълги години. В края на следващата седмица доларът в Русия ще стигне 800 рубли. Руснаците с доходи от 40-50 долара на месец ще бъдат по зле от най-бедната африканска държава.
11
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трабво да спирате Украйна да набие и унизи Русия. Само пълното унижение на тая фашизирана държава както на времето беше унизена Германия и народа и могат да разчистят авгиевия обор Русия и да я направят нормална държава. Ако прекратите ей така войната само ще увеличите желанието за реванш на Русия срещу Украйна и ще предизвикате много по-лоши неща за света отколкото днешната руска агресия. Задължително мирът минава през унижението и краха на Русия и шовинистичния руски народ.
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От около 2 години хамериканците си развалиха доста сериозно отношенията със своя стратегически съюзник Турция Отидоха даже много далеч когато отказаха да им продадат изтребители F 35 ,като някои от частите се произвеждат в самата Турция
9
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хей, украинци....кой ви вкара в тази война и кой е зеленски? Вие на какви опиати сте, че не осъзнавате?
8
5
 
4
 
! Отговори
майтапчия си преди 2 години
До Анонименчетейко поста ти смяташ , че цената на бензина и тока е определяща къде да членуваш ?? аз плащам 40 стотинки на киловат а бензина е 4 лв НО не бих гласувал за присъединяване към русия . но естествено всеки въпрос трябва да се решава с референдум....та 2 млн българи работят в ес които заедно със семействата им в България при гласуване са поне 4 млн поддържници на ес и то само тези зависещи пряко от оставането в ес. а дали няма и поне 1 млн за ес в България??
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банко веднага след публикуването на коментара си нацъка едно плюсче.
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то е ясно какво е дипломатическото решение на конфликта . Равно право на разширение на Русия и ЕС и само чрез референдуми. Да има референдуми за членство в руската федерация и в източните и южните области на бившата Украйна и в България . Кво толкова има да се разберат ? И всеки да си кажи условията за членство . Цена на тока газа опрощаване на дългове на населението или спасяване на ,,бизнеса,, с заеми които да връща народа . За да може всеки да вземе решение къде да членува в ЕС или в Русия
5
12
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
МАКРОН НАРЕДИ ФРЕНСКИ ФИРМИ ДА НЕ НАПУСКАТ РУСИЯ !!!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция пуска руски кораби от Средиземно море към Черно море за кораби които се връщат към Русия. Обратното от Черно море към Средиземно море. Проливите са затворени за всички кораби които са се запътили към Черно море с изключение на руски, български, румънски и украински кораби.
3
15
 
13
 
! Отговори
репост преди 2 години
Разбра се вече: Войната я предизвикаха американците за да запазят Германия и Франция под влиянието си. Напоследък те показваха тенденция за независимост на външната си политика. Цената е повредена Украйна с която Русия да се занимава дълго. Още ли не разбирате наглосаксите?
2
6
 
8
 
! Отговори
Пашата и краваря преди 2 години
се "загрижили" за жертвеното жълто-синьо агне които сами бутнаха *** мечката! АМА лицемерие!
1
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция си пуска руски кораби .Вчера тука мисирките ,че са забранили.Ще забранят ама Азия ще и се стори много тесна .