Ген. Съби Събев: Да дадем С-300 на Украйна срещу Patriot не ни прави мишена на Русия

Малко вероятно е войната да надхвърли границите на Украйна, смята той
Обновена: 19 мар 2022 22:27 | 19 мар 2022 19:52, Анисия Иванова
562

Военна помощ беше поискана от украинското ръководство и от президента Володимир Зеленски към НАТО и всички страни членки на ЕС. В НАТО и ЕС бяха взети такива решения на политическо ниво за предоставяне и на хуманитарна, и на военна помощ - такава, от каквато се нуждае Украйна. По отношение искането за налагане на зона, забранена за полети над Украйна от страна на НАТО, това не можеше да стане, защото означаваше, че НАТО ще се ангажира в конфликта и той ще се разшири извън границите на Украйна", коментира първият български представител в НАТО ген. Съби Събев в "предаването Брюксел 1".

По думите му това е причината Украйна да поиска средства за по-далечно действие, каквито са С-300, а три страни в НАТО притежават такава система - Гърция, България и Словакия.

Още по темата

"Словакия даде принципното си съгласие срещу предоставянето на система Patriot. Това можеше и България да го направи. Но България категорично отказа. Това нямаше да ни направи мишена на Москва. Това е фалшива теза, която се насажда в нашето политическо пространство и се опитва да генерира страхове. Как 28 страни членки на НАТО, които оказват военна помощ, не са мишени на Русия? По принцип всички страни членки на НАТО са мишени на Русия, тъй като Русия е обявила НАТО в своите стратегически документи за противник", заяви ген. Събев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че Украйна е партньор на НАТО от дълги години и по този начин, като отказваме помощ, ние не оказваме партньорска съпричастност на Украйна в този критичен момент.

"Ние сме парламентарна република и е нормално такова решение за помощ да мине през Народното събрание. Но всички наши народни представители и министри в правителството трябва съвсем обективно да оценят необходимостта от помощ на една страна, която е жертва на агресия, и да вземат решение. Не е необходимо всичко, което можем да предоставим, да го предоставяме. Каквото ние считаме, че можем, би следвало да се предостави - не само хуманитарна помощ, но и определена военна помощ", изтъкна ген. Събев.

"Малко вероятно е войната да надхвърли границите на Украйна. Русия изпитва затруднение да постигне целите си в Украйна, а представете си да разширява конфликта в други посоки или да провокира НАТО. Това ще бъде нелепо стратегическо решение. Тя дори няма достатъчно сили и средства да окупира източната част на Украйна. Това, към което се стреми Русия, е да окупира максимална територия и това да служи като добра база при преговори", обясни гостът.

Ген. Събев уточни, че риск за България има, ако конфликтът излезе извън границите на Украйна - ако опре до границата на Румъния. Но според него вероятността за такъв развой не е висока.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


562
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
2
 
14
 
! Отговори
SS преди 2 години
Светът е изправен пред световна война ! Къде сме ние в глобалната буря която идва ? Може да се каже ,че сме айрян без кисело мляко ! Въоръжавайте се ! Учете бойни изкуства! Научете се да оцелявате ! И слушайте какво ви съветва бай ви SS !
324
0
 
38
 
! Отговори
SS преди 2 години
КАКВИ СА БГ-ките ГЕНЕРАЛИ ? В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАЙ БИВШИ КОМУНИСТИ СТАНАЛИ ПЪРВИ НАТОВЦИ И ЕВРОАТЛАНТИЦИ ? НЕ ЗНАМ АКО УТРЕ НИ ОКУПИРА НЕ ДАЙ БОЖЕ ТУРЦИЯ МОЖЕ И ФЕСОВЕ ДА СЛОЖАТ И ДА СЕ ОБРЕЖАТ ! В ИМЕТО НА ГЮВЕЧА !
323
8
 
27
 
! Отговори
rrrrrrrrr преди 2 години
ГН Събев как не те е срам.Генерал, нима не ти е ЯСНО България какво щеше да загуби като отбранителни възможности и национална сигурност, вие правите ли разлика между двете системи по възможности,не карайте Българския народ да си мисли че сте слабоумни продажници.Вие сте се ЗАКЛЕВАЛИ ВЪВ ВЯРНОСТ КЪМ РОДИНАТА СИ бъдете достоен БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛ и се замислете за приказките си.Мисъл на *** ГЛ Сержант БЪЛГАРИЯ ПРИДИ ВСИЧКО.
322
9
 
22
 
! Отговори
...... преди 2 години
Събев - американска ***, готов да се наведе по всяко време на господарите си!!!Тръгвай за Украйна да се биеш на страната на Азовците, пфуууу........... ***!!!
321
10
 
25
 
! Отговори
Ббб преди 2 години
Съби,То се. видя, че няма да си дадем С-300,а този ***"петриат" не ни трябва. Слагайте каскита с Паси и цялата ви група, качвайте се на бронирания Трабант и в Украйна.
320
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси лаи. нара, обезличихте униформата
319
9
 
41
 
! Отговори
Майдан преди 2 години
Долу САЩ! Долу НАТО! Събев - национален предател!
318
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бaбaит съм и ще ти cepа в ycтенцaта, тъпaнap. Изобщо си нямаш представа с кого си имаш работа.
317
26
 
11
 
! Отговори
Срамно е преди 2 години
Поведението на Радев, Нинова и всички които помагат на агресора Русия. А тиквата която наля в руския джоб наши над 3 милиарда всъщност финансира Путин.
316
5
 
27
 
! Отговори
Васил преди 2 години
На този шапката много му пречи! Просто дупедавец!
315
3
 
13
 
! Отговори
Deutsches Maedel преди 2 години
Киро и позобни, вижте добре какво правят твоите господари с изпълнителите си! Вашите деца, ако си мислите, че ще се радват на богатството, което гърбоносите ви обещават, жестоко се лъжете и явно наистина сте по-*** от колкото предполагах! Който не чете световна история е така. За мен това е успокоението. Моите имоти може да станат на пепел, но поне знам, че за Киро и особено за децата му носът 100% има доста по-ужасен план.
314
8
 
2
 
! Отговори
Джавелин преди 2 години
Е,и с това мога... много успешно !Справка ; руските танкове !
313
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли кай да му надуе канчето от бой на тоя пpocтак?
312
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костас, не ни казвай какви сме, Ние си знаем. Ти ми кажи вие какви сте, че май гърци има от 1830 година.
311
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърците са африканско племе довлякло се по тези земи и откраднало тракийската култура, митология и азбука.
310
14
 
11
 
! Отговори
Искам да видя преди 2 години
Корнелия Нинова в Сливенския.....
309
3
 
37
 
! Отговори
? преди 2 години
Какъв генерал е тоя ,който никога не участвал в военни действия .Какъв генерал е и Борисов ..
308
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Генерале, защо не нарамиш автомата, 6 пълнители , в сунката 2 гранати и отиваш да се биеш с руснаците. Укрите ще те приемат с възторг и ще те дават по медиите с надпис прославен бг генерал. Не забравяй да вземеш и памперси, защото теорията е едно, а ти ще я усвояваш и на практика. Тогава ще разбереш кои са изморени, кои изтощени и кои - 2 м. под земята. Успех и да не се скриеш, ей! Не бъди Власов! Вземай пример от Азов!
307
2
 
23
 
! Отговори
Тотю преди 2 години
Защо Украйна не обявява война на Русия много просто защото войната ще свърши много бързо и затова те не обявяват войнаДори организацията на обединените нации е забранила на техните представители да не казват война е специална операция
306
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Събев, ти си позор за България.