Образовани, заможни, либерални - младите, които си тръгват от Русия

САЩ улесняват имиграцията на руски учени, инженери и специалисти
Обновена: 12 май 2022 13:13 | 12 май 2022 13:13, Анисия Иванова
199
Образовани, заможни, либерални - младите, които си тръгват от Русия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Президентът Джо Байдън иска да улесни имиграцията на руски учени, инженери и технологични специалисти в САЩ, като временно преустанови необходимостта от спонсориращ работодател. Това е добре дошъл ход и отдавна закъснял, пише в редакционен коментар на Bloomberg.

Чрез рационализиране на системата, за да ускори и без това пагубния процент на напускащи Русия, Вашингтон ще ерозира способността на президента Владимир Путин да поддържа инвазията си в Украйна и репресивната си машина у дома, ще подкопае ключовата пропаганда на Кремъл и ще стимулира икономиката на САЩ - която спечели в миналото именно от такива усилия.

Русия преживя многобройни емиграционни вълни през последния век, последно през 90-те години на миналия век, когато около 2,5 милиона напуснаха на фона на икономически колапс. Идването на Путин на власт първоначално обещаваше повишен просперитет, но заминаващите отново се увеличиха от 2012 г. - годината, в която той се завърна за трети мандат, сигнализирайки за авторитарен обрат.

Скорошните мигранти често посочват политиката като причина за заминаването си; те като цяло са образовани, заможни и либерални. Те също са млади: близо половината от 18- до 24-годишните миналата година изразиха желание да се преместят в чужбина, заедно с една трета от 25- до 39-годишните, според изследвана на центъра "Левада"

Темпът на това изтичане на мозъци само се увеличи след инвазията в Украйна, която предизвика широкообхватни санкции и напускането на редица чуждестранни работодатели и външни инвеститори. Руската асоциация за електронни комуникации заяви през март, че 50 000 до 70 000 технически работници са напуснали, като се очаква още 100 000 да са избягали през април. Общият брой вероятно ще бъде няколко пъти повече.

За режима на Путин това е абсолютна катастрофа. Още преди войната властите оцениха недостига на технологични работници в страната на между 500 000 и милион, нараствайки до 2 милиона до 2027 г. Науката страдаше в репресивна политическа среда, в която финансирането е ограничено, сътрудничеството в чужбина рисковано и обвиненията в държавна измяна не толкова необичайни. Изследванията и разработките възлизат на едва 1% от руската продукция – по-малко от половината от тази в повечето пазарни икономики – като голяма част от това се дължи на военния или на петролния и газов сектор. С напускането на повече висококвалифицирани работници очакванията са всичко това да се влоши.

Кремъл отдавна отхвърля такива емигранти като либерални бунтари. Но е ясно, че рязкото покачване на броя им сега тревожи тези на върха. Неспособен да въведе забрани в съветски стил за излизане на ИТ работниците, без да предизвика реакция, Путин вместо това предложи стимули, включително данъчни ваканции, увеличения на заплатите и субсидирани ипотеки за технологични специалисти, плюс изключително важно освобождаване от военна служба. Засега изглежда, че нищо от това не спира потока.

За САЩ една полза от приемането на тези висококвалифицирани работници е, че това ще подкопае ключов принцип на пропагандата на Кремъл, според който западният алианс просто се надява да навреди на руския народ. В крайна сметка разширяването на поканата към други професии, заедно с туристи и студенти, допълнително ще опровергае тази линия, като същевременно ще подкрепи създаването на нова, следпутинска интелигенция, отворена към други идеи за бъдещето. По време на Съветския съюз пътуванията в чужбина и излагането на Запад бяха основен принос за натиска, който в крайна сметка наложи повишена откритост.

Втората и по-важна причина е икономическата. Като помага на руснаците с желаните умения да се преместят, Байдън само ще попречи на икономическите перспективи на Путин, като същевременно ще засили своите. Инициативи като Закона за имиграцията на съветските учени от 1992 г. доведоха хиляди толкова необходими учени и инженери в САЩ, заедно с приток на умения, инициатива и нови идеи. Повече от половината от най-добрите американски технологични компании са основани от имигранти или техни деца - много от тях руснаци.

Професионалната миграция е мощен инструмент, който се възползва максимално от меката сила на САЩ и след време си струва да се помисли за други проблемни правителства, останали уязвими от изтичане на мозъци. В крайна сметка човешкият капитал е най-труден за замяна.

Още анализи - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам кой ще рухва, но руската рубла расте с невиждани темпове. С този ръст до края на годината ще са на нивото от 2005 година. Стане ли това нещо се гответе за хиперинфлация в ЕС. Храни, горива, метали всичко ще поскъпне в пъти. Бензин под 12лв на литър няма да има, хляб по 7-8лв.
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31. Аз пък от два месеца и половина слушам как "могучая и непобедимая" ще превземе Украйна.....пък вместо това *** затънаха като петел в кълчища. Вместо за умират безропотно за путина, както рушняшкия елит очаква от пушечното месо, *** са се отдали на кражби, грабежи, пиянство, изнасилвания... Грабят като не видели... Може и да не са виждали санитарен файанс, асфалт, козметика, перални, чаршафи и други удобства от бита на нормалните хора живеещи в нормални държави.
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО ДЖО Ами работи като мен на 2 места, ама преди това трябва много да си учил като мен и ще можеш да си плащаш газа.
55
7
 
8
 
! Отговори
Ямболия преди 2 години
104 години по-късно руската интелигенция и способните млади хора пак напускат,в посока САЩ и Европа. Мислещите и можещи руснаци не желаят комунистическо робство. В Русия ще останат старците и неспособните.
54
10
 
7
 
! Отговори
До41 преди 2 години
Можеш да си плещиш глупости не пречиш,ама го прави когато Русия загуби 30% от популацията си,както това се случи в "просперираща" евро-атлантическа България за около тридесет години!
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Z...има и такива. ....от киргизстан, туркменистан, и някои други станове. Но и те не за дълго.
52
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В LA, са сложили билборд с украинки и тарифата. Хахха
51
4
 
6
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
20% в ИТ сектора. Хахахахаха. Хахахахаха. Хахахахаха. Хахахахаха. Хахахахаха. Искам да знам коя е тази държава, в която 20% работят в ИТ сектор. То заплатите тогава нямаше да бъдат от 10 хиляди нагоре, а по-малко и от продавачка на половин работен ден. Хахахахаха
50
6
 
11
 
! Отговори
стар преди 2 години
Oт 60 години слушам как загнива капитализмът и САЩ, как доларът рухва и пр. комунистически глупости. Видя се кой рухна. Време е кагебешническите мозъци да измислят нещо ново. Ама те толкова си могат.
49
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че на кого са му потрябвали всички разззиани??????? Ти да не си луд!!! Трябва да има и роби за путларан и компания....или който дойде след тях.
48
8
 
10
 
! Отговори
Z преди 2 години
Как, за толкова години, не видях един тип да си хване багажа и да отиде да живее в Русия?
47
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е с население приблизително 146 000 000 човека. 20% да са в IT сектора, това са 29 000 000 човека. Колкото и да се пъне Байдън, няма как да ги изнесе всичките.
46
4
 
12
 
! Отговори
До джо преди 2 години
Успокой се, че ще получиш инфаркт като баща ти и ще пукнеш преди да станеш на 45 години. После си избърши бялото около устата, че всички знаят, че не е мляко. Рашистката пропаганда за дребни копейки, няма да ти докара нищо повече от инфаркт и рога.
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ах, ако човек не е овца и да вярва на всичко става ***. Такъв комунизъм дори през комунизма не е било в България. Манипулация, пропаганда и идеологически промивки на мозъка.
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужасни южни щати! Защо бият ***?!...а и защо потоци емигранти с риск за живота си прескачат хубавата гладка стена на тръмбо за да допълзят до тая мизерия в САЩ направо не ми го побира акъла!
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде да не се лъжем,всяка една война ПЪРВО се води за ресурси,влияние и пазари,чак после на дневен ред идва фактора-роби,па били те и образовани!Така че първо Русия трябва да бъде разграбена и поставена на колене,а после когато раята огладнее ще почне и масовото прибиране на нужното количество Homo Sapiens!
42
4
 
3
 
! Отговори
джо преди 2 години
До 20 Хайде да не пишем глупави коментари. Нещо си прихванал от заболяването на кирчо и той е много успял и дойде тук да ни направи всички богати и щастливи, но нещо удари на камък. Вчера докара" по - евтин" газ, сега чакам да си видя новата сметка. После на кого да вярваш ха киро или на оная си работа.
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В южните щати на Америка е нормална гледка с километри хора да живеят на пътя с кашон за покрив над главата. Такова нещо за нас е невъзможно, но там за да има милионери и милиардери има много плебеи, които мизеруват.
40
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"...Трябва да внесем ноу-хау от Русия как да изгоним същите бoклyци от България!"...Като внесете това "знаю-как" ще имате и същия стандарт на живот като камарадите ви в нагорни нахуйск или мухонасранск на амур. ...току виж ви хареса! :)))
39
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук отново се носи ужасна смрад на русофили !