Кой ще се бори да наследи Путин, ако руският президент бъде свален?

Според запознати Евгений Пригожин и Рамзан Кадиров вече се подготвят за ерат
25 дек 2022 18:02, Петя Славова
188
Кой ще се бори да наследи Путин, ако руският президент бъде свален?
Снимка: БГНЕС

Според запознати Евгений Пригожин и Рамзан Кадиров вече се подготвят за ерата след Путин. "Ако Русия се разпадне хаотично, последиците ще бъдат усетени и в Европа", предупреждават експерти, цитирани от "Дойче Веле".

Владимир Путин е смятан за майстор на интригите, пише германският всекидневник "Франкфуртер Рундшау". Той обича да се обгражда във властта с подставени лица, които са му верни. Но някои от тях - като Евгений Пригожин и Рамзан Кадиров - могат да се превърнат в заплаха за руския президент.

Изданието припомня думите на бившия украински външен министър Володимир Огризко, че в обкръжението на руския президент в момента има "интриги". Пригожин първоначално стана известен като "готвача на Путин". Дълги години той отговаряше за кетъринга за правителството, което послужи и като негов пропуск към руския властови кръг. Оттогава той изпълнява и мръсни задачи, възложени му от президента. Така например преди американските междинни избори той призна, че се е намесил в предишен вот в САЩ. Каза още и че през 2014 г. е основал руската наемническата армия "Вагнер". Тя се сражава в някои африкански държави като например Мали. Но и също и в Украйна.

Още по темата

Пригожин и Кадиров се подготвят за ерата след Путин?

От известно време изглежда, че Пригожин преследва собствени интереси в Кремъл. Той призова олигарсите в Русия да подкрепят по-енергично целите на войната в Украйна, след което бившият съветник на Путин Сергей Марков го похвали, че е станал "гласът на народа". Известният критик на властите в Москва Михаил Ходоровски предупреди преди време пред "Политико", че 61-годишният Пригожин се подготвя за живота си след Путин. "Той изгражда отношения с Кадиров", каза Ходорсковски. Чеченският лидер си спечели прозвището "хищното куче на Путин" заради бруталните му изказвания за войната в Украйна.

Въпреки че шефът на "Вагнер" е контролиран от Путин, той, също както Кадиров, играе двойна игра. В анализ на американския мозъчен тръст "Институт за изследване на войната" Пригожин също е окачествен като "заплаха за управлението на Путин". Критичното рускоезично издание "Медуза" наскоро също коментира, че Пригожин, точно както и Кадиров, печелят все повече поддръжници в Кремъл. Твърди се, че перспективни и изгряващи политици като Алексей Дюмин, губернатор на Тулска област, и Дмитрий Миронов, бивш ръководител на Ярославска област и довереник на Путин, също подкрепят дуото Кадиров-Пригожин.

Пред "Тагесшпигел" Михаил Ходоровски неотдавна предупреди, че поражение във войната може да доведе до сериозни проблеми за руския президент. "Ако Путин загуби войната, националистите патриоти ще бъдат много гневни. Ако завръщащите се войници и военното ръководство откажат да участват във вътрешен конфликт и да се застъпят за Путин - тогава 20 000 въоръжени мъже на Пригожин или на Кадиров ще изиграят важна роля", казва той.

Заради вътрешнополитическия натиск Путин вече отмени няколко публични събития, включително новогодишното си обръщение. Ходоровски обаче смята, че тази уязвима позиция, в която се намира руският лидер, все още не означава неговия край: "Путин ще се откаже от властта и ще позволи да бъде съден само ако алтернативата е смърт", прогнозира той.

Последиците от руска загуба в Украйна ще се усетят и в Европа, и в Азия

Макар едно евентуално руско поражение да е свързано с много ползи, САЩ и Европа трябва да се подготвят за регионалния и глобален хаос, които то би отприщило, пише "Форин афеърс". Аналитичното издание коментира, че от 2008 г. Русия е ревизионистка сила - Москва променя граници, анексира територии, намесва се в избори. "Ако Русия предприеме радикална ескалация на войната или се разпадне хаотично, вместо да приеме поражение чрез преговори, последиците от това биха били усетени в Азия, Европа и Близкия изток."

Авторите на анализа Лиана Фикс и Майкъл Кимадж отбелязват, че превръщането на Русия в провалена държава, разкъсвана от гражданска война, би възродило въпросите, с които западните политици са се сблъскали още през 1991 година. Един от най-важните е кой ще контролира ядрените оръжия на страната. Едно хаотично руско поражение би оставило опасна празнина в международната система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жал да ти стане за русофила, живеещ в измислен лъжлив свят, в който 79% от европейците подкрепяли Путин хахахахахахахахах. Европейците не сме фашсти, продажни кукли. Ние подкрепяме демокрацията, политиките, формите на управление, ние не подкрепяме отделни индивиди безусловно, както правят фашистите! Виж, в момента подкрепяме Зеленски защото се бие с Империята на Злото, но това е съвършено различна концепция!
46
1
 
1
 
! Отговори
Копейката преди 1 година
да замине, да се пребори за власта в Кремъл! Само той може да ги стабилизира!
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не зная кога Путин ще бъде свален,но в антивоенен клип на Пуси Райът беше преп.икан...
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този въпрос е особено актуален за страните от Европа..
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Месомелачката на Путин мели не само стари западни оръжия и нацистко месо, но изпразва и касите на държававите в ЕС. А в ЕС има десетки милиони мигранти и местни от африкански и арабски произход + 10 милиона нови украинци които живеят само на социални помощи от държавата. Нали се сещате какво ще стане по улиците, когато държавата вече няма да има пари за социалки. А вече нямат.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Дойче веле" върти, сучи, все "ако бъде свален". Ами ако се оттегли, никой ли няма да се бори да го наследи? Няма! Защото той ще посочи кой да го наследи!
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин няма кой да го свали!-:) Проблема на Запада е,че 79% ако не и повече подкрепят Путин! И ако недай си боже по здравословни причини си отиде.На власт в Русия ще дойде следващ " Путин" ако не И повече Решителен от Сегашният Путин! Русия е Невъзможно да има друга " политика" удобна за Запада! Държава с Огромен Природен ресурс и самочувствие,да " клекне" на Запада! Руснаците са преди всичко Националисти! Те няма да потъпчат историята си! Нещо което Европа направи за съжаление!-:))?
40
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е готова за продължителна конфронтация с НАТО. Впоследствие Зеленски може да поиска да посети европейските страни, които са подчинени на Америка. Посещението му ще бъде "чест" и доказателство за искрената подкрепа на ЕС към Киев.
39
5
 
8
 
! Отговори
Руснака преди 1 година
Да падне ПУТИН ли ? Фантазии на болни мозъци и безсмислени писания ,че то цяла РУСИЯ е с него и каквото си е планирал ще го направи, и няма да бъде вечен разбира се , но , и след него ще е вече ПУТИН 2 ,3 ,4 И т.н ,ако някой си мисли ,че от тука нататък ще има нещо подобно като някой продажници преди него едва ли!
38
10
 
5
 
! Отговори
Кат Русия няма втора преди 1 година
по-загубена държава на всички земни кълбета.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОЙ ВРЕМЕ НЯМА ЗА НИЩО ТЕ КОЙ ЩЯЛ ДА УПРАВЛЯВА СЛЕД ПУТИН. ВРЕМЕТО НА ТАЯ ЦИВИЛИЗАЦИЯ ИЗТИЧА НИМА БОГ ИСКА ДА ГЛЕДА ПРАЙДОВЕ И ЩЕ ОСТАВИ ЛЕВИ РЕЗБИ ДА ОСКВЕРНЯВАТ ХРАМА МУ ИЛИ ЗАБРАВИХТЕ КАК ХРИСТОС Е ИЗГОНИЛ ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА И ПАК ЩЕ ГИ ИЗГОНИ ПРИ СЛАВНОТО МУ ВТОРО ПРИШЕСТВИЕ КОЕТО Е НСТЪПИЛО.
36
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да анексират Крим и да свършва скапаната война.
35
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След Путин няма да има друг диктатор, а Русия ще е демокрация без вождове.
34
5
 
6
 
! Отговори
Брадатия наркоман преди 1 година
защо не получи нови модерни оръжия след посещението си в САЩ. Прегръдки, цаливки и ръкопляскания, а оръжия - йок!
33
6
 
4
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Според Нострадамус на Путин му остава още 1 седмица.
32
4
 
10
 
! Отговори
Джамията в Москва преди 1 година
Побира 10 000 души! В никоя християнска държава няма толкова голяма джамия!
31
8
 
1
 
! Отговори
Европа преди 1 година
И да паднем и да бием ... пак ще се напием
30
3
 
6
 
! Отговори
Истината преди 1 година
В Москва има повече джамии отколкото в Западна Европа. Или за да бъда по-точен, всички джамии в Москва са с капацитета да приемат повече мюсюлмани отколкото всички джамии в Западна Европа.
29
3
 
3
 
! Отговори
Альоша преди 1 година
Защо нямам коледна надбавка?
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е вярно не ги купуват за 100 долара купуват ги и за много по-малко 20тачка и са техни