Европа - обединена, но зависима от САЩ заради войната в Украйна

Години наред европейските съюзници искаха обща визия относно Путин
29 дек 2022 21:15, Петя Славова
205
Европа - обединена, но зависима от САЩ заради войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Сега, когато войната в Украйна наближава към 2023 г., Европа е по-единна от всякога срещу управляваната от Владимир Путин Русия, но и по-зависима от всякога от САЩ за възпирането на руския лидер, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Години наред европейските съюзници на Америка се бореха да постигнат обща визия относно Путин. Франция и Германия настояваха за ангажиране с авторитарния руски лидер, а страни, намиращи се по-близо до границите на Русия, бяха все по-недоволни от подобен подход, смятайки, че единствено решителната съпротива може да спре Путин от преследване на експанзионистичния му дневен ред в Източна Европа, коментира американското издание, цитирано от БТА.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари тези различия избледняха на фона на усещането за обща цел сред европейските демокрации, че Украйна трябва да бъде въоръжена, за да отблъсне руския опит за насилствено преначертаване на границите на континента. Но въпреки широкия консенсус европейските съюзници се оказват увлечени от американската попътна струя, реагирайки на курса, зададен от правителството на Джо Байдън. Очаква се в идните дни президентът на САЩ да подпише законопроект, включващ помощ за Украйна и съюзниците от НАТО на стойност почти 45 милиарда долара, което за пореден път подчертава доминиращата роля на Америка в предоставянето на оръжия и финансова подкрепа за Киев и обуздаването на агресията на Путин, отбелязва вестникът.

Още по темата

Войната в Украйна завари европейските военни ресурси на ниско ниво след продължилите три десетилетия съкращения, откакто свърши Студената война. Сравнително ограничените европейски запаси от оръжия и боеприпаси оставиха Украйна силно зависима от САЩ за военна помощ – факт, който намери отражение в решението на украинския президент Володимир Зеленски да избере Вашингтон за първото си посещение в чужбина от началото на руската инвазия, коментира "Уолстрийт джърнъл".

Зеленски, който се надява да възстанови международно признатите граници на Украйна в пълна степен, трябва да се тревожи най-вече за трайността на американската подкрепа. Много американски служители, подобно на своите френски и германски колеги, продължават да са скептични, че Украйна може напълно да изгони руската армия, освен ако не се стигне до такова ниво на военна подкрепа от НАТО, което да породи риск от пряка война с Русия, посочва вестникът.

Председателят на Съвета на началник щабовете на американската армия генерал Марк Мили насърчи Украйна да обмисли възможността за преговори, разгневявайки Киев, който смята, че може да си върне много повече територия. А лидерът на малцинството в Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти даде сигнали, че сред републиканците има все по-голям скептицизъм относно военните разходи за Украйна. Съюзници в Източна и Северна Европа се тревожат, че предпазливостта на американското правителство към решително въоръжаване на Киев за победа, наред с ограничените оръжейни запаси на Европа, може да обрече Украйна и континента на дълъг и кръвопролитен конфликт, отбелязва изданието.

Твърдолинейните позиции на Русия и Украйна отслабват надеждата за мирни преговори. И двете страни казват, че са готови да обсъдят постигането на мир, но условията, които поставят, за да седнат на масата за преговори, предполагат друго, пише в. "Ню Йорк таймс".

Тази седмица Украйна предложи да бъде свикана среща на върха за мир до края на февруари, но заяви, че Русия може да участва само ако първо бъде изправена пред трибунал за военни престъпления. Това предизвика хладен отговор от Русия, чийто външен министър Сергей Лавров каза, че Киев трябва да приеме всички руски искания, включително да се откаже от четирите украински региона, които Москва твърди, че е анексирала. По думите му "в противен случай руската армия ще се заеме с въпроса". Русия няма пълен контрол върху никой от тези региони и дори загуби територия там в последните месеци. Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче каза, че не е възможно да бъде приет мирен план, който не признава тези региони като част от Русия, посочва американското издание.

Според анализатори твърдолинейните позиции предполагат, че и двете страни смятат, че могат да постигнат още победи на бойното поле. Украйна е набрала сила, след като си върна голяма част от територията, завзета от Русия по-рано във войната. Руските сили обаче все още контролират големи райони на изток и юг, а Москва подготвя още войски и нанася въздушни удари срещу инфраструктурни обекти, влошавайки тежкото състояние на украинците, въпреки че нейните войници изпитват затруднения на земята, отбелязва вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
6
 
! Отговори
До 130 преди 1 година
Следвай парите! И нанкерите с втечнен газ и самолетите - всички минават през Атлантика и отиват в ..САЩ!
115
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен до 128 преди 1 година
Какво очакнаш от безмозйчни Евроатлантици пишат простотии без да мислят. А, че Европа е васална та сащ всички го знаем.
114
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"От фашистка бягат милиони руснаци в "мръзнеща" Европа... Обратното обаче никога няма да се случи..." ------ абе клоун, хвани виж русия на кое място e по имиграция в света! След това си заври опорките дето..
113
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АдмирацииА стига сме оплаквали Германия тя няма нужда от това. Този ЕС до голяма степен съществува благодарение на нея. Друг е въпросът такъв ли трябваше да бъде ? Не мисля но това са фактите. Германия не е слаба но май вече може и да стане. както и цяла Европа. Кой ли има сметка от това? Не знам.
112
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 124 преди 1 година
До Анонимен 124 . А дано !
111
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
>> И няма отърване вече тридесет години ! Абе ние от 30 години сме в Нато и ЕС!! Саква русса зависимост бълнуваш!
110
12
 
5
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
По-добре беден без ресурси и без икономика отколкото да се навеждам на Путин и на Русия.
109
9
 
3
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 1 година
Източна Европа познава руската зависимост . И няма отърване вече тридесет години ! ИСКАМЕ ДА СМЕ ЗАВИСИМИ КАКТО ЗАПАДНА ЕВРОПА ИСКА ДА Е ЗАВИСИМА ОТ АМЕРИКА ! ! ! НЕ ОТ РУСИЯ !
108
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обеднена Американска Задокеанска Колония Юръп!!
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде направо махайте статията. Стига с тъпите обяснения.
106
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Европеец "По-добре да обеднявам, да студувам, да затвори икономиката и да остана без работа отколкото да бъда зависим от Путин и от Русия." ----- абе кл0ун, като нямаш ресурси винаги юе си зависим от тези с ресурсите! Но за разлика от краварите, русия никога не пре4бавала европа по начина по който америка го прави в момента!
105
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До От ГоландияТоз пък откъде се пръкна? Е хайде холан, казали холандците. Туй да се петелчиш и да пляскаш с крилца винаги е било много смешно, особено от държавка метър на два която се пени само защото някой е решил че може да го прави. Благодарете се че ви разрешават да го правите защото може да дойде момент в който да ви забранят. Толкова за вашето независимо мнение.
104
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отпималните нива на рубалта са 70-80 рубли за долар, точно както е сега - 73 за долар, даже малко повече, 80 е най-добре и за руската икономика и за износа.
103
4
 
6
 
! Отговори
Арабия преди 1 година
Ште има 1 Даржава в европистан до 2100 ште се казва Съединени арабски штати на европистан. В Германистан, Белгистан, Францистан , Англистан и Испанистан всяко второ дете е с ислямско име
102
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа няма достатъчно свои енергийни ресурси и винаги же бъде енергийно зависима- но зависимоста от Русия и струва 2 Трилиона евро по евтино от зависимоста от САЩ!!
101
6
 
9
 
! Отговори
Тарас Березовец преди 1 година
Рублата пое надолу след като няма петро и газо долари и евро да я държат. През 2023та очаквайте хипер инфлация в расиюшка, защото са низша раса, всичко каквото са постигнали досега бе благодарение на западната наука и технологии, но те вече са табу са руснака и той ще остане най бедния бамжа в европа и азия. Ядрени и ракетни технологии, авто строене, всичко е копирано от лошия запад. Родните руски технологии клонят към нула, поняли?
100
10
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
По-добре да обеднявам, да студувам, да затвори икономиката и да остана без работа отколкото да бъда зависим от Путин и от Русия.
99
6
 
2
 
! Отговори
От Голандия преди 1 година
И що да е опасно да си авер или враг на САЩ, на нас холандците какво ни е? Нито сме враг нито приятел, ние сме свръх технологична държава отвоювала земя от морето. Вие сте низши плазмодии, какво очаквате?
98
3
 
2
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
До 109: Германия е била силна, но в минало време. Такива са били и Италия, Франция, Великобритания и България дори, сега нещата са съвсем различни. Либералността, Загърбване на националните интереси, отварянето на граници към близкия изток, зелени сделки, принизяване на християнството, доведе до колапс в демографски план в Европа, а от там и вкарване на бежанци и подмяна на населението, а от там и на приоритетите на държавите. Германците в Германия, са 60 милиона, другото са бежанци
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 86А престани с тъпотиите вече де, е то бива бива... Не говори добре за умствения потенциал факта че някой упорито се мъчи да ни убеждава в нещо ,което всички знаят че не е вярно. Ако спреш просто ще постъпиш умно и това ще е единственото умно нещо което ще направиш.