Руските олигарси са забогатели с 152 млрд. долара за година

Икономиката на Русия се сви с 2,1% през 2022 г. под натиска на западните санкции
Обновена: 22 апр 2023 22:22 | 22 апр 2023 21:48, Йоана Цонева
96
Руските олигарси са забогатели с 152 млрд. долара за година
Снимка: БГНЕС

Най-богатите хора в Русия добавиха 152 милиарда долара към богатството си през изминалата година, въпреки водената война в Украйна и наложените санкции, съобщи Forbes Russia.

Това стана възможно и благодарение на високите цени на природните ресурси и възстановяването на огромната загуба на богатства, които милиардерите преживяха непосредствено след началото на войната.

Русия има 110 официални милиардери в списъка, което е с 22 повече от миналата година, според руското издание на Forbes, според което общото им богатство се е увеличило до 505 милиарда долара от 353 милиарда долара, когато беше обявен списъкът за 2022 г.

Списъкът щеше да е още по-дълъг, ако петима милиардери - основателят на DST Global Юрий Милнер, основателят на Revolut Николай Сторонски, основателят на Freedom Finance Тимур Турлов и съоснователите на JetBrains Сергей Дмитриев и Валентин Кипятков - не се бяха отказали от руското си гражданство, уточни Forbes.

Още по темата
"Миналогодишните рейтингови резултати също бяха повлияни от апокалиптичните прогнози за руската икономика", каза Forbes и добави, че общото богатство на милиардерите в Русия е било 606 милиарда долара през 2021 г., преди да започне войната.

Припомня се, че Западът наложи това, което определя като най-тежките санкции в съвременната история на икономиката на Русия - и някои от нейните най-богати хора - в опит да накаже руския президент Владимир Путин за войната.

Путин заяви, че Западът се опитва да унищожи Русия и многократно е рекламирал неуспеха на западните санкции да унищожат руската икономика или дори да спрат западните луксозни стоки - да не говорим за основни части - да свършат в Русия.

Икономиката на Русия се сви с 2,1% през 2022 г. под натиска на западните санкции, но тя успя да продаде петрол, метали и други природни ресурси на световните пазари, по-специално в Китай, Индия и Близкия изток.

Много руски милиардери гледат на западните санкции като на тромав и дори расистки инструмент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
ОВО Е СТАНДАРТ преди 1 година
До Какви побърканиКУПУВАМ СИ ЗАПАДЕН ФРИЗЕР, ГАРАНЦИЯ ДВЕ ГОДИНИ И СЕ ЧУПИ НА ТРЕТАТА. КАКВО КАЧЕСТВО, КАКЪВ ПРОСПЕРИТЕТ. КУПУВАМ СИ АМЕРИКАНСКО ДЖИПИЕС УСТРОЙСТВО ГАРАНЦИЯ ДВЕ ГОДИНИ, ТРИ ПЪТИ СЕ РАЗВАЛЯ... А ДВЕТЕ ГОДИНИ НЕ СА ИЗТЕКЛИ СЕГА Е НА ДЕСЕТИЯ МЕСЕЦ.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА РУСКИТЕ РАЗБРАХМЕ А ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННОПРОМИШЛИНИ ОЛИГАРСИ, С КОЛКО МИЛИАРДА ЗАБОГАТЯХА ТОЧНО ОТ 16 ТЕ ЧЕРТЕЖА И ОТ ПРОДАЖБИТЕ НА ОРЪЖИЯ ЗА ПОСРАЙНА?
73
1
 
3
 
! Отговори
Песков свири Вагнер преди 1 година
в Московската Филхармония ! Що не ръкопляскате ?
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Владислав Амосов от Якутия, екс офицер от Главно Разузнавателно Управление ГРУ на РФ премина на страната на Украйна. Защото Русия започна бандитска война. Той създава Сибирския Батальон от бойци от Сибир, решили да свалят Путинския престъпен режим.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червените и зеле навсякъде забогатяха, властта и парите са в техни ръце.
70
3
 
3
 
! Отговори
Какви побъркани преди 1 година
живеят в тая България!Когато сме били с Русия всичко било мед и масло!?Затуй,кога ти се сломи Москвича и половината заплата отиваше за части.Уж всичко имаше,а всеки мъкнеше компоти,консерви и домати от селата.А в момента благодарение на ЕС сме първи по производство на пшеница,слънчоглед и авточасти в цяла Европа.Заплатите са повече от доволни,всеки има къща и по няколко коли.В градовете заплатите са над 1500 лева.Но да се мрънка за Русия.Пошла на х.й Русията!
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масовият мужик получава оргазми в условия на робство.
68
1
 
1
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 1 година
Те може и да са забогатели, ама ние обедняхме.
67
4
 
8
 
! Отговори
Мрачни изводи преди 1 година
Всички тези които отклониха пътя на България от братските и отношения с Русия и я набутаха да стане слуга на джендърите отвъд океана, скоро ще бъдат съдениот българския народ. Защото Русия е богатство, сила и мощ. Докато имахме добри отношения с нея, страната ни бе изцяло задоволена с всички видове суровини и материали, а икономиката ни цъфтеше. Днес благодарение на водената антинационална политика от шепа продажни управници, се изравнихме по стандарт с държави като Того и Сиера Леоне.
66
4
 
7
 
! Отговори
Анализ на в-к Стампа преди 1 година
Съединените щати са пред сериозна икономическа и политическа криза: Предстои им последната битка за Украйна !Те, или по-скоро тяхната безотговорна демократична администрация днес блъфират за тази предстояща "митична" офанзива на въоръжените сили на Украйна. Тя ще бъде последната в тази злополучна кампания, защото те нямат нито пари, нито време за да продължат войната.
65
2
 
5
 
! Отговори
Вожда Зеля преди 1 година
До Анонимен ... За какво да пишат. Информацията в САЩ за хората там с пари е публично достъпна. Зеля отдавна е доказан милиардер в САЩ . По данни на американски финансови институции Зеленски има над 1 милиард долара в американски банки, притежава 7 имота, 3 яхти и акции в най-големите американски компании. Посочени бяха Тесла, Майкрософт, Епъл.... Хитър е Зеля. Знае много добре че не бива да си държи парите в Украйна щото дните и са преброени. Нищо чудно и американско гражданство да има вече .
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ха ха-------не се притеснявайте моля, реши проблемите си.......
63
1
 
2
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
И от какво за добавили тези 152 милиарда долара руските олигарси ? Надали е от Търговия с бедния руски пазар или от продажба на тор за бедна Африка и Азия.ДА НЕ БИ ДА СА ТЪРГУВАЛИ ТАЙНИЧКО С НАЛАГАЩИЯ ВЕЧЕ ПЕТНАДЕСЕТИ ПАКЕТ САНКЦИИ Обединен Запад и търговия с САЩ които продължават да ОТКАЗВАТ да добавят Русия в списъка си с терористични държави и наскоро отбелязаха НОВО повишение на търговския стокооборот с "диктаторска" Русия ... Вие проверете и колко ЗЛАТО е добавила към банковите си резерв...
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 70Задаваш въпрос защо Европа се тресе от стачки, а Русия - не....Отговор: Защото в Русия, който стачкува се осъжда по бързата процедура.Робството на 21- век.Хем работиш за копейки, хем нямаш право да се оплакваш.Нашите общаци се оплакват, че работят в ЕС и гласуват за руските олигарси, но разликата между нас и тях е, че никой не ни задължава да стоим където не ни е ок, а в Русия не е така.Бачкаш и траеш....
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие сега, разкажете за украинските олигарси. Вервайте ми, има много за разказване. И започнете вожда-Зеля.
60
2
 
2
 
! Отговори
питанка преди 1 година
Ми то и у нас, в БГ-етото е същото: За едни има само хляб, а за други черен хайвер. Средно: за всички има хляб със черен хайвер! У нас намзалите чеер хайвер "рубашки" са дори повече отколкото в Рашата. И това е така, понеже нема кой да ги трепе!!!
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Олигарсите захлебели, нашите русофили захлебили, само завалията Иванушка опъва каиша
58
2
 
2
 
! Отговори
Хахаха, преди 1 година
значи ЕСССР работи за Русия :) Санкциите действат,очевидно...
57
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Аз не мога да разбера, какво се гледа в чужда чиния. Тука не е ли така.Тук не окрадоха ли народа, че и крадците са повече в сравнение с броя на населението. Пфу..
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е те и у нас копейките добре намазват с опорките си...едни хора *** , други мажат филии с черен хайвер..така е то