Четирима терористи с невисок интелект успяха да предизвикат шок в Русия

Москва не вярва на САЩ, затова не е реагирала на предупреждението
25 мар 2024 15:29, Анисия Иванова
271

Близо 140 са жертвите на терористичния акт в Москва. Американското разузнава съобщи, че е предупредило Русия за евентуален готвен атентат.

"Тепърва руските служби ще правят анализи дали са пропуснали нещо, няма безгрешна система. Факт е, че четирима терористи с невисок интелект успяха да предизвикат шок и ужас в населението. Липсата на реакция на предупреждението от САЩ се дължи на загубата на доверие между Изтока и Запада. Едно дългогодишно сътрудничество в сферата на борбата с тероризма приключи с началото на войната в Украйна", коментира бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според него действията на атентаторите не са типични за членове на "Ислямска държава".

"Те не крият лицата си. Не са шахиди в класическия смисъл на думата, те са имали план за бягство. А шахидите носят шахидски пояс, взимат заложници, казват си исканията и се самоубиват. Тези нямат необходимите атрибути да ги причислим към някоя организация на "Ислямска държава", те говорят за пари", подчерта доц. Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR той изтъкна също, че атентаторите са се движили на групи. Оръжията, с които е извършен разстрелът в концертната зала, са съхранявани дълго време безпроблемно.

"Групата е видимо обучавана, използва стандартна схема за атака по двойки, но с недобра подготовка. При изстрелите от автоматите хвърчат искри - това е, когато оръжието не е добре съхранявано и в цевите се появи ръжда", посочи доц. Иванов.

Той заяви, че в Русия носенето на оръжие е разрешено, но не на публични места. И ако е имало кой да извади такова срещу атентаторите в концертната зала, жертвите са щели да бъдат много по-малко.

Експертът коментира засилените мерки за сигурност у нас, разпоредени от вътрешния министър в оставка Калин Стоянов.

"Автоматите са крайното решение. Когато излязат на улицата въоръжени с автомати полицаи, значи другите неща не са сработили нормално. Или има пропуск на браздата, или реални дейности се заменят с пиар. Това е опасно за страната", каза още събеседникът.

По думите му обикновен полицай на границата трудно би разпознал потенциален терорист, който иска да влез в страната ни. Доц. Иванов посочи, че такива хора имат специфично говорене, походка, жестове, които могат да бъдат различени само от добре обучени хора с дълга практика.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до До читателите Много си личи твоят висок интелект от фантасмагориите ти, сценаристе! Те ще звънят по телефони, до МИ6, докато ги гонят... Знаеш ли колко е 1 мин телефон от Раша до Щатите или според теб в Блатная, хеле в Бресткия гъсталак, има отличен обхват? Стига разсмива гаргите!)))
211
12
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Ш. Холмс Какъв морал от Ъкраинците? Всеки ден обстрелват граждански обекти с Артилерия и РСЗО
210
0
 
8
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
На простака му дай пари да оцелее дори и година и е готов на всичко!1!
209
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е интелекта на руските служби. Дай им да отрежат ухото на арестант или да разгонват полагащите цветя за Навални
208
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ще намалеят концертите в Москва
207
1
 
6
 
! Отговори
ясно преди 1 месец
народът го е казал ДАКАТО УМНИТЕ СЕ НАМЪДРУВАТ ЛУДИТЕ СЕ НАЛУДУВАТ
206
6
 
15
 
! Отговори
Ш. Холмс преди 1 месец
Другари, ако това го бяха организирали агенти на ЦРУ, МИ 6, 7 и не зная още кой от тези ваши и на диктаторчето Путин врагове, никога никой нямаше да бъде заловен. Те си имат регламенти и процедури, както и много внимателна и прецизна подготовка. А пък тази работа с Украйна е съвсем невероятна, тъй като подобен провал означава за украинците пълна загуба на морален престиж и дава огромно предимство на Путин. Истината едва ли някога ще се узнае, но все пак има устойчив модел, водещ към ФСБ.
205
16
 
9
 
! Отговори
до читателите преди 1 месец
със "невисок интелект" Залавянето им умишлено се бави зада се проследи на кой се обаждат, на къде се насочват и да им изтече действието на това дето са се инжектирали. После при арестите се личеше как треперят (и от шубе де). МИ6 са очаквали че няма да бъдат заловени живи та затова сега толкова се старят по медиите като тази - за димна новинарска завеса.
204
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Малко факти: 1. Поне 10 човека е ударната група(по вероятно е да са 12 - три автомобила) 2. Един терорист е обезвреден от обикновени цивилни лица. 3. Терористите са носили раници и бойни жилетки с закрепени множество боеприпаси. 4. Запалили са пожари с Термитни заряди (това и спец пожарникартски пяни не го гаси ) 5. Много хора са пострадали и починали от отровните газове на пожара не толкова от стрелбата. 6. Доказано преди 3-4 дни терористите са с разхождали в мола - суха тренировка
203
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 203. Пак си назад. Те вече си казаха всичко.
202
8
 
9
 
! Отговори
МИ6- Наети от урките преди 1 месец
"действията на атентаторите не са типични за членове на "Ислямска държава".
201
6
 
13
 
! Отговори
Ш. Холмс преди 1 месец
Тези с ,,невисокия интелект" са обработени толкова жестоко, че щяха да си признаят и за убийството на Кенеди -- стига да ги бяха попитали малко по-настоятелно... И гледат толкова учудено, сякаш не са на този свят. А пък тази работа със залавянето им си е чиста мистерия, или чиста постановка на руските служби. Тези зловещи ,,атентатори'' няма да се покрият в многомилионната Москва, а ще тръгнат към най-опасното място на света. О, забравих: те са с ,,невисок интелект"...
200
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко ще разкажат. И ще има голямо квиченe от запада, ама те са ги измъчвали, ама това не е хуманно. Но всичко ще кажат. Всичко. И пароли, и явки, и кой е давал парите, и всичко. И после - възмездие.
199
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво общо има интелекта им- те са мускули под наем. Мозъкът на операцията вероятно дърпа конците от чужбина.
198
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се връзва. В първото съобщение бяха картечници, в следващото - автоматична стрелба с автомати. Стреляли четирима, изхвърлили два автомата. По двама на автомат? Тва КГБ даже не си прави труда да си съгласува опорките.
197
4
 
14
 
! Отговори
Gorskio преди 1 месец
Ей много прости тия терористи - постреляха си 20 мин, опожариха и изгориха цял комплекс и после *** 4мата ЗАЕДНО със същата кола си пердашат по пътя за Беларус, като при залавянето им не са оказали никаква съпротива. Абсолютно логично е всичко! И естествено Украйна им е плащала в рубли по банковите карти :) Колко трябва да си мааллоуумен фил :)
196
10
 
4
 
! Отговори
не всички разбрали преди 1 месец
не ислямска държава а МИ6, В Укарайна на снимчици е цъвнал един от терористчетата-водачи спонсорирани от англичаните във Сирия. Затова и накъм украйна са бягали неинтелигентните. 2+2 = ?
195
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубава работа, ама руска.
194
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Татарите си отмъщават за Кабаева, боксовата круша на Путин
193
9
 
5
 
! Отговори
невисок интелект преди 1 месец
MI6 такива ги е избрала. Автоматите пък хич нямат интелект - нали?