Страхът на Путин за собствения му живот и мрежите от укрития и бункери

Той се старае максимално да се изолира от света и да се защити
28 май 2024 07:08, Елка Василева
230
Страхът на Путин за собствения му живот и мрежите от укрития и бункери
Снимка: архив, БГНЕС

От години се знае, че Путин изпитва почти патологичен страх за живота си и избягва всякакви срещи с хора. Известно е също, че разполага с огромен брой тайни бункери и укрития в цялата страна. Какво се знае за тях, разказва Дойче веле.

Вероятността някой да поиска да отнеме живота на руския президент не е никак малка. Затова няма нищо неочаквано във факта, че Владимир Путин се старае максимално да се изолира от света и да се защити, пише германското издание „Меркур“. Този факт се видя отчетливо и по време на пандемията от Ковид, когато Путин разговоряше с официални пратеници на други държави на дистанция от по 6 метра. Смята се освен това, че Путин ползва двойници и че разполага с множество тайни убежища. „Меркур“ припомня, че преди година бе разкрито скривалище на Путин в близост до Сочи. Но междувременно се знае и за други подобни убежища и бункери, както заявяват от украинските тайни служби.

"Бункерният Путин"

В друга своя информация германският "Меркур" съобщава, че две от скривалищата на Путин се намират в Москва – там Путин разполага не само със служебно жилище, но и с апартамент под наем. За почти изключено се смята Путин да пребивава във вилата си в Сочи. Други резиденции на президента се намират в Калининград, Карелия (в близост от финландската граница), в планината Алтай и в курорта Ялта на полуостров Крим. Освен това държавният глава разполага с правото да ползва всички резиденции на армията и на президентската администрация.

„Информациите за бункерите на Путин са известни и постоянно се актуализират. Едно от прозвищата на руския диктатор е „Бункерният Путин“, казва Андрий Юзов, представител на украинските тайни служби. Той допълва, че на Путин му харесва да се крие в тези „тъмници“ подобно на граф Дракула. Юзов обаче не съобщава с каква точно информация и за какъв брой бункери са се сдобили украинските тайни служби, отбелязва „Меркур“.

Патологична параноя

Изданието изтъква, че медиите от години се вълнуват от параноята на Путин, свързана с неговата собствена сигурност. Смята се, че за да защити живота си, руският президент е обмислил възможните опасности и съответните варианти за изход. Проучване на сайта „Собеседник“ разкри още през 2022 година, че Путин е започнал да гради мрежа от бункери още преди началото на войната в Украйна. Такива укрития имало в почти всяка част на Русия, нещо повече – шефът на Кремъл имал две бункерни системи: една официална и една секретна, пише „Меркур“, позовавайки се на главния редактор на „Собеседник“ Олег Ролдугин.

Андерс Аслунд, който е бил съветник на бившия руски президент Борис Елцин, казва от своя страна пред „Ди Велт“: „Мащабите на параноята на Путин изглеждат почти патологични“. Според него Путин е изпълнен със страх и почти не се решава да се среща с хора на публични места. Същевременно се изолира все повече от външния свят. „Путин има бункери в близост до трите си основни жилища. Той пътува из страната с брониран влак, а на всяка от своите три резиденции е изградил специални гари, които са лично за него“, казва Аслунд.

Бункерите са дълбоко под земята

Официалната бункерна система се управлява от Главната дирекция за специални програми на руския президент – служба, която е на пряко подчинение на Владимир Путин. Но към тях се добавят още много бункери, за които в официалните документи не се споменава нищо. Предполага се, че те са дори много повече от официалните. Предположенията, разпространени от „Собеседник“, се базират на данни от документи за строителството им.

„Украинская правда“ от своя страна съобщава, че някои от бункерите, които могат да се ползват от Путин, били на 200 метра под земята. През пролетта на 2023 година „Business Insider“ написа за съществуването на строителни планове, свидетелстващи за тайните убежища на Путин. Тогава ставаше дума за неговия дворец на Черно море, уточнява „Меркур“. Под двореца имало обширна и луксозна бункерна система, способна да удовлетвори и най-високите изисквания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
14
 
8
 
! Отговори
НОВИНИ от ФРОНТА преди 1 месец
РУСКИТЕ СИЛИ СА ОСВОБОДИЛИ СЕЛО НЕТАЙЛОВЕ, С.З. ОТ ДОНЕЦК
118
12
 
21
 
! Отговори
ьяа преди 1 месец
Абе Господ си знае работата и скоро червеите ще го ядат в някой от двестата бункера, и всички предатели на майка България ще бъдат наказани свише за това,че искат руски ботуш да ги мачка цял живот. бая мои познати русофили дадоха фира тази година...жъни.
117
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да да...на парада пристигна в бункер. Видях го. Големи *** сте :))) какво ли няма да направите за да наведете още малко меките си бг-гръбнаци
116
11
 
19
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 месец
Сражава се само с Украйна, щеше да превзема Киев за 3 дни, но уви стои наврян в окопа си ... САЩ, ЕС, НАТО и т.н. просто стоят и наблюдават случващото се, помагат на Украйна с оръжия и боеприпаси, сковали са ковчега на Жужи и чакат за опелото му ... !!!
115
5
 
14
 
! Отговори
до 119 преди 1 месец
До Хи хи Хи Хи и ти ще пострадаш. А тоя маниак си мисли, че ще живее в специалния си самалет и бункерите. Да им таковам таковата на такъв живот. Почне ли се с ядрени удари, пиши ни бегали. ХИ ХИ
114
26
 
13
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
Путин като пусне ядрените оръжия тогава ще видите как еврогейовете ще търсят бункери да се скрият !
113
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не го мислете Императора,да гледаме ние европейците без бункери какво ще се случи ако още продължават да го предизвикват
112
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбрах, след като Путин казва че завзетите от Украйна територии преди са били руски, защо ги е кръстил ,, новите територии.Логично трябва да се казват ,, старите територии
111
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да питям дядя Вова какво стана с новата държава- Новорусия- не я призна никой и я закрихте ли....а вас кога....
110
8
 
7
 
! Отговори
бай Гоце преди 1 месец
да де, ама и за РолингДжо са предвидени бункери от подобен вид, и не на поляната пред Белия дом, а под земята, нал тъй...За тях и за неговата параноя какво ще кажем, а??
109
0
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 1 месец
До Анонимен 105 Защото не са п-рос-ти. Затова.
108
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...където стъпи руски крак камък върху камък не остава- дядо Вазов ги подканя да си тръгват, че нещо им харесало на братушките и забравили да си ходят- всички руснаци натоварени и обратно в Раши стан заедно с милиардерите им!
107
6
 
18
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 месец
Сам срещу човечеството. Няма как да успее.Нов световен ред няма да има . И долара си господства. Що му трябваше ? А сега олеее...Какво стана та не ядооме ?
106
12
 
6
 
! Отговори
Нападаш Русия преди 1 месец
И получаваш ЦАР-БОМБА.КЪВ,ти е проблема?
105
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е въпросът дали Русия ще си разшери границите, а защо каквото присламчи го потопява в блато и не струва нищо...
104
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дааа, пък в САЩ нямат бункери и укрития. Американския президент се разхожда п окъси *** и без охрана.
103
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
***, която ще свърши по същия начин, като всички преди нея. Ще му остане позорът за поколенията
102
2
 
3
 
! Отговори
Ходи СПРИ Русия преди 1 месец
Да си пусна телевизора да ви гледам по CNN.
101
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не мога да се начудя- РАШките не харесват Обединеният запад бил русофобски, фалирал, скапал се- а те не спират да храчат по запада, обаче в лошия запад живеят над 20 000 000 руснаци и пак там живеят олигарсите им в имоти за милиони- що не идат в Китай, Куба, Венецуела, Куба а в Лошия запад.....
100
5
 
4
 
! Отговори
Ингилизойскоя преди 1 месец
Остров 🏝️ ще потъне за 4сек.и Русия може да разшири границите си до Ванкувър,КЪв,ви е проблема?