Страхът на Путин за собствения му живот и мрежите от укрития и бункери

Той се старае максимално да се изолира от света и да се защити
28 май 2024 07:08, Елка Василева
230
Страхът на Путин за собствения му живот и мрежите от укрития и бункери
Снимка: архив, БГНЕС

От години се знае, че Путин изпитва почти патологичен страх за живота си и избягва всякакви срещи с хора. Известно е също, че разполага с огромен брой тайни бункери и укрития в цялата страна. Какво се знае за тях, разказва Дойче веле.

Вероятността някой да поиска да отнеме живота на руския президент не е никак малка. Затова няма нищо неочаквано във факта, че Владимир Путин се старае максимално да се изолира от света и да се защити, пише германското издание „Меркур“. Този факт се видя отчетливо и по време на пандемията от Ковид, когато Путин разговоряше с официални пратеници на други държави на дистанция от по 6 метра. Смята се освен това, че Путин ползва двойници и че разполага с множество тайни убежища. „Меркур“ припомня, че преди година бе разкрито скривалище на Путин в близост до Сочи. Но междувременно се знае и за други подобни убежища и бункери, както заявяват от украинските тайни служби.

"Бункерният Путин"

В друга своя информация германският "Меркур" съобщава, че две от скривалищата на Путин се намират в Москва – там Путин разполага не само със служебно жилище, но и с апартамент под наем. За почти изключено се смята Путин да пребивава във вилата си в Сочи. Други резиденции на президента се намират в Калининград, Карелия (в близост от финландската граница), в планината Алтай и в курорта Ялта на полуостров Крим. Освен това държавният глава разполага с правото да ползва всички резиденции на армията и на президентската администрация.

„Информациите за бункерите на Путин са известни и постоянно се актуализират. Едно от прозвищата на руския диктатор е „Бункерният Путин“, казва Андрий Юзов, представител на украинските тайни служби. Той допълва, че на Путин му харесва да се крие в тези „тъмници“ подобно на граф Дракула. Юзов обаче не съобщава с каква точно информация и за какъв брой бункери са се сдобили украинските тайни служби, отбелязва „Меркур“.

Патологична параноя

Изданието изтъква, че медиите от години се вълнуват от параноята на Путин, свързана с неговата собствена сигурност. Смята се, че за да защити живота си, руският президент е обмислил възможните опасности и съответните варианти за изход. Проучване на сайта „Собеседник“ разкри още през 2022 година, че Путин е започнал да гради мрежа от бункери още преди началото на войната в Украйна. Такива укрития имало в почти всяка част на Русия, нещо повече – шефът на Кремъл имал две бункерни системи: една официална и една секретна, пише „Меркур“, позовавайки се на главния редактор на „Собеседник“ Олег Ролдугин.

Андерс Аслунд, който е бил съветник на бившия руски президент Борис Елцин, казва от своя страна пред „Ди Велт“: „Мащабите на параноята на Путин изглеждат почти патологични“. Според него Путин е изпълнен със страх и почти не се решава да се среща с хора на публични места. Същевременно се изолира все повече от външния свят. „Путин има бункери в близост до трите си основни жилища. Той пътува из страната с брониран влак, а на всяка от своите три резиденции е изградил специални гари, които са лично за него“, казва Аслунд.

Бункерите са дълбоко под земята

Официалната бункерна система се управлява от Главната дирекция за специални програми на руския президент – служба, която е на пряко подчинение на Владимир Путин. Но към тях се добавят още много бункери, за които в официалните документи не се споменава нищо. Предполага се, че те са дори много повече от официалните. Предположенията, разпространени от „Собеседник“, се базират на данни от документи за строителството им.

„Украинская правда“ от своя страна съобщава, че някои от бункерите, които могат да се ползват от Путин, били на 200 метра под земята. През пролетта на 2023 година „Business Insider“ написа за съществуването на строителни планове, свидетелстващи за тайните убежища на Путин. Тогава ставаше дума за неговия дворец на Черно море, уточнява „Меркур“. Под двореца имало обширна и луксозна бункерна система, способна да удовлетвори и най-високите изисквания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин нападна Украйна... и оттогава се крие в бункера... като истински мъж. Ха-ха-ха-ха!
158
16
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
обикалял зеленски света....ами обикаля зеления плъх да проси пари и оръжие, че хохлите са некадърници и мафиоти и всичко там им построиха братушките!
157
14
 
9
 
! Отговори
абе преди 1 месец
откъде ги намирате тия "достоверни" источници английски, американски, германски.....как няма един руски источник....а, да бе, това беше руска дезинформация!
156
2
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 месец
След като цялата Информация за Путин , къде живее и къде се крие е Публична , защо не го гръмнат .
155
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плъхът Путин е от породата "кърваво бункерно джудже" - това е рядка порода, срещаща се предимно в тъмни, влажни, мухлясали места, където се храни предимно с плесен и други гниещи субстанции. Външни белези на породата: Дребен, невзрачен, без окосмяване. Криви, треперещи крайници. Студени, безчувствени очи като на влечуго. Вътрешни белези /характер/: Подъл, страхлив, параноичен, злобен, комплексиран, садистичен, извратен, с хомосексуални наклонности /виж също статията за Медведев/, лабилен.
154
11
 
6
 
! Отговори
емо преди 1 месец
русофобска помия на дойче веле, пълна с измислици и инсинуации, преведена и публикувана на този русофобски сайт, с цел промиване на елементарни мозъци, като от коментарите към статията е видно, че част от целта е постигната.
153
2
 
10
 
! Отговори
morgan преди 1 месец
сам си изкопа гроба може и сам да се закопа вече е изпята песен
152
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
вече няма какво да се страхува, путин гори в пъкала, където му е мястото
151
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Агресорът Путин се крие в бункера като плъх. Нападнатият Зеленски обикаля целия свят като свободен човек. Какъв контраст... Оказва се, че всъщност слабият и жалкият е именно агресорът - парaноичен, пoдъл, стрaхлив, лъжлив... Като всеки диктатор.
150
2
 
16
 
! Отговори
Деди преди 1 месец
Да се "спасиш" като се скриеш в бункер..... Това е пълна прос...тия. Ще изкараш седмица, месец, година. Да не говорим, че при съвременните боеприпаси 200 метра са нищо, особено при ядрен взрив - без значение колко бетон има земята става на пастет на стотици метри около взрива и надолу; изградената подземна инфраструктура също. Да, за момента може и да се оцелее, но за кратко. Останалото е научна фантастика.
149
8
 
11
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
На капутя краят му се надявам да е по-забавен и много комичен, примерно, да го извадят от бункера, да го натикат как си е в някой от казаните на собствените му спиртоварни и да го сварят жив на водка "***" :). Водка може и да не потече, но някакъв бълвоч - със сигурност :).
148
10
 
14
 
! Отговори
ВЪХ НЕДЕЙ преди 1 месец
Много ми е интересен тоя "неизвестен" дето кво ли не измисли кат тоя дет е написал статията та бейким някой се върже! Ама като гледам повечето хора са за Русия и хич немъ се вързват!Що така бе?
147
12
 
13
 
! Отговори
Чери00 преди 1 месец
Колкото и да плюете Путин той е сред хората и хич няма изглед на уплашен чожек!Първо достатъчно го обичат и второ той си е руснак и пази цяла Русия!Да му мисли оная еврейска гнида и западните му приятели!
146
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Патриарх Гундяев каза,че Путин ще живее вечно.
145
4
 
3
 
! Отговори
Юлиян до 154 преди 1 месец
Не.Ще предпочетем да изчакаме "5-те килотона"!
144
8
 
12
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
"От години се знае...!!!От кого?От Христо Грозев?Сигурно той лично се е завирал по килерите и мазетата да търси "познанието".
143
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия шизофренични руснаци стават все по-изолирани от нормалния свят! Тоя като мишка се крие в бункери!***!
142
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости, гледах Путин, когато каза, че няма да се затварят и изолират, а вие пишете точно обратното. Вече и фирмите не искат да напускат Русия.
141
15
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Пълните си сайта с глупави статийки , поръчани от ул.Козяк . Днес Путин е провел пресконференция с журналисти в Ташкент и не видях да е с бронежилетка,каска и железни доспехи.
140
2
 
17
 
! Отговори
Питам преди 1 месец
Вярно ли че на работа ходи със специален танк с гумени вериги ?