Страхът на Путин за собствения му живот и мрежите от укрития и бункери

Той се старае максимално да се изолира от света и да се защити
28 май 2024 07:08, Елка Василева
230
Страхът на Путин за собствения му живот и мрежите от укрития и бункери
Снимка: архив, БГНЕС

От години се знае, че Путин изпитва почти патологичен страх за живота си и избягва всякакви срещи с хора. Известно е също, че разполага с огромен брой тайни бункери и укрития в цялата страна. Какво се знае за тях, разказва Дойче веле.

Вероятността някой да поиска да отнеме живота на руския президент не е никак малка. Затова няма нищо неочаквано във факта, че Владимир Путин се старае максимално да се изолира от света и да се защити, пише германското издание „Меркур“. Този факт се видя отчетливо и по време на пандемията от Ковид, когато Путин разговоряше с официални пратеници на други държави на дистанция от по 6 метра. Смята се освен това, че Путин ползва двойници и че разполага с множество тайни убежища. „Меркур“ припомня, че преди година бе разкрито скривалище на Путин в близост до Сочи. Но междувременно се знае и за други подобни убежища и бункери, както заявяват от украинските тайни служби.

"Бункерният Путин"

В друга своя информация германският "Меркур" съобщава, че две от скривалищата на Путин се намират в Москва – там Путин разполага не само със служебно жилище, но и с апартамент под наем. За почти изключено се смята Путин да пребивава във вилата си в Сочи. Други резиденции на президента се намират в Калининград, Карелия (в близост от финландската граница), в планината Алтай и в курорта Ялта на полуостров Крим. Освен това държавният глава разполага с правото да ползва всички резиденции на армията и на президентската администрация.

„Информациите за бункерите на Путин са известни и постоянно се актуализират. Едно от прозвищата на руския диктатор е „Бункерният Путин“, казва Андрий Юзов, представител на украинските тайни служби. Той допълва, че на Путин му харесва да се крие в тези „тъмници“ подобно на граф Дракула. Юзов обаче не съобщава с каква точно информация и за какъв брой бункери са се сдобили украинските тайни служби, отбелязва „Меркур“.

Патологична параноя

Изданието изтъква, че медиите от години се вълнуват от параноята на Путин, свързана с неговата собствена сигурност. Смята се, че за да защити живота си, руският президент е обмислил възможните опасности и съответните варианти за изход. Проучване на сайта „Собеседник“ разкри още през 2022 година, че Путин е започнал да гради мрежа от бункери още преди началото на войната в Украйна. Такива укрития имало в почти всяка част на Русия, нещо повече – шефът на Кремъл имал две бункерни системи: една официална и една секретна, пише „Меркур“, позовавайки се на главния редактор на „Собеседник“ Олег Ролдугин.

Андерс Аслунд, който е бил съветник на бившия руски президент Борис Елцин, казва от своя страна пред „Ди Велт“: „Мащабите на параноята на Путин изглеждат почти патологични“. Според него Путин е изпълнен със страх и почти не се решава да се среща с хора на публични места. Същевременно се изолира все повече от външния свят. „Путин има бункери в близост до трите си основни жилища. Той пътува из страната с брониран влак, а на всяка от своите три резиденции е изградил специални гари, които са лично за него“, казва Аслунд.

Бункерите са дълбоко под земята

Официалната бункерна система се управлява от Главната дирекция за специални програми на руския президент – служба, която е на пряко подчинение на Владимир Путин. Но към тях се добавят още много бункери, за които в официалните документи не се споменава нищо. Предполага се, че те са дори много повече от официалните. Предположенията, разпространени от „Собеседник“, се базират на данни от документи за строителството им.

„Украинская правда“ от своя страна съобщава, че някои от бункерите, които могат да се ползват от Путин, били на 200 метра под земята. През пролетта на 2023 година „Business Insider“ написа за съществуването на строителни планове, свидетелстващи за тайните убежища на Путин. Тогава ставаше дума за неговия дворец на Черно море, уточнява „Меркур“. Под двореца имало обширна и луксозна бункерна система, способна да удовлетвори и най-високите изисквания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
6
 
7
 
! Отговори
Йордан преди 1 месец
"Страхът на Байдън за собствения му живот и мрежите от укрития и бункери"
58
6
 
15
 
! Отговори
Драгойчо Цолов преди 1 месец
Днеска няма за какво да пишем.... - Така ли, пишете тогава фантастики за Путин.
57
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
64- Възхително е как Русия си намери нови партньори в лицето на Северна Корея- най демократияната държава след Куба и Китай с най мощната икономика и висок стандарт- такива са и останалите и партньори- Индия- там са по върховете ..ама на влакове и автобуси, Комунистически Китай- най мощната икономика и 30 000 000 китайци живеещи в пещери- виж в ЮТУБ
56
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само малко от опорките в нашите медии - Русия свърши ракетите още Март 2022, Русия използва чипове от перални за ракети, Русия фалира, Путин е милиардер, Путин е болен от рак, Путин умря, Путин го е страх да умре, Путин уби Навални...
55
5
 
8
 
! Отговори
Ph преди 1 месец
Добре че го съобщава Украинская правда, иначе щях да си помисля, че е измислица
54
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама според нашите медии Путин умря още преди 2 години...как мъртвец може да се страхува???
53
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия е по силна от всякога. Във военните заводи 3.5 милиона души работят на 3 смени 24/7. Производството на танкове е увеличено до 175 бройки на месец. Освен това са сключили и договори със Северна Корея за производство и внос на огромни количества муниции произведени по руските стандарти за всички видове самоходни машини и гаубици както и за леко стрелково оръжие. В замяна Северна Корея получава чуждестранна валута и достъп до нови технологии от пето поколение.
52
9
 
14
 
! Отговори
Смешна пропаганда преди 1 месец
Какъв страх, бе, клоуни?!? Говорим за кадър на школата на КГБ
51
5
 
14
 
! Отговори
Русия преди 1 месец
Ако не бяхме територия на Посолството отдавна да са ва закрили за пропаганда на лъжи и измислици. От 20 лета пишете за милиардите на Путин ф Швейцария и ощи ни сти ги намерили.
50
2
 
12
 
! Отговори
Паталогично преди 1 месец
Просто написано!
49
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И в същото време когато е на някое мероприятие, Путин не е зад бронирано стъкло, както Байдън примерно. И този факт показва колко смешна е тази статия...
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Мъка Коментарчето ти е коментарче на човек, който е сляп, глух и живее в дупка. Ами излез навън, пусни си телевизора, купи си компютър и разгледай Интернет, за да видиш каква глуууупост си написал. По всичко личи че си платен трооолл, но все пак, слез на земята и се приближи поне малко до фактите
47
1
 
15
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Да,президентът на САЩ няма охрана и спи под открито небе.
46
2
 
7
 
! Отговори
От доктора: преди 1 месец
До Сата НАТО Не или ами и двете ги имаш. Не се стеснявай продължавай да пишеш коментари, защото ги ползвам за дисертацията си на тема душевно болните.
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мислех че тази мантра вече се изтърка ама вие си продължавате все така. Нищо, европейската пропаганда - най-добрата пропаганда.
44
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредния изсмукан от пръстите пасквил! Цитат: От години се знае, че Путин изпитва почти патологичен страх за живота си и избягва всякакви срещи с хора. Ами има телевизия бе хора. Сто пъти вече се вижда как край пътя тълпи хора поздравяват Путин, който минава с кортежа си край тях. Кортежа спира, Путин слиза и отива при хората. Хиляди го заобикалят от всички страни, дори има жени, които го прегръщат и целуват... И това е постоянно и навсякъде, където отива. DW разчитат на цензурата, да им вярват.
43
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
путин се страхува от ада където ще гори жалкия къс диктатор
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма никой вечен....- истината е че от толкова многогодишно безконтролно и безпардоно преяждане с власт - води до токова самозабравяне и психични отклонения... ,че и той е човек - въпреки развития синдром за Господ и с няколко думи ...ти сеа "МЕН УВАЖАВАШ ЛИ ***"..(да ги страхува сите) те тва е на върха на всичкото това безсмислено хабене и унищожаване на ресурси и човешки животи в това да се покаже КОЙ Е ПО ..ПО НАЙ
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сата НАТО-И ДВЕТЕ
40
13
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Между другото, нощеска украинците строшиха трети радар за ранно предупреждение. Продължават бавно и методично да смъкват гашите на Федерацията, експоузвайки задните и части накъм четвъртития хур на НАТО-то.Както е казал Бенковски - "Аз с мъкнах ***-те на Пидерацията, а Америка... тя нека да заповяда!"