Володимир Зеленски: Помощта от Запада не стига за победа във войната

Китай да предава директно на Украйна предложенията си за мир, поиска той
Обновена: 16 юни 2024 18:47 | 16 юни 2024 18:30, Анисия Иванова
359
Володимир Зеленски: Помощта от Запада не стига за победа във войната
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че сегашното количество на западната военна помощ за Украйна не е достатъчно, за да се гарантира, че Киев ще спечели войната срещу Русия, предаде АФП.

"Има помощ. Има сериозни пакети. Достатъчна ли е тя (помощта) за победа? Не. Закъснява ли? Да", заяви Зеленски на пресконференция в Швейцария след голяма дипломатическа среща на върха, посветена на плана на Киев за прекратяване на конфликта.

Зеленски заяви още, че Китай трябва да предава директно на Украйна предложенията си за мир във връзка с войната на Русия срещу страната му, вместо да го прави чрез медиите, предаде Ройтерс.

Двудневната мирна конференция за Украйна в Швейцария трябва бързо да бъде последвана от втора среща, заяви днес при закриването на заседанията Зеленски, цитиран от ДПА.

Подготовката ще отнеме само месеци, а не години, каза той. Според Зеленски някои държави вече са изразили готовност да бъдат домакини на такава среща на върха.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че предварително условие за участието на Русия ще бъде ангажиментът на Москва към Устава на ООН.

В заключителното комюнике от срещата на върха, което беше подписано от 80 от присъстващите държави, не се споменава за последваща конференция.

Президентката на Швейцария Виола Амхерд призна, че на конференцията са били представени различни гледни точки, но подчерта, че тя ознаменува първото обсъждане на мирния процес на високо равнище. Според нея са създадени някои съществени предпоставки за прекратяване на войната в Украйна.

Фактът, че огромното мнозинство от присъстващите държави постигнаха съгласие по комюникето, показва какво може да постигне дипломацията чрез търпелива работа, добави Амхерд.

Русия не беше поканена на събитието и не прояви интерес да участва. Срещата на върха беше и опит на Запада да привлече други държави от Южна Америка, Азия и Африка към усилията за мир, основани на международното право. Украйна призовава за постигане на "справедлив и траен" мир, посочва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аре млъкни най сетне. Никой не е длъжен да ти праща помощ. Помоща ще намаля докато спре напълно. 2 години нищо не направи с офанзивата си. Русия няма да я победиш. Набий си го в комедийната чyтypa най сетне и ни отърви от присъствието си веднъж за винаги.
34
2
 
15
 
! Отговори
До 36 преди 3 седмици
На Хамас са продали всичката помощ
33
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Наглец! Като си тръгнал на война да си мислил, бе просяк! Как не те е срам?? Неблагодарник!
32
6
 
24
 
! Отговори
Аман преди 3 седмици
От този. Ако бяхте използвали цялото оръжие,което ви бяха дали до сега да сте сринали половин Русия. Дори имаше доклад на ЦРУ,че ако бе използвано всичко дори укр е трябвало да победи. И бяха стигнали до извода,че кма големи липси. Зельо ако питаш все нямат нищо,все никой нищо не им е дал. Сигурно продават и богатеят,а хората умират. ЕС фалира заради тези-укр нито е член на ес нито на НАТО. Ние плащаме прескъпо за да купим старо оръжие,а на тези се дава без пери. Но явно балъццци като нас плащат
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Шмърко не е в себе си за какво печелене на война говори, наясно ли е какво става на фронта, избиха мъжете на Украйна.Наясно ли е че и мир да има от утре няма кой да построй нищо.
30
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Представете си с какви бързи темпове Руснаците унищожават безполезната прехвалена Натовска техника. То техника ще ти пратят ама и укрозомбитата са на привършване бе наркоман. И хора ли ще почнеш да искаш ве *** избий си го от празната кратуна, че имаш шанс срещу Русия. Колкото повече се опъват Укронацистите толкова по зле ще става за тях и ке губят още хора и територии.
29
2
 
17
 
! Отговори
Рагуля преди 3 седмици
Гнида вече не е президент-просяк, а сега само просяк. Но изглежда че номерата вече не минават като преди. Глу паци стават все по малко. Безвластие в Галушкин Каганат поражда хаос .
28
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Китай трябва ... ?! Иззродът Зеленски се самозабрави в приказките си
27
3
 
21
 
! Отговори
Стига преди 3 седмици
бе. Руснаците се бият с лопати и чипове от перални. Той получи десетки милиарди. Яко крадене е паднало.
26
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия требва да бие защото Украйна ще мине към НАТО и ще ликвидира и кирилицата както Румъния.
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще има ли контранаступ
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А програмите на Н АТО?? Пробвай тях, докато дойде помощта от Запад!
23
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украйна се превърна в черна дупка за Европа и света. Поглъща всичко без да има някакъв резултат... Само се разраства.
22
4
 
18
 
! Отговори
мак преди 3 седмици
Той винаги ще е недоволен, винаги помощта ще е недостатъчна или закъсняла, винаги ще твърди, че малко страни му играят по гайдата, защото е бил и си остава неблагодарен на-глец. Началниците се събират заради украйна, а тоя вместо само да благодари и да стои тих като мишка, се репчи и недоволства. Да върне сънародниците си у дома да се бият и да работят за родината.
21
4
 
15
 
! Отговори
Бг преди 3 седмици
На тоалетната толко милиарди му да и пак недоволен едва ли има друга държава в света да е получавала толко пари
20
4
 
20
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 седмици
Зелер може да засмууче повече отколкото може да засмуче Черната дуупка в Космоса. Всъщност Зелер може да засмууче и самата Черна Дуупка, барабар с всички афроатлантици в Галактиката.
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зеленски призна, че западът е хартиен тигър.
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Неслучайно го сравняват с черна дупка.
17
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Би изпросил от Китай, но знае, че другаря СИ ще го прати на айната му.
16
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Урсула каза че разглабяли перални в русия