Володимир Зеленски: Помощта от Запада не стига за победа във войната

Китай да предава директно на Украйна предложенията си за мир, поиска той
Обновена: 16 юни 2024 18:47 | 16 юни 2024 18:30, Анисия Иванова
359
Володимир Зеленски: Помощта от Запада не стига за победа във войната
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че сегашното количество на западната военна помощ за Украйна не е достатъчно, за да се гарантира, че Киев ще спечели войната срещу Русия, предаде АФП.

"Има помощ. Има сериозни пакети. Достатъчна ли е тя (помощта) за победа? Не. Закъснява ли? Да", заяви Зеленски на пресконференция в Швейцария след голяма дипломатическа среща на върха, посветена на плана на Киев за прекратяване на конфликта.

Зеленски заяви още, че Китай трябва да предава директно на Украйна предложенията си за мир във връзка с войната на Русия срещу страната му, вместо да го прави чрез медиите, предаде Ройтерс.

Двудневната мирна конференция за Украйна в Швейцария трябва бързо да бъде последвана от втора среща, заяви днес при закриването на заседанията Зеленски, цитиран от ДПА.

Подготовката ще отнеме само месеци, а не години, каза той. Според Зеленски някои държави вече са изразили готовност да бъдат домакини на такава среща на върха.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че предварително условие за участието на Русия ще бъде ангажиментът на Москва към Устава на ООН.

В заключителното комюнике от срещата на върха, което беше подписано от 80 от присъстващите държави, не се споменава за последваща конференция.

Президентката на Швейцария Виола Амхерд призна, че на конференцията са били представени различни гледни точки, но подчерта, че тя ознаменува първото обсъждане на мирния процес на високо равнище. Според нея са създадени някои съществени предпоставки за прекратяване на войната в Украйна.

Фактът, че огромното мнозинство от присъстващите държави постигнаха съгласие по комюникето, показва какво може да постигне дипломацията чрез търпелива работа, добави Амхерд.

Русия не беше поканена на събитието и не прояви интерес да участва. Срещата на върха беше и опит на Запада да привлече други държави от Южна Америка, Азия и Африка към усилията за мир, основани на международното право. Украйна призовава за постигане на "справедлив и траен" мир, посочва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от Русия
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
измами, излъга и ограби Западните натовски данакоплатци. Който лъже - Краде; Който краде - Убива. Който убива. краде и лъже е зелен. Който е зелен нищо чудно да се кара ски, демек Зленски.
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Споко ще ви пратим атлантиците товарят в трабанчето и тръгват.
13
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Такова чудовище като тоя историята не познава. Само дето историята скоро ще го изтрие.
12
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато един организъм е нападнат от тумор той е обречен и никакво финансиране няма да го спаси. Вземете Стив джобс, става един от най-богатите с компанията си Епъл и умира от рак на панкреаса. Сега компанията я има но без него. Земята на днешна украйна пак ще я има, но без украинците, или трябва да се реже много.
11
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като не стига подписвай мир преди да изпратиш още половин милион на смърт и заминавай за Израел.
10
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами значи е време да развееш бялото знаме.
9
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А знаеш ли какво струва тази война на другите държави и хората които живеят там
8
1
 
30
 
! Отговори
slayer преди 2 седмици
чудовищния неблагодарник & украиноубиец иска наѝ-страшното, НАТО да се се включи или както в Америка казват "boots on the ground". Тежко ще е на света, а за България още по-опасно & непридвидливо.
7
2
 
26
 
! Отговори
Русия преди 2 седмици
Почвай да им искаш ощи атлантици да бъдат утилизирани ф крайната.
6
1
 
51
 
! Отговори
Муахаха преди 2 седмици
а аз мислех, че Путин е без Ракети от Вече 3 години! така ни каза Лидерката Урси!!
5
1
 
64
 
! Отговори
Абе преди 2 седмици
колко милиарда общо получи това нещо. И все не му стигат. България, която е държава-членка на ЕС и НАТО само дава. А не получава нищо даром. като този. Сега ще събираме пари за читалището в Шипка. Тези пари няма да ги дадат политиците, защото са заети с Украйна. Този наистина ми омръзна. Умни са украинците, които напуснаха и не искат да се връщат.
4
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
хапнаха, пиха, почесоха си езиците пък си тръгнаха, безмислена конференция
3
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мри като Хитлер куче еврейско :)))
2
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Волдемор вмирисания потник, пак реве!
1
4
 
72
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 седмици
На Зеленски нищо не му стига.Това е симптом за наркозависимост.