Володимир Зеленски: Помощта от Запада не стига за победа във войната

Китай да предава директно на Украйна предложенията си за мир, поиска той
Обновена: 16 юни 2024 18:47 | 16 юни 2024 18:30, Анисия Иванова
359
Володимир Зеленски: Помощта от Запада не стига за победа във войната
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че сегашното количество на западната военна помощ за Украйна не е достатъчно, за да се гарантира, че Киев ще спечели войната срещу Русия, предаде АФП.

"Има помощ. Има сериозни пакети. Достатъчна ли е тя (помощта) за победа? Не. Закъснява ли? Да", заяви Зеленски на пресконференция в Швейцария след голяма дипломатическа среща на върха, посветена на плана на Киев за прекратяване на конфликта.

Зеленски заяви още, че Китай трябва да предава директно на Украйна предложенията си за мир във връзка с войната на Русия срещу страната му, вместо да го прави чрез медиите, предаде Ройтерс.

Двудневната мирна конференция за Украйна в Швейцария трябва бързо да бъде последвана от втора среща, заяви днес при закриването на заседанията Зеленски, цитиран от ДПА.

Подготовката ще отнеме само месеци, а не години, каза той. Според Зеленски някои държави вече са изразили готовност да бъдат домакини на такава среща на върха.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че предварително условие за участието на Русия ще бъде ангажиментът на Москва към Устава на ООН.

В заключителното комюнике от срещата на върха, което беше подписано от 80 от присъстващите държави, не се споменава за последваща конференция.

Президентката на Швейцария Виола Амхерд призна, че на конференцията са били представени различни гледни точки, но подчерта, че тя ознаменува първото обсъждане на мирния процес на високо равнище. Според нея са създадени някои съществени предпоставки за прекратяване на войната в Украйна.

Фактът, че огромното мнозинство от присъстващите държави постигнаха съгласие по комюникето, показва какво може да постигне дипломацията чрез търпелива работа, добави Амхерд.

Русия не беше поканена на събитието и не прояви интерес да участва. Срещата на върха беше и опит на Запада да привлече други държави от Южна Америка, Азия и Африка към усилията за мир, основани на международното право. Украйна призовава за постигане на "справедлив и траен" мир, посочва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
0
 
11
 
! Отговори
End преди 2 седмици
Всичкоме една игра за пари между великите сили и този клоун... всички балъци заемат едната или другата страна
274
0
 
8
 
! Отговори
278, не зная преди 2 седмици
може да ги пуснат по-напред, а може ако изнаглеят както с евровизия и конкурсите мис-нещо-си-там чак до финала.
273
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Повгига ми се от момента, в който разбрах,че Украинци ще ритат топка довечера с румънците. Ако се води истинска война за защита на родина, семейство, всеки един пръст трябва да е на спусъка, всеки един украинец трябва да е на фронта, а не в луксозния хотел и СПА центърав Германия, а в окопа. Иначе измамата става очевадна "има ли, няма ли...война, има ли няма ли кеш?!"
272
0
 
9
 
! Отговори
ббб преди 2 седмици
Твърде много приказки за един ***
271
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя много алчен наркоман,за един месец ЕС и сащ му дадоха повече от 100 милиарда ,и пак не му стигали !!е как че стига като им краде от.милиардите ))много нахален,като конска муха,никой не му е длъжен на тоя комик,включително и България ,тук има много предатели,който мисли за Украйна,да хваща пътя за фронта ,а не да подаряват бюджета на държавата за украинските фашисти ,,бегом при Путин предатели
270
0
 
20
 
! Отговори
Твърдо убеден съм, преди 2 седмици
че Путин го държи жив тоя, за да се настървяват хората срещу НАТО и ЕС. Друга причина да е жив - няма :D
269
0
 
26
 
! Отговори
Дайте още! преди 2 седмици
Зеленски вече има две яхти, а наскоро купи и казино в Кипър за 200 милиона долара. Но това не е достатъчно за победата на Украйна. Така че давайте още.
268
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
за този е по добре да отстъпи половината Украйна на руснаците и кой в която част иска да ходи но ще спре месомелачката , иначе по този начин идва ред на жените после и децата
267
0
 
20
 
! Отговори
Отговор! преди 2 седмици
ДОБРЕ, де! Защо трябва да минат 2 години и още не е ЯСНО , че тая пабеда на Украйна нема ка да се случи.... Докога ще наливате загубени милиарди в тоз проект...те ще свършат украинците... или САЩ искат да си направят депо - гробище за опасни метали и батерии от прехвалените електрички! Украйна- новото електрическо гробище на света! Само аз ли прозирам подлият план на Байдънът?
266
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 32335445Епа, колко антируски да си настроен като седиш дома и щракат по клавиатурата? Спорен мен хич не ти дреме нито за Русия нито за Украйна, защото ако беше така щеше да си заминал вече да се биеш. Стига половинчата работа. Или отивайте да воювате, или се хванете в някаква по-позитивна дейност.
265
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Че то кой иска укропитеците да победят?!
264
0
 
15
 
! Отговори
ххх преди 2 седмици
Лелеееее този не спря да хленчи. Вечно е недоволен и вечно иска. Докога бе бате?? Сядай на масата и приключвай тази позорна война стига сте се избивали.
263
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Макак така? По цял ден някакви русофоби ми обясняват че Украйна печели, а Русия вече я няма на картата? Някой лъже.
262
0
 
3
 
! Отговори
Кон преди 2 седмици
Май освен военна помощ, ще трябва и техническа, да *** клоуна та да прекратят военните действия. Натам върви, *** чувства опасността отзад, и е приятно да се види как се вълнува.
261
3
 
2
 
! Отговори
32335445 преди 2 седмици
Бате, много антируски настроен съм, ама много мрънкяш.
260
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе кл0ун, тебе кой те излъга, че "приятелите" ти помагат за да победиш?
259
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Каква победа бе шмекер , ти си като черна дупка , засмукваш всичко . Чакам с нетърпение момента когата украинците ще се овесят на клона , правото им принадлежи за дето сумати и унищожи .
258
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
да да трябва и бело, цру да почват да даряват шото на тоя му сврършват дозите.
257
7
 
1
 
! Отговори
Поправка : Копейка преди 2 седмици
Що Ривеш Копейка
256
5
 
1
 
! Отговори
Що ривете Копейки преди 2 седмици
Комунизма ли ви взеха