Володимир Зеленски: Помощта от Запада не стига за победа във войната

Китай да предава директно на Украйна предложенията си за мир, поиска той
Обновена: 16 юни 2024 18:47 | 16 юни 2024 18:30, Анисия Иванова
359
Володимир Зеленски: Помощта от Запада не стига за победа във войната
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че сегашното количество на западната военна помощ за Украйна не е достатъчно, за да се гарантира, че Киев ще спечели войната срещу Русия, предаде АФП.

"Има помощ. Има сериозни пакети. Достатъчна ли е тя (помощта) за победа? Не. Закъснява ли? Да", заяви Зеленски на пресконференция в Швейцария след голяма дипломатическа среща на върха, посветена на плана на Киев за прекратяване на конфликта.

Зеленски заяви още, че Китай трябва да предава директно на Украйна предложенията си за мир във връзка с войната на Русия срещу страната му, вместо да го прави чрез медиите, предаде Ройтерс.

Двудневната мирна конференция за Украйна в Швейцария трябва бързо да бъде последвана от втора среща, заяви днес при закриването на заседанията Зеленски, цитиран от ДПА.

Подготовката ще отнеме само месеци, а не години, каза той. Според Зеленски някои държави вече са изразили готовност да бъдат домакини на такава среща на върха.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че предварително условие за участието на Русия ще бъде ангажиментът на Москва към Устава на ООН.

В заключителното комюнике от срещата на върха, което беше подписано от 80 от присъстващите държави, не се споменава за последваща конференция.

Президентката на Швейцария Виола Амхерд призна, че на конференцията са били представени различни гледни точки, но подчерта, че тя ознаменува първото обсъждане на мирния процес на високо равнище. Според нея са създадени някои съществени предпоставки за прекратяване на войната в Украйна.

Фактът, че огромното мнозинство от присъстващите държави постигнаха съгласие по комюникето, показва какво може да постигне дипломацията чрез търпелива работа, добави Амхерд.

Русия не беше поканена на събитието и не прояви интерес да участва. Срещата на върха беше и опит на Запада да привлече други държави от Южна Америка, Азия и Африка към усилията за мир, основани на международното право. Украйна призовава за постигане на "справедлив и траен" мир, посочва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от Русия
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
1
 
16
 
! Отговори
+- преди 2 седмици
Неадекватния американски шут ша плаща, докато и последния укропитек не изчезне .Луд умора няма .Ако съм на зеления ще си деля парите с Русия докато дъртия не се вкоченяса.
234
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 2 седмици
Добро утро, слънцето изгрява от изток май а..?!
233
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пратете милионна американска армия, да помага на наркомана.
232
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БРАВО НА ЗЕЛЕ СКОРО ОТ ЗАПАДА НЯМА ДА ОСТАНЕ НИЩО САМО ДАИ А РУСНАЦИТЕ НАПРЕДВАТ НА ЗАПАД
231
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е, ся ако тръгне и на междупланетно турне ще го призная! Сега се сещам защо Дедо го немА на срещата-обикалял е Луната и Марс за да ги приеме в НАТО!
230
2
 
11
 
! Отговори
до 233 преди 2 седмици
В средата на април 2024 Върховната рада прие закон за затягане на мобилизацията. По-специално, от 18 май 2024 украинските мъже на възраст от 18 до 60 години ще получават консулски услуги в чужбина само при представяне на военна карта. Ако не е там, трябва да се върнат в родината си и да посетят службата за военна регистрация и вписване. Или накратко ЕС има как да върне украинците в Украйна, защото е съгласна с този закон.
229
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя не е у ред с главата. Въобще какво се прави когато президент полудее? Как се справяш с това?Ще го оставят да вилнее докато Украйна остане напълно разрушена територия с жени и деца?
228
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хитрец е Зеленски! Тази реплика е на вниманието на САЩ! Неслучайно е споменал и за Китай,като фактор за решение на войната! Това също косвено е анонс спрямо САЩ - да не си загубят парите от много ослушване.
227
1
 
19
 
! Отговори
Обикновен прошляк преди 2 седмици
С изтекъл срок на годност....
226
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чухте ли Мелони накрая каза: "Ако Русия не се съгласи с условията за мирно уреждане на войната в Украйна, ние ще я принудим да се предаде". ?? Представяте ли си колко самонадеяни лидери има в ЕС?
225
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
тоя не разбира ли,че губи войната
224
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Той иска и помощ от България в жива сила, тоест всички евроатлантици от форума в Днес и други ..заедно с капитан Кирчо Петков трябва да помогнат на незаконият президент на Украйна!2
223
0
 
20
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Ами запада няма как да праща украинци. А реално украинската армия вече започва да изпитва недостиг на такива. Дори да изпрати няколко стотин хиляди украински бежанци, това ще им помогне да закърпят фронта за 1 година и после пак същото.
222
8
 
17
 
! Отговори
ГАВРИЛ преди 2 седмици
Стига сте ни занимавали с този просяк,както го нарече,един германски политик ----- Това да не е бил оня "политик" от АзГ дето го хванаха с рублите от Пасоля?
221
2
 
17
 
! Отговори
Ханко Брат преди 2 седмици
Скоро ще те наритат като куче!
220
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
САЩ и Русия са сключили споразумение за Украйна да си предаде ядрения арсенал и да бъде неутрална. Сега САЩ искаха да вземат Украйна в НАТО. Е няма как да стане. Или не са с всичкия си или нарочно обръщат Украйна срещу Русия. Дори да дават всички оръжия на Украйна в един момент човешкия ресурс ще се изчерпа напълно. Няма как Украйна да спечели каквото и да е. Покрай всичко това се присвояват много пари от военни поръчки, затова е цялата работа.
219
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стига сте ни занимавали с този просяк,както го нарече,един германски политик
218
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Важното е че важни държави като Литва, Латвия, Естония, България и Гана са ударили подписи, кво значение имат някакви си Китай, Индия и Бразилия.
217
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украинските формирования продължават да обстрелват мирните жители в Донбас. Освен Донбас, под постоянни удари са подложени пограничните територии на Белгородска и Курска области. Неспирни опити за удар с дронове по Москва. С укронацисти не се преговаря, укронацистите се денацифицират!
216
1
 
24
 
! Отговори
Краварски к0пт0р преди 2 седмици
Видяхте ли метрото в ню йорк? Еееебаасии, пълен к0птор и свiнарник. ФакинШит. Некъв клош легнал на пейка и лusка бастуна, всичко 0пiкано и одрaifано... Добре, че миризмата не се пренася с клиповете.