Русия иска да преговаря със САЩ и Украйна да е в дневния ред

Според Москва Съединените щати са пряко замесени в конфликта
21 юни 2024 20:00, Елка Василева
206
Русия иска да преговаря със САЩ и Украйна да е в дневния ред
Снимка: архив, БГНЕС

Русия вижда необходимост от преговори за сигурността със САЩ, но те трябва да са „задълбочени“ и да включват темата за Украйна, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

„Невъзможно е да се откъснат индивидуални части от общия комплекс натрупали се проблеми и няма да направим така“, заяви Песков на пресконференция, попитан дали Москва е готова на преговори с Вашингтон за ядрените рискове.

Още по темата
„Открити сме за диалог, но той трябва да е широк и подробен и да покрива всички измерения, включително настоящото, свързано с конфликта около Украйна, свързано с пряката намеса на САЩ в конфликта“, заяви Песков пред репортери.

САЩ отхвърлят твърденията на Русия, че въоръжавайки Украйна, са се превърнали в пряк участник във войната, целяща да нанесе „стратегическо поражение“ на Москва, отбелязва агенцията.

Руската позиция, очертана от Песков, не е нова. Но той заяви пред репортери, че списъкът с теми, които Москва и Вашингтон трябва да обсъдят, се увеличава.

„Този диалог е необходим. Нужен е, защото проблемите се трупат и има много такива, свързани с архитектурата на глобалната сигурност“, заяви Песков.

Според Вашингтон именно Путин засилва опасенията за сигурността.

Тази седмица той посети Северна Корея, подписа споразумение за взаимна защита с лидера ѝ Ким Чен Ун и заяви, че може и да достави на Пхенян руско оръжие в отговор на западното въоръжаване на Украйна.

Вчера руският президент отново заяви, че обмисля подновяване на националната доктрина за употреба на ядрено оръжие. Очаква се последното останало споразумение за контрол над въоръженията, ограничаващо броя на стратегическите ядрени бойни глави, с които Русия и САЩ могат да разполагат, да изтече през 2026 г.

Песков същевременно заяви, че потенциалното присъединяване на Молдова към Европейския съюз е суверенно право на бившата съветска република, но посочи, че много от нейните жители искат да поддържат близки връзки с Русия.

Същевременно той обърна внимание и на решението на САЩ да забранят софтуера на руската компания „Касперски“. Според него това е типично решение на Вашингтон да навреди на компания, която се конкурира с американските.

„Касперски Лаб“ е наистина конкурентоспособна“ на международните пазари, заяви Песков, коментирайки решението на САЩ,  основано на преценката, че въпросният софтуер може да причини рискове, свързани със сигурността.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от Русия
Христо Грозев: Руските шпиони прибягват до по-агресивни тактики в Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
1
 
! Отговори
До 59 преди 2 седмици
Накакаха се уршляците та даже и мирише за това Русия иска да разговаря със САЩ,а не с смъдливото зеле дето представя Урколандия щото той е някой ,който дава парите той решава Зелето като няма при кво да се говори с него той нищо не може сам да решава
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 58 - Както я завзеха така и ще се изсулят от Украйна ,рано някой сутрин добра новина ще те сполети .
54
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 55... 111 000 квадратни километра завзета площ от Украйна за две години и половина е нищо ли ве, кравар? Да те светна че това е площ колкото България. Нищо не е ??? Муахахаххаа....жалъъък кравар!
53
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя и Медведа нали щяха Световна Война да правят, да пребият света? Аде бе дрисльовци, да ви видим!
52
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не ще преговарят, ами ще лазят некадърниците пияни! 3 години, нищо и нищо!
51
6
 
16
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 2 седмици
Влязъл ти крадецът в двора , ти си го згащил , а той вика ДАЙ ДА СЕ РАЗБЕРЕМ .
50
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
САЩ да официално признати за терористична държава от някои други държави, докато Русия никоя държава не я е обявила за терористична.
49
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
САЩ са извършили над 90% от терористичните действия в света след Втората световна война.
48
3
 
5
 
! Отговори
Ханс преди 2 седмици
Храбрия оловен войник!
47
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До друг път"с терористи не се преговяре русия е обевяна официално за терористична държава терорисите се унищожават това очаква и плъхйоветге от кремлин" , а кой си ти? Всъщност, може и да не се преговаря, щом така ти се иска, това също е вариант, недобър за вас!
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма ли да детронира хегемона? Много полюси, ала бала? Нещо май рублата?
45
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоа па колхозник къде е тръгнал, дреме му на някой за пРосията. Да се оправят там
44
6
 
3
 
! Отговори
Фют преди 2 седмици
До 40. Ако ти не си излизал от ваше село, не означава че и другите са ***. Името ми е вписано там, където интелигентните хора четат. Такива като теб са просто изтривалка на интелигентните хора. Отивай да си пиеш пърцуцата и да се жалваш от жалкия си животец. Поздрави от Палеокастрица, ако знаеш къде са намира:)))
43
9
 
19
 
! Отговори
друг път преди 2 седмици
с терористи не се преговяре русия е обевяна официално за терористична държава терорисите се унищожават това очаква и плъхйоветге от кремлин
42
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До до 27А какво е "Киевска Рус"? Това е Русия със столица Киев, неслучайно Киев е наричан "майката на руските градове"!
41
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия има големи ракети. Най големите и най мощни ракети в света.
40
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До АнонименНе е така. Русия не е слаба, а и двете държави разбират до какво може да ги доведе евентуален конфликт и не им се иска да се стига до там. А Русия вече е въвела система, с която може да изключи всички спътници в Космоса и просто да паднат и това означава генерална катастрофа за американците.
39
7
 
19
 
! Отговори
ааа преди 2 седмици
Усещат дебелия ушанките и искат преговори
38
12
 
4
 
! Отговори
Кубрик преди 2 седмици
До Фют, много си забавен,със бездомни,ха ха ха, освен мечтата да работиш в ухилената примитивна хамерика,ти никъде не си бил, отивай в Петербург и Москва,виж какво метро имат,само това виж, самите кравари и британци в шок, плюят по Русия,а в главите семки от албански слънчоглед. Бил съм запада част и източна, един дол дренки, дебели , образование нула.
37
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Фюри навсякъде сме били моето дете ,америка е помиина яма която лека полека се пълни с тъмни и латиноси ,а Европа е вече откровенно ислямска територия,единственото хубаво е че нашите роми усетиха далаверата и те са при вас .Честита ви либерал демокрация