Русия иска да преговаря със САЩ и Украйна да е в дневния ред

Според Москва Съединените щати са пряко замесени в конфликта
21 юни 2024 20:00, Елка Василева
206
Русия иска да преговаря със САЩ и Украйна да е в дневния ред
Снимка: архив, БГНЕС

Русия вижда необходимост от преговори за сигурността със САЩ, но те трябва да са „задълбочени“ и да включват темата за Украйна, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

„Невъзможно е да се откъснат индивидуални части от общия комплекс натрупали се проблеми и няма да направим така“, заяви Песков на пресконференция, попитан дали Москва е готова на преговори с Вашингтон за ядрените рискове.

Още по темата
„Открити сме за диалог, но той трябва да е широк и подробен и да покрива всички измерения, включително настоящото, свързано с конфликта около Украйна, свързано с пряката намеса на САЩ в конфликта“, заяви Песков пред репортери.

САЩ отхвърлят твърденията на Русия, че въоръжавайки Украйна, са се превърнали в пряк участник във войната, целяща да нанесе „стратегическо поражение“ на Москва, отбелязва агенцията.

Руската позиция, очертана от Песков, не е нова. Но той заяви пред репортери, че списъкът с теми, които Москва и Вашингтон трябва да обсъдят, се увеличава.

„Този диалог е необходим. Нужен е, защото проблемите се трупат и има много такива, свързани с архитектурата на глобалната сигурност“, заяви Песков.

Според Вашингтон именно Путин засилва опасенията за сигурността.

Тази седмица той посети Северна Корея, подписа споразумение за взаимна защита с лидера ѝ Ким Чен Ун и заяви, че може и да достави на Пхенян руско оръжие в отговор на западното въоръжаване на Украйна.

Вчера руският президент отново заяви, че обмисля подновяване на националната доктрина за употреба на ядрено оръжие. Очаква се последното останало споразумение за контрол над въоръженията, ограничаващо броя на стратегическите ядрени бойни глави, с които Русия и САЩ могат да разполагат, да изтече през 2026 г.

Песков същевременно заяви, че потенциалното присъединяване на Молдова към Европейския съюз е суверенно право на бившата съветска република, но посочи, че много от нейните жители искат да поддържат близки връзки с Русия.

Същевременно той обърна внимание и на решението на САЩ да забранят софтуера на руската компания „Касперски“. Според него това е типично решение на Вашингтон да навреди на компания, която се конкурира с американските.

„Касперски Лаб“ е наистина конкурентоспособна“ на международните пазари, заяви Песков, коментирайки решението на САЩ,  основано на преценката, че въпросният софтуер може да причини рискове, свързани със сигурността.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от Русия
Христо Грозев: Руските шпиони прибягват до по-агресивни тактики в Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
13
 
! Отговори
до 27 преди 1 седмица
Киевска Рус е съществувала преди да има русия, Киевска Рус стават православни преди русия! какво говориш бе човек
35
3
 
9
 
! Отговори
ДЖО БАЙДЪН преди 1 седмица
МИРНО СПОРАЗУМЕНИЕ ДО ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА НЯМА ДА ИМА С ТЕРОРУСКАТА ТОВА ДА Е ЯСНО НА ВСИЧКИ, ЗАЩОТО ТЕРОРУСКАТА ОТКАЗВА ДА НАПУСНЕ ВСИЧКИ ОКУПИРАНИ РАЙОНИ ОТ УКРАЙНА ОСОБЕНО КРИМ!
34
4
 
10
 
! Отговори
Фют преди 1 седмица
До 27. България като е била 500 години под османско робство, ние българи ли сме или турци??? Чебурашка, сър.
33
15
 
4
 
! Отговори
Българка преди 1 седмица
Русия не трябва да преговарят с тези пoдчoвeци от САЩ, а трябва да ги унищожат по възможно най-бързия начин, за да има някакъв шанс за оцеляване на бялата човешка цивилизация.
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересното е, че на мирната конференция в Швейцария се разгледаха само точките които касаят интересите на САЩ - 1) продоволствената сигурност - Американски компании са купили по-голямата част от земята и се стремят да си запазят излаза на море, за да реализират продукцията си. Те ще бранят Одеса до последния европейски гражданин. 2) Разгледана е и ядрената безопасност, тоест Украйна да има повечко ядрени централи, за да може Уестингхаус да си продава касетите. 3) Размяна на пленници - за месо.
31
3
 
15
 
! Отговори
Степан Бандера преди 1 седмица
Започнаха да скимтят тия, скоро и ще почнат да пълзят
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никакви преговори с руския бедняк! Бой до откат! Страните от НАТО са изхарчили за войната около 0.3% от БВП, а руският голтак- 35%. Над 100 пъти повече хахахахахаххахаха
29
2
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 1 седмица
България е била на три морета и е дала кирилицата на Русия
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не бой се за затворниците,Путин ги утилизира в Украйна...
27
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украйна е руска територия с руско население столетия наред и укранците са руснаци по произход, Одеса също е руски град, Приднестровието също е руска територия с руско население. А Молдова е бивша съветска република, а преди това е била територия на царска Русия и след това на съветска Русия!
26
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така като гледам САЩ не са се засилили да преговарят с вас
25
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ако САЩ пряко се намесят наистина, както вие казвате, то нямаше да искате преговори, вече щяхте да сте минало
24
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ахаа,руските фашисти видяха Дебелия и заквичаха друга песен...
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цифрата е стряскаща: около 25 на сто от руснаците са преминали поне веднъж в живота си през съд, затвор или трудов лагер. Защо в Русия има толкова много престъпници?Около 25 на сто от руснаците, предимно мъже, са били подложени поне веднъж в живота си на административно или наказателно преследване. през 2016 страната е била на първо място в Евразия и на трето място в света по брой на затворниците - по 450 затворници на всеки 100 000 граждани.
22
10
 
8
 
! Отговори
Чери00 преди 1 седмица
Боже, боже, 70% от дърнавите по света са против войната барабар с обикновенните украунци!Руснаците бавно напредват от да пазят обикновенните руснацу включително и украинци, а ние плюем ли плюем!*** продажни!
21
11
 
7
 
! Отговори
Фют преди 1 седмица
До 15. Ти кога успя да посетиш Америка, че и да видиш бездомници по улиците?Бл***тниците са виждали Америка само на филм, Американски, не рашистански. За 10 години работа в Америка, не съм се сбръсквал с такъв прецедент, но в центъра на София.... too much...
20
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЩЕ ДОЖИВЕЯ ДА ВИДЯ РАЗПАДА НА НАЙ ГОЛЯМОТО ЗЛО - РУСИЯ. ИСТИНАТА . ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ХИЛЯДИТЕ ИЗБИТИ БЪЛГАРИ ПРОСТО ЕЙ ТАКА ЗАРАДИ КЕФА НА ТОВА ЗЛО НАРЕЧЕНО РУСИЯ. ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ОГРАБЕНАТА БЪЛГАРИЯ.СЪД ЗА ТОЗИ ОТ СНИМКАТА И ЦЯЛОТО ПОЛИТИЧЕСКО ЗЛО НА КРЕМЪЛ.
19
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Кравар Евроатлантик А Кимчо е никой :))) Но Джуджа от Кремъл е притиснат до стената и вече нема къде да си търси приятелчета :)))
18
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ходят да просят оръжие от сев. корея, но иначе песков заплашва че щяли да им дават руско оръжие
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Касперски не беше лош антивирус, тежък, но не лош. Само че още преди повече от 10г стана ясно кой е реален собственик и още тогава масово се разкара от бизнес машините.