Велизар Шаламанов: Русия ескалира напрежение

Ключово ще бъде координирана подкрепата за Украйна като финансов ресурс
22 юни 2024 22:08, Инна Ангелова
87

НАТО обмисля разполагането на повече ядрени оръжия в отговор на нарастващите заплахи от Русия и Китай.

“Първо е важно дебатът да бъде по това каква е позицията на България по основните три теми, които бяха дискутирани на парламентарната асамблея на НАТО в София през месец май. Аз изключвам това да няма позиция на Външно министерство, защото системата на консултации в НАТО включва постоянно взаимодействие между посланиците в Брюксел и всяка една страна заявява своята позиция, или приема предложените позиции от другите страни с мълчание, което е един от механизмите за вземане на решения”, коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в предаването "Брюксел 1".

“Така че мълчанието като знак на съгласие с това, което другите страни предлагат, е всъщност легитимна позиция на България, но що се отнася до представителството - има три формата на всяка среща на върха: формат държавни глави и правителствени ръководители, формат външни министри и формат министри на отбраната. Когато една страна отива и с президент, и с министър-председател ще създаде конфузна ситуация за домакините и за самата среща", каза още бившият министър на отбраната

В ефира на Bulgaria ON AIR той добави, че от тази среща се очакват решения, които трябва да покажат силата на НАТО в тези 75 години, да покажат, че НАТО има възможност да гарантира отбраната, да използва ефективно механизмите за възпиране, защото най-доброто решение в сферата на отбраната е да бъде възпряна агресията.

Освен това, много ключово решение е как ще бъде координирана подкрепата за Украйна като финансов ресурс, но и като механизъм, по който тези пари ще се събират и ще се управляват за придобиване на въоръжения, на подготовка на силите на Украйна от самата Украйна.

“Ескалацията е в ход от страна на Русия, защото тя вече предприе демонстративни учения с средства-носители на ядрено оръжие, и то в Беларус. Освен това в изявленията на ключови фигури, като Медведев и говорителя Песков, неведнъж и пряко от президента Путин се споменава за използването на ядрено оръжие, включително промяна в доктрината на Русия, защото текущата доктрина при руска агресия в Украйна, без никаква заплаха за суверенитета и териториалната цялост на Русия, не позволява да бъде взето решение за използване на оръжия, но определено ядрените оръжия се използват в политическата реторика с цел политическа ескалация и с цел водене на една дезинформационна кампания", подчерта гостът.

Срещата в Швейцария излезе с обща декларация за запазване на териториалната цялост на Украйна, но под нея не се подписаха всички присъстващи. Същевременно точно преди тази среща руският президент излезе с ултимативни искания за възможност за започване на мирни преговори, ако Украйна оттегли армията си от окупираните от Русия четири области и Киев да оттегли желанието си да стане член на НАТО.


“След като тези заплахи са изречени от президента на страна, която разполага с огромен арсенал от ядрени оръжия, те не могат да бъдат пренебрегвани. Естествено, че са средства за натиск, но понеже този натиск не успява, виждаме, че има и други опити. Например, един призив за преки разговори между Русия и САЩ по въпроси на ядрените оръжия и стабилност, но тези разговори трябва да включват и бъдещето на Украйна, тоест Русия ескалира напрежението, включително с включения договор със Северна Корея, с опитите да притисне Виетнам, поради зависимостта на Виетнам във военно отношение, но всички тези стъпки целят само едно: да бъде оказан натиск върху свободния свят да прекрати подкрепата за Украйна и Украйна да бъде унищожена като страна, и то от Русия, която е положила подписа си 1994 година под споразумение, гарантиращо суверенитета и териториалната цялост на Украйна, споразумение в подкрепа и на това, че Украйна се отказва от ядрения си арсенал. Двата подхода са много ясни и аз лично съм уверен, че светът има здрав разум, но това изисква ефективни средства за възпиране, което включва ядрените оръжия", поясни Шаламанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от Русия
US генерал: Войната в Украйна стигна до задънена улица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
13
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
До Анонимен.... При инвазия 2 часа трябваше да удържим позициите до пристигането на десанта на несъкрушимата и легендарната. И тя абсолютно гарантирано пристигаше в срок. --------////-------- Колко пъти си я виждал да пристига гарантирано при инвазия? България абсолютно излишно подържаше 100 000 армия, само за да пази фланга на СССР. Разбира се, те си плащаха за това, но ни превърнаха в неспособна за нищо друго държавица, освен да подържаме 100 000 млади мъже, които да умрат на фронта.
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
- - - - - "Сега е друго. Нас ни хвърлят в чужда война за чужди рептилски интереси" - Като съчки.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 24 -Приятел всичко е точно така както си го написал . От 2014 пиша за това което се случи в Украйна но напразно българина не иска да знае истината .Аз бях в Донецк от 20 декември 2013 до 01 март 2014 г . Жалко хубави хора са украинците но им развалиха държавата и живота .
18
10
 
4
 
! Отговори
Абе каскет смачкан преди 1 седмица
"десанта на несъкрушимата и легендарната...." света видя 3дневната пародия....хи хи.
17
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Янукович стана президент с обещанието, че Украйна ще влезе в ЕС. После се обърна на 180 градуса, скъса договора с ЕС и подписа такъв с Русия. Излъганият народ веднага се организира във Фейсбук и излезе на площада. Това се нарича демокрация - най-големият кошмар на Путин. Затова той окупира Крим и създаде сепаратисткото движение в Донбас като не само го финансира и въоръжи, ами прати руски инструктори да го обучават и руски офицери да го поведат. Последва конфликт, в който паднаха най-много жертв
16
4
 
17
 
! Отговори
предложение преди 1 седмица
Никаква фронтова зона, никакъв износ на оръжия за Украйна! Вижте Орбан и се учете!!
15
18
 
4
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 1 седмица
братята американци трябва да инсталират няколко ядрени установки в България за да затворят устата на мечето.
14
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Крепостните блатници много държави са асвабадили само своята НЕ
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Овехтял, изхвърлен отдавна от тезгяха като ненужна вещ, но да си получи похвалата от менторите и заработи сребърниците. Всички ще си получат заслуженото от този, който и днес поругаха с тоя гей парад на Задушница.
12
12
 
4
 
! Отговори
рашка Феодалия преди 1 седмица
Преди блатните територии ги владееше Златната орда сега ги владее Zлата орда
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
6, какво значение има кой на ? години е? Може би съм служил в 3-та БА към Варшавския договор и съм бил на върха на острието. Бил съм готов да защитя Отечеството си. При инвазия 2 часа трябваше да удържим позициите до пристигането на десанта на несъкрушимата и легендарната. И тя абсолютно гарантирано пристигаше в срок. Сега е друго. Нас ни хвърлят в чужда война за чужди рептилски интереси.
10
3
 
31
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 1 седмица
Биографията на този Шаламанов прилича на биографията на Тагарев, все едно са братя близнаци - натегачи от комунистическо, но големи некадърници във Военното Училище, достигнали до академия в СССР с подмазване, които обаче се обръщат след 1991г и се присламчват към НАТО до такава степен, че са готови да ни направят радиоактивна пустиня срещу жалки пари давани им от НАТО. Изключително противни и прости хора. Такива в САЩ ще умpaт от глад под някой мост от некадърност и мързел.
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този негодник защо го канят? Само шутове за него!
8
3
 
17
 
! Отговори
Игра на полове преди 1 седмица
НЕЙТО са терористична организация генерираща билиони печалби от войни. Без войни НЕЙТО и ЮЕСЕЙ са пътници. С години наред плануват всяка една война и все враг си търсят. Терористи!
7
3
 
23
 
! Отговори
Русия и янките! преди 1 седмица
ТАЗИ ДЪРЖАВА РУСИЯ е била поне пет пъти нападана вероломно. И ВСЕ ОТ ЗАПАДНА ПОСОКА! Платила е жестока кървава цена за да си позволи сега нехайство и индеферентност на янкските опити да превърнат Украйна в американска военна база и оръжеен склад. Пита се, една натовска Украйна против кого ще бъде насочена? Янките просто искат НЕВЪЗМОЖНОТО В УКРАЙНА. Украйна ВЕКОВЕ НАРЕД е исторически свързана с Русия и НИКОГА не е била подтискана. Дори НАПРОТИВ! УКРАИНЕЦЪТ НИКИТА ХРУШЧОВ КОМАНДВАШЕ В РУСИЯ.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Срещата в Швейцария излезе с обща декларация, но под нея нито един представител не положи физически своя подпис.
5
4
 
11
 
! Отговори
Do anonimen 4 - преди 1 седмица
Нямам представа колко годишен сте, но при Варшавският договор ние бяхме във върха на острието на въпросната фронтова зона. Да, и имахме на наша територия "неща", които нито тогава, нито пък днес се коментират. Да не дава господ да се задвижат "нещата".Представа нямате какво вероятно ще остане от страната .
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НАТО обмисля разполагането на повече ядрени оръжия и превръщането на България във фронтова зана.
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 1 - С обратен знак!
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що ни предлагате мнения на шизита ?