Какво ще стане с Москва, ако флотът в сянка с петрол стане неизползваем?

Ще се наложи връщане към западните доставчици, което ще е победа за Г-7
24 юни 2024 20:15, Анисия Иванова
215
Какво ще стане с Москва, ако флотът в сянка с петрол стане неизползваем?
Снимка: БГНЕС

Вече повече от седмица един танкер за суров петрол стои на празен ход в Балтийско море, след като британското правителство го санкционира за това, че е част от т.нар. сенчест флот, който превозва руски петрол.

Неговата съдба, както и съдбата на три други плавателни съда, срещу които Лондон е насочил санкциите си, е важна за Русия и за целия петролен пазар, пише Джулиан Лий, петролен стратег на Bloomberg.

Този кораб, "Робон", ще даде няколко сведения за уязвимостта - или не - на това, което е критичен компонент на руската търговия с петрол спрямо западните санкции.

Отдавна се говори, че Русия заобикаля санкциите, главно чрез използването на кораби като "Робон", построен през 1997 г.

Корабите често са по-стари, оперират с непрозрачни структури на собственост, съмнителни застраховки и плават под съмнителни флагове с най-лошите показатели за безопасност в бранша.

Тези кораби позволяват на Москва да пренася барели изцяло извън обсега на доставчиците на услуги от Групата на седемте. Това, от своя страна, позволи на руските компании да налагат по-високи цени за своя петрол, отколкото са разрешени от западния ценови таван. Тази горна граница позволява предоставянето на услуги от компаниите от Г-7, само ако цената на петрола е под определен праг.

Сенчестият флот оказва най-голямо подкопаващо влияние върху този ценови таван и до мерките на Обединеното кралство не беше направено нищо за прякото му преодоляване. Обикновено мерките са насочени към корабите, които незаконно използват западни услуги, но те по дефиниция не са танкери от сенчестия флот.

Всичко това прави санкционирането на Robon - и последващото му бездействие - интересно за наблюдение. До 13 юни нито една санкция на Г-7 не е била насочена срещу танкери само поради факта, че са част от сенчестия флот, както направи Обединеното кралство. Смята се, че ЕС скоро ще предприеме свои собствени мерки и ще бъде интересно да видим дали и този път ще го направи.

През декември Международната морска организация прие резолюция A.1192(33), в която призовава всички държави-членки и съответните заинтересовани страни да насърчават действия "за предотвратяване на незаконните операции в морския сектор от страна на "тъмния флот" или "флота в сянка". Вратата може да се отвори скоро.

Ако Обединеното кралство докаже, че подобни стъпки могат да бъдат разрушителни, това би било сериозна грижа за Русия и нейните купувачи на петрол. Това е особено вярно, защото смущенията могат да станат много по-лоши, ако или Министерството на финансите на САЩ последва примера.

Ако мерките се окажат разрушителни, те ще открият нов фронт за атака срещу достъпа на Кремъл до петродолари.

Например, ако САЩ предприемат подобни мерки със сходни резултати, показателите за риска за руската експортна търговия се променят драстично в очите на купувачите. При този сценарий флотът в сянка става ненадежден. Възможно е да получават петрол от кораб, с който не желаят да работят.

"Робон" и другите кораби, санкционирани от Великобритания, няма да останат блокирани за дълго. Купувачите ще пресметнат, че въздействието от разстройването на Лондон няма да е толкова голямо, пише Джулиан Лий.

Сега "Робон" е на сегашното си място без очевидна причина вече повече от седмица. Не е моя работа да преценявам предпазливостта, която купувач в Китай или Индия може да изпитва към използването на плавателен съд, който според него е накърнен по някакъв начин или при който възможността за последващи мерки е неизвестна.

Ако флотът в сянка стане неизползваем, какво ще стане с Москва? Може би ще се наложи връщане към западните доставчици на услуги, които сега се чувстват много по-мотивирани да гарантират, че товарите отговарят на ценовите ограничения. Това би било победа за Г-7.

Анализът на Лий е от сайта на Bloomberg TV Bulgaria. Авторът е петролен стратег, който пише за Bloomberg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от Русия
В Русия ще се завърнат вербуваните от "Вагнер", сред тях са убийци и канибали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Още по-запознат 103. Разбрахме, че си в сферата на фантазиите. Айде няма нужда.
95
5
 
9
 
! Отговори
КОЛЬО БЕ преди 6 дни
На чужд гроб не се плаче,не знаеш дали плачеш на главата или на ........,Русия е силна и нищо не може да я спре !
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Таня 100. Да, у нас в България е така наистина. Права си.
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И, като има авария в АЕЦ, защо няма режим на тока? И Мариците са изключени!
92
5
 
3
 
! Отговори
Още по-запознат преди 6 дни
До запознат Работя в сферата на финансите, занимавам се с инвестиционни планове за частни клиенти. Почти никой, който знае как да си управлява парите не чака на "заплатата" ДОРИ хора с по-скромни възможности, които имат някакъв капитал в недвижимо имущество. Както казахте и сам, наемите са се увеличили, което означава, че наемодателите изпреварват инфлацията. В България всъщност имаме ОТЛИЧНА капиталова картина в това отношение. Вие какво работите?
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 99. И кво от туй ?
90
3
 
6
 
! Отговори
Таня преди 6 дни
Каквото се случва и сега. Все по-високи данъци, все по-голяма инфлация и все повече глад.
89
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Руския петрол е с най-ниско качество!
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До запознат 95. Работи клавиатурен фантазьор.
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Още по-запознат 91. За тебе и познатите ти знаем. Само че България не се състои само от тебе и познатите ти дето ви знаем.
86
4
 
13
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 6 дни
Напишете какво ще стане с България когато закрием въглищните и ядрени централи. От седмица има авария в АЕЦ Козлодуй, а вие не сте написали един ред. Стига сте писали за Русия и Путин.
85
4
 
5
 
! Отговори
запознат преди 6 дни
До още по-запознат,А вие какво работите, че и аз да почна да работя това, че да се вдигне и моята покупателна способност! Само за справки- за последните 8г. заплатата ми се е увеличила двойно- да, но цените на недвижимите имоти, наемите и доста от хранителни стоки са се увеличили тройно! Айде сега да ми кажеш как се увеличава тази покупателна способност при въпросното двойно увеличение на заплатите, както е на повечето работно места!?
84
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 95 На руските пропагандисти тактиката е най-лесна за разпознаване - само виж къде набутват най-много лъжи и става веднага ясно какъв е плана.
83
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На Байдън тактиката да се стрелят касетъчни бомби по играещи деца които не са под охраната на руските военни ,определено изглежда доста по обещаваща.При това тактиката вече е проверена в Газа като печеливша. Децата рано или късно ще излезнат от защитените зони а Сащ има технология да ги засече. Докато ,че най накрая ЕС ще купува Руски суровини ,а не иска да купува Руски суровини,малко е объркващо и неясна концепция какво точно иска ЕС.Докато на САЩ показват яснота как да бъде.
82
9
 
2
 
! Отговори
Още по-запознат преди 6 дни
До запознат НА ВИСЧКИ около ме от години покупателната способност се увеличава. Не знам какво работите, но явно нещо посредствено ....
81
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Руснаците си продават петролните продукти и печелят, а ние ги купуваме чрез прекупвачи. И вълкът сит и агнето цяло.
80
2
 
12
 
! Отговори
запознат преди 6 дни
Какво може да стане- цената на горивата в Европа ще се вдигне драстично, а Саудитска Арабия, като монополист, ще захлеби здраво! Тогава пак, като се вдигнат и цените на всички стоки, ще ни обясняват, че БВП се вдига! Да, БВП наистина се вдига, но покупателната способност на повечето хора намалява! Това е от доста години насам.
79
1
 
2
 
! Отговори
Игра на полове преди 6 дни
До 12. Обясни го това на палестинците и на 2/3 от африканските народи.
78
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 88 "и я продават на тройни цени" Ама тва не е възможно, щото цените на междунардните пазари са по-ниски отколкото преди войната.
77
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 85 Е, умрехме от студ и не се къпем по един месец, както казаха съветските другаре в Кремъл.