Русия използва Калининград, за да прекъсва сателитите на ЕС

Европейските компании са обект на руски радиочестотни смущения
2 юли 2024 23:45, Анисия Иванова
112
Русия използва Калининград, за да прекъсва сателитите на ЕС
Снимка: БГНЕС/EPA

Русия използва Калининград, своя ексклав, който граничи с Полша и Литва, като една от базите си за прекъсване на сателитните системи на Европейския съюз, според агенция на ООН, която контролира комуникационните технологии.

Русия трябва „незабавно да прекрати всякакви умишлени действия за причиняване на вредни смущения в честотите на други администрации“, каза Бордът по радиорегулации на Международния съюз по телекомуникации в понеделник в резюме на срещата си миналата седмица.

Констатациите се основават на геолокация на сигналите за смущения, които бордът нарече „изключително тревожни и неприемливи“.

Европейските сателитни компании са обект на руски радиочестотни смущения в продължение на месеци, което доведе до прекъсване на излъчването и, в най-малко два случая, насилствено програмиране, заместващо съдържание в детски канал. Оплакванията на няколко членове на НАТО по-рано казаха, че смущенията идват от континентална Русия и окупирания Крим.

Калининград е тежко въоръжена територия, отделена от руския съюзник Беларус от Сувалкския пролом, коридор по границата на Полша и Литва, който, ако бъде прекъснат, ще отреже сухопътния достъп на балтийските държави до останалата част от НАТО, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Регулаторният съвет каза, че последните смущения са дошли от руски територии, включително Калининград и Москва. Според доклада намесата е засегнала предимно телевизионни и радио канали с украинско съдържание.

Няколко държави, включително Швеция, Франция, Украйна и Холандия, се обърнаха към борда по въпроса. Русия все по-често се стреми да наруши европейските комуникационни системи след нахлуването в Украйна през 2022 г., докато тества готовността на ЕС и НАТО.

Русия не е отговорила на констатациите, според доклада на борда. В отговор на предишна френска жалба Москва каза, че се е опитала да идентифицира източниците на смущения, „но не е открила емисии, които биха могли да причинят вредни смущения“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Сега пък ООН намерила нещо ))))
73
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А вие използвате интернет, за да "прекъсвате" българския език. Къде ви намират такива необразовани?!
72
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
нищо не пречи да се въведе хаос в руските електронни комуникации.
71
27
 
19
 
! Отговори
Таратор преди 4 дни
Копейките-предатели подкрепящи терористична държава пак излазиха от дупките. На въпросът защо са у гнилия запад ,а не ходят в рая на земята русия,те никога не отговарят,а започват да обиждат и да избягват въпроса. Прости шозофреници с нещастен живот. Добре,че сте пътници във всеки един смисъл.
70
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И защо не? Налага санкции. Само Ес и САЩ ли имат право? Да им стане и на тях драго.
69
23
 
11
 
! Отговори
Зазу преди 4 дни
Какво да се очаква от руските терористи.
68
13
 
25
 
! Отговори
да преди 4 дни
велика е русия! който е тръгнал срещу нея, хубаво не е видял - чингис хан, наполеон, турския султан, хитлер....сега и янките треперят! ото фон бисмарк го е казал - имам 100 начина да изкарам руската мечка от бърлогата, но нямам нито един да я вкарам обратно!
67
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Докато САЩ господства над света, мир на този свят няма да има!
66
9
 
6
 
! Отговори
До 68 преди 4 дни
До Анонимен"и що между украински и руски не намирам разлика ?" Защото си лукова глава. Споко, не си единствен. Ето и Лукашенко не намира, затова само на руски говори бидейки президент на Беларус.
65
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Явно демократите пак правят фалшиви новини и пропаганда. Уж има заглушен сигнал, а не казват локацията на заглушителя, руснаците не могат да търсят на цялата територия. Май тук става въпрос за обикновена некадърност, европейците назначават на работа хора по полов признак, без технически познания и после се чудят защо няма гпс и се губят разни честоти?
64
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
русия ще прави каквото си поиска а глупавите бг. маймуни само да гледат и коментират
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До пияница мистик 71. Значи вечно.
62
13
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 дни
Докато Мордор съществува МИР на този свят няма да има!
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До ИВАН 62. Са. Сичко е Русия.
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Паню Баирски 67. Бе не са толкоз жалки като теб както и да го погледнеш.
59
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
абе украинците кат толкоз подкрепят военната хунта на зеленчука що избегаха у слънчака ? и що между украински и руски не намирам разлика ?
58
0
 
6
 
! Отговори
Игра на полове преди 4 дни
До 60. Ми като трябва нека го направят. Даже може да отидеш да им помогнеш в начинанието, *** преди това си вземи сбогом с мама, татинка и детската ти стаичка.
57
7
 
14
 
! Отговори
западняците преди 4 дни
нали са много напреднали в науките , бе, защо реват????!!!Или само се фукат, че са добри??Аз винаги съм знаел, че руснаците са най-добрите във военните технологии, техническата електродинамика , радиовълновата техника и физиката ,................освен това е война, на война като на война..............всички средства са позволени!!!
56
8
 
12
 
! Отговори
До ИВАН преди 4 дни
хаха..................говориш глупости, Крим , Калининград, Донбас, ДНР и ЛНР и Курилските острови са неделими части на РФ(Русия)!!
55
13
 
10
 
! Отговори
ИВАН преди 4 дни
Кьонигсберг е Източна Прусия.Не е Русия.Курилските острови са Япония- не са Русия.Виборг/какво "хубаво" славянско име/ северно от Петербург- не е Русия.Крим и източните украински земи не са Русия