Русия използва Калининград, за да прекъсва сателитите на ЕС

Европейските компании са обект на руски радиочестотни смущения
2 юли 2024 23:45, Анисия Иванова
112
Русия използва Калининград, за да прекъсва сателитите на ЕС
Снимка: БГНЕС/EPA

Русия използва Калининград, своя ексклав, който граничи с Полша и Литва, като една от базите си за прекъсване на сателитните системи на Европейския съюз, според агенция на ООН, която контролира комуникационните технологии.

Русия трябва „незабавно да прекрати всякакви умишлени действия за причиняване на вредни смущения в честотите на други администрации“, каза Бордът по радиорегулации на Международния съюз по телекомуникации в понеделник в резюме на срещата си миналата седмица.

Констатациите се основават на геолокация на сигналите за смущения, които бордът нарече „изключително тревожни и неприемливи“.

Европейските сателитни компании са обект на руски радиочестотни смущения в продължение на месеци, което доведе до прекъсване на излъчването и, в най-малко два случая, насилствено програмиране, заместващо съдържание в детски канал. Оплакванията на няколко членове на НАТО по-рано казаха, че смущенията идват от континентална Русия и окупирания Крим.

Калининград е тежко въоръжена територия, отделена от руския съюзник Беларус от Сувалкския пролом, коридор по границата на Полша и Литва, който, ако бъде прекъснат, ще отреже сухопътния достъп на балтийските държави до останалата част от НАТО, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Регулаторният съвет каза, че последните смущения са дошли от руски територии, включително Калининград и Москва. Според доклада намесата е засегнала предимно телевизионни и радио канали с украинско съдържание.

Няколко държави, включително Швеция, Франция, Украйна и Холандия, се обърнаха към борда по въпроса. Русия все по-често се стреми да наруши европейските комуникационни системи след нахлуването в Украйна през 2022 г., докато тества готовността на ЕС и НАТО.

Русия не е отговорила на констатациите, според доклада на борда. В отговор на предишна френска жалба Москва каза, че се е опитала да идентифицира източниците на смущения, „но не е открила емисии, които биха могли да причинят вредни смущения“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
7
 
! Отговори
До Black Sea преди 4 дни
Не съм на 100.................станах на 200 години, но още мърдам, не съм пукнал още ...............затова знам повече неща от теб...............от личен опит, не съм ги чел в книгите и Интернет.................аз съм живял дълго без компютри и без Интернет...............затова слушай какво ти пее радиото!!!
33
7
 
8
 
! Отговори
Лилипутин преди 4 дни
Русия е кърлежът на Европа.
32
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Слава на Русия :)))
31
5
 
7
 
! Отговори
Black Sea преди 4 дни
До 30. Руснаците са толкова добри в технологиите, че се молят на Китай и Северна Корея , а понеже нямат чипове, крадат електроника. Ама нали си на 100 години, забравяш бързо. Пак че си жив де. Щото ако беше пи млад и в Русия, вече да са те пратили на фронта. А бегай у леви.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пречат на детски канал?
29
2
 
9
 
! Отговори
това са преди 4 дни
сложни науки...................радиовълнова техника, радиокомуникационна техника и техническа електродинамика....................не са лъжица за всяка уста!!!
28
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Руснаците са най-добри във военните технологии и физиката................аз това го знам от 100 години!!!
27
3
 
7
 
! Отговори
war преди 4 дни
На война като на война!!!
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
То баба му все с GPS се е придвижвала чунким.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Какъв чутовен руски героизъм да превърташ станциите на радиото, не е истина!
24
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Дребната незначителна дреболинка пак е изтрещяла от безсилие, че не може да е император. Много се е газирал и фрустрирал. Ако беше мъжкар, нямаше да се занимава с детинщини.
23
3
 
8
 
! Отговори
Хи хи до 20 преди 4 дни
Путин и за тебе ще дойде, готви се и го чакай !
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Само комплексиран мало.у.мник може да се занимава с дребни отмъщения. И на това ще му намерят цаката. Гааах ти ненормалника!
21
6
 
8
 
! Отговори
Хи хи преди 4 дни
Че как пък тъй Русия ще смущава тез модерни западни технологии ?? Че нали е 300 години назад и един тостер не може да направи ?! Много нежни тез западни технологии бе !
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Глей го за какви глупости харчи парите на донорите си.
19
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Путин е убиец.
18
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Само един троллл е евроатлантическият паррццалл. Пише истерично и по няколко пъти за да прави вятър
17
7
 
9
 
! Отговори
Само така! преди 4 дни
Кой ги бръсне за слива краварите?
16
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Другарко, пък Пенчо ви се изпика в обувките.
15
9
 
10
 
! Отговори
Европеец преди 4 дни
До гристо гристов. Ти така и ще си умреш като гнусен съветски иzрод. Империята на злото също ще се разпадне, а ЕС ще пребъде.