Западът: Русия произвежда снаряди с главозамайваща скорост

Москва възстанови военната си машина "по-бързо, отколкото очаквахме"
11 юли 2024 08:15, Петър Бойчев
271
Западът: Русия произвежда снаряди с главозамайваща скорост
Снимка БГНЕС

Русия е възстановила успешно своята военна икономика и при това го е направила много по-бързо от очакваното. Сега произвежда значително повече артилерийски боеприпаси, отколкото преди началото на войната в Украйна, заяви ръководителят на военното министерство на една от страните от НАТО на вторник, пише Business Insider.

Преди началото на инвазията през февруари 2022 г. Москва произвеждаше до 400 000 152-милиметрови снаряди годишно, които са подходящи за теглени гаубици от съветската епоха. Но оттогава тази цифра е нараснала до два милиона снаряда годишно, заяви литовският министър на отбраната Лауринас Кашунас.

"Те работят много бързо“, посочи Кашунас по време на кръгла маса, организирана от списание Politico и германския телевизионен канал DieWelt в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, окръг Колумбия.

Руският президент Владимир Путин предприе значителни стъпки за преминаване на икономиката на страната към "съветски" тип военно положение, както се изразяват експертите. Така миналата пролет той промени военното ръководство на страната, за да увеличи производството на отбранителната промишлена база и да подпомогне масовото производство на оръжия.

Кашунас каза, че въпреки международните опити да се нанесат икономически щети на Русия, за да се накаже разполагането на войски чрез стъпки като санкции, "военната икономика“ на Москва се е възстановила "по-бързо, отколкото очаквахме“. Висши американски служители и генерали дадоха подобни оценки на руската военна мощ.

Основният показател беше скокът в производството на артилерийски снаряди. Производството на руски 152 мм снаряди надвишава прогнозите за производство на стандартните 155 мм снаряди на НАТО. В Европа например годишният обем на производство на този тип артилерийски боеприпаси е под 600 хиляди броя, а в САЩ е под 350 хиляди, пише Фокус.

Кашунас казва, че Путин е похарчил значителна част от БВП на страната (оценени на около 7%) за военни разходи, но ще трябва да поддържа икономиката по пътя, защото връщането към предишното състояние би рискувало "криза“.

"За това той има нужда от враг, има нужда от проблеми“, добавя Кашунас, "Може би след нея ще дойде ред на някой друг“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
7
 
9
 
! Отговори
До 169 преди 1 месец
Само дето не виждам, какво общо има със запада твоята Украйна
166
14
 
13
 
! Отговори
Футбалеров преди 1 месец
До 160, не се стягай бе тавариш, какво лошо има в английския език и култура? Англо говорящия мир е водещ в света по научно и технологично развитие, дори самите расняци взеха да го възприемат и копират, понеже кой не иска да живее лесно и дълго? Обаче путев взе да обяснява на холопите че всичко това е много лошо и от санкциите имат само полза, пък сега клянчи да ги отменят - рашка не може да прави лекарства, да прави машини и уреди които улесняват живота, тогава за къв *** ни е тази рашка?
165
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинската детска градина пак налази сайта
164
14
 
18
 
! Отговори
безаналогов скраб преди 1 месец
От безславната кончина на гордостта на руския флот - крайцера Москва по-добра реклама за тоталната изостаналост и немощ на рашиската техника няма !
163
5
 
10
 
! Отговори
До 164 преди 1 месец
Ти си гледай себе си украинецо
162
1
 
4
 
! Отговори
До 163 преди 1 месец
И ти как го разбра или си вярваш щото така ти се иска и искаш и други да ти вярват
161
10
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
а руски гробища Русия копае ли ха ха ха ха ха май ще има много руски вдовици за утешаване вдупету ха ха ха ха
160
12
 
19
 
! Отговори
до 159 преди 1 месец
...Конфликтът в Украйна показа, че легендарната сила на руските оръжия е мит, и това отблъсна водещия чуждестранен клиент на Москва. Индия, най-големият вносител на оръжие в света, рязко намалява зависимостта си от руските оръжия и няма да направи нови покупки от Русия...
159
1
 
3
 
! Отговори
До 160 преди 1 месец
Ами тия с ония @@@ са украинци с VPN
158
1
 
2
 
! Отговори
До @@@ преди 1 месец
Показваш ни пак работи VPN ли?
157
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Футбалеров..Да ви ивъ във ''атлантиците'' примитивни !Съсипахте БЪЛГАРИЯ , и всичко БЪЛГАРСКО !Само английски ли ще говорим в Бг , и само американски народни танци ли ще играем ???
156
2
 
5
 
! Отговори
Глупости са това преди 1 месец
До @ @ @: Първото посещения на избраният на скоро президент на Индия Моди беше в Русия. Това говори ли ти нещо?
155
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Запада :Нали Русия няма ракети ?
154
22
 
21
 
! Отговори
@ @ @ преди 1 месец
Заради болните амбиции на бункерния московски дядка, тази огромна държава започва съвсем да прилича на Северна Корея и заден двор за Китай.
153
6
 
8
 
! Отговори
33 преди 1 месец
Който хвали усраинци,нямат си представа,колко са нагли,имах три пъти контакт със тях,в Португалия,Усраина, България, навсякъде един дол дренки, националисти и фашисти,в Португалия ги арестуваха,през далечна 2018,
152
17
 
18
 
! Отговори
Футбалеров преди 1 месец
Рашка е поела курса на крайцера мацква. Разбира се родните друзя все още се правят на бодри, след като тридневното превземане на киев продължава трета година, обаче запада сварява руската жаба бявно и методично за не пръйгне от казана. Укрите успешно изпълняват плана на путев за санитарна зона и зачистват в белгородско и ростовско планомерно подстанции, складове летища, заводи. След като тези две области станат негодни за живот и холпите се изнесат на север, ще настъпи сигурност за тях.
151
1
 
8
 
! Отговори
до 163 преди 1 месец
Какви санкции!? Без санкции, с няколко купени франкофона, 4 голи вестника и 2 голи телевизии, малко хартия и банани, българина бързо забрави и Родина, и комунизъм, и традиции, и деди, и се юрна да поема каквото може от Запада! Военна клетва, БНА - глупости! Генералите набързо станаха атлантици, партийците станаха капиталисти, захвърлиха партийните книжки и се обявиха за атлантични антикомунисти от СДС и Герб!
150
0
 
9
 
! Отговори
До 170 преди 1 месец
Ами ,част от българите, ама преди войната щото се връзваха на сладки приказки ,а сега кво стана,не само ,че не ходят да гласуват българите щото им писна от сладки приказки ,а и ония едно правителство не могат да направят
149
2
 
4
 
! Отговори
. преди 1 месец
Мачка Вовата! :)
148
1
 
7
 
! Отговори
До 168 преди 1 месец
Айде бе Магариш запада не е единственият с технологии,а за тях си трябват енергийни ресурси щото те се произвеждат в заводи ,а не растат по дърветата