Русия и Китай си сътрудничат все повече в Арктика

Там отново са отворени стотици военни обекти от съветската епоха
Обновена: 23 юли 2024 11:38 | 23 юли 2024 11:38, Елка Василева
25
Русия и Китай си сътрудничат все повече в Арктика
Снимка: архив, БГНЕС

Русия и Китай се стремят все повече да си сътрудничат в Арктическия регион, което може да повлияе на регионалната стабилност, заяви Пентагонът при огласяване на своята стратегия за Арктическия регион, предаде Ройтерс.

Русия е отворила отново стотици военни обекти от съветската епоха в Арктика, се казва в доклада. Китай, който се описва като  разположена „близо до Арктика“ държава, също има  амбиции там и заяви, че възнамерява да изгради „Полярен път на коприната“. Китай е насочил вниманието си към минерални ресурси и нови маршрути за корабоплаване, тъй като ледовете се отдръпват с повишаването на температурите.

"Все по-често Китайската народна република и Русия си сътрудничат в Арктика чрез множество инструменти на на националните сили",  се казва в доклада на Пентагона. "Макар и да  съществуват значителни области на несъгласие между КНР и Русия, нарастващото им сближаване в региона предизвиква загриженост и (министерството на отбраната) продължава да наблюдава това сътрудничество“, се допълва в документа.

Арктическите морски пътища все повече се използват за свързване  на големите икономики през Тихия и Атлантическия океан, тъй като глобалното затопляне намалява ледената покривка и позволява по-дълги периоди на свободно от лед море.

Китай и Русия работят заедно за разработването на арктическите морски маршрути, тъй като Русия се стреми да доставя повече нефт и газ за Китай на фона на западните санкции, докато Китай се стреми към алтернативни морски маршрути за намаляване на зависимостта си от използването на Малакския проток.

В доклада на Пентагона се добавя, че Китай се стреми да използва "променящата се динамика в Арктика, за да постигне по-голямо влияние и достъп, да се възползва от арктическите ресурси и да играе по-голяма роля в регионалното управление“.

Документът уточнява, че американската армия има стратегия "наблюдавай и реагирай“ в региона, която се основава на събиране на разузнавателна информация, сътрудничество със съюзниците и способност за  разгръщане на военни средства.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
М-во на мисирките преди 1 месец
. . . сближаване в региона предизвиква загриженост и (министерството на отбраната) продължава да наблюдава това сътрудничество, се допълва в документа. Имайте малко уважение към тези които ви плащат заплатите! Няма да чета до край да разбера кое е министерството, защото мога да мисля!
22
0
 
3
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
Америка кретенски се опълчи едновременно срещу Китай и Русия, а сега хленчи за "регионалната стабилност" а Арктика, което ще рече че я избутват оттам и не може да им се противопостави ефективно. А можеше да има Русия на своя страна, само трябваше да не си въобразява че лесно ще я съсипе.
21
2
 
0
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
За китайците лошо няма, нека прокарват пътя на коприната. Ама руснаците ги знаеме, пак ще оакат гърнето.
20
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Сащ са *** и ще бъдат заличени все търсят конфликти и скоро щесиго намерят сащ са ***
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боби, изграждаме мрежи 5G, нужни са сървъри-складове за данни. Огромни и -супермощни. Изграждането им например в България е абсолютно нерентабилно. - Русия може да ги изгради по островите в Северния ледовит океан и зад Полярния кръг - безплатно природосъобразно охлаждане.
18
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Какви са интересите в Арктика? 1. Полезни изкопаеми 2. Прясна вода - дори сега се рекламира Лед от Глетчера еди къде си... 3. Най-важното развърната е инфраструктурата отново за ранно предупреждение от Ядрен удар от страна на САЩ(най-късия път за нансяне на Стратегически ядрен удар е през полюса) 4. И не на последно място Търговски път от Китай до Европа значително по-къс от Суетския и който не минава през зони с Пиратство което също е много важно застраховките са по-малки.
17
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
евала, чудех се що ми е непълен работния ден, а то що леличка не е пуснала поредната боза с косми за русия И КИТАЙ.
16
2
 
11
 
! Отговори
Все преди 1 месец
Нещо пречи на САЩ.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другите даже нямат техника да стигнат до там.
14
4
 
22
 
! Отговори
Мара преди 1 месец
Администрацията на САЩ е свикнала да няма опоненти и сега газ пикаят, че някой им се опъва.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че кво им е ? Да си сътрудничат.
12
9
 
9
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 месец
Китайската душа стига чак до антарктика. Подготвя се връщането на изконни китайски територии към роден китай.
11
5
 
20
 
! Отговори
до Зозо преди 1 месец
Абе безмозъчен нямаш си представа колко газ и ресурси има в Арктика ве баsтун сащ отдавна точат лиги за там ама не става. Руснаците са много напред на добив в Арктика американците дори не знаят за какво става въпрос както и ти.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако това с ледът стане , край с панама и суец. Панама прекъсна плаванията през магелановия пролив и спря растежа на валпарайсо
9
3
 
21
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 1 месец
ФАЩ и колониите им не харесват това!!! Не е демократично! И евроатлантическо! И екоклиманеолибера3тично нек'си...
8
23
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Хахахааа, отдавна съм ви писал тук, че Крепостните ще им остане да пренасят нефт през Сев. полюс и космоса. От другаде ще ги отрежат.
7
7
 
12
 
! Отговори
А преди 1 месец
Ами така е. Едни са лидери в строенето на самолетоносачи, други - на ледоразбивачи.
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пиндостанската армия имала стратегия за събиране на разузнавателна информация и способност за разгръщане на военни средства. Разбирай, че разгръщането на военни средства е само на думи, защото за да ги разгърнеш, трябва те да имат съответния ледови клас.
5
5
 
17
 
! Отговори
Сами са си виновни преди 1 месец
И всичко това е благодарение на малоуумнота краварска стратегия. Започнаха с Китай, санкции, забрана за ползване на патенти, блокиране на търговията и политически натиск. А когато наистина бяха пред възможност да подчинят Китай на волята си ги зарязаха и насочиха вниманието си към Русия. Санкции, блокиране на търговията, политически натиск и ОТНОВО вместо да си довършат работата насочиха вниманието си към Израел и Палестина... НИЩО ЧУДНО ЧЕ РУСИЯ И КИТАЙ СЕ СЪЮЗЯВАТ. Краварска грешка. ГОЛЯМА
4
3
 
15
 
! Отговори
61 преди 1 месец
"Хегемонът и неговите слугуващи везири си точат зъбите за Арктика"... Абе то и заекът се точел на жирафата ама малко не му достигало.