САЩ със санкции срещу руски медии за опити за намеса в изборите

Повдигнати са обвинения срещу двама служители на медийната компания RT
5 сеп 2024 09:48, Елка Василева
34
САЩ със санкции срещу руски медии за опити за намеса в изборите
Снимка: архив, БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън наложи нови санкции на Русия заради опити за манипулиране на общественото мнение преди президентските избори през ноември.

Министерството на правосъдието, Държавният департамент и Министерството на финансите на САЩ обявиха съвместни мерки, включващи санкции и наказателни обвинения, за противодействие на опити на руското правителство за манипулиране на общественото мнение преди изборите през ноември, предаде кореспондентът на БНР.

Главният прокурор Мерик Гарланд заяви, че са повдигнати обвинения срещу двама служители на медийната компания RT, зад която стои Русия, като те са обвинени в заговор за пране на пари и нарушаване на Закона за регистрация на чуждестранни агенти.

Гарланд заяви, че обвинените Константин Калашников и Елена Афанасиева са реализирали схема на стойност близо 10 милиона долара за наемане на базирана в Тенеси компания за публикуване и разпространение на проруско съдържание. Той допълни, че разследването продължава и че Министерството на правосъдието е конфискувало 32 интернет домейна, които руското правителство и свързани с него лица са използвали, за да повлияят на изборите в САЩ.

Въпреки че обвинителният акт редактира имената на политически партии и кандидати, от документите става ясно, че руснаците са се опитвали да подкрепят бившия президент и настоящ кандидат на републиканците Доналд Тръмп и да навредят на усилията на демократите, чийто кандидат във въпросния времеви отрязък е бил още Джо Байдън.

От своя страна държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че Държавният департамент също предприема действия, противопоставящи се на подкрепяните от държавата тайни операции за влияние на Русия. Сред тях са визови рестрикции за компанията-майка на RT – Русия Сегодня и други дъщерни компании като РИА Новости, RT, ТВ Новости, Sputnik и Ruptly.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Русия
Лавров с предупреждение към САЩ за “червените линии”
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 6 дни
Американците са необразована нация грешно информирана, покорна, наивна ,манипулирана , такава им трябва и в Европа !
29
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 6 дни
На тия все Русия им е виновна за нещо !
28
2
 
1
 
! Отговори
краят на един луд преди 1 седмица
Ленин слугувайки на престъпници в сянка, прогони образованите руснаци и унищожи културата на Русия. Сталин рамо до рамо с Хитлер въвлече Русия във Втората Световна Война, изби руските политици и висши военни и подтикна Хитлер да нападне Русия. Това струваше живота на десетки милиони руснаци. Путин, насъскан от неоЕВРАЗИЙСКИТЕ БРЪТВЕЖИ на маниакалния психопат Александър Дугин, започна Война за завладяване на Европа. Това може да струва живота на цяла Русия.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
токът в българия е двойно и тройно по-скъп от германия и франция. целта на американските прислужници е да стане петорно по-скъп.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Жителите на Курска Област искат оставката на Путин. Руското настъпление срещу Покровск е спряно. Украински морски дронове Морской Малюк атакуваха пристанище Новоросийск. Русия изпрати дронове Шахед , които след навлизане в Украйна се насочиха и навлязоха в Беларус към Мозырский НефтеПерерабатывающий Завод. Беларуски изстребители ги обезвредиха. Явно Кремъл се опитва да въвлече Беларус във войната срещу Украйна. Но беларуските военни не са на това мнение.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
РУСНАЦИТЕ БОМБАРДИРАТ ЦИВИЛНИ, НО Кремъл ГУБИ ! НА СОБСТВЕНА ТЕРИТОРИЯ ВСЯКА ТРЕВИЧКА, ВСЯКО КЛОНЧЕ ПОМАГАТ НА УКРАИНЦИТЕ... В ЕСЕННИТЕ ДЪЖДОВЕхуните ЗАТЪВАТ И НАТОРЯВАТ ЧЕРНОЗЕМА НА ДОНЕЦК.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Санкции срещу руски медии има, а срещу руски суровини няма. Що така бе тавариш Байдън ?? Нали уж всичко що е руско под ножа.....????
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Партиите на зелените - американско олигархично троянско конче в Европа, убиват икономиката на Европа и са най-милитаристично настроеани да купуваме оръжията на янките и да ги даваме на укронацистите. С такива барбита на корпорациите с такива Бербоци зелените ще изчезнат, та ще трябва да се финансира ново менте крило в политиката да ги заместви.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ППДБ - мафията на олигарсите в политиката. Роят партия след партия, Мравояда лидер на Демокрадична България, жена му лидер на Да България цирк до втръсване. Смърдят на корупция а реват срещу корупцията...
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САЩ приберете си Киро излагта ви много, срам ни е от вашия чуждопоставеник.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А България ще наложи ли реципрочни санкции на медиите със соросоидно финансиране, че манипулират нагласите на обществото в полза на политици разобличени в уикилийкс като например защитаващи американските енергийни интереси в България. Колониите санкции не налагат. Гласувайте за такива политици и беднейте...
19
1
 
8
 
! Отговори
BG преди 1 седмица
А БГ санкции срещу САЩ за намеса в нашите избори. Кога.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая дандания с "намесата в тяхната "демокрация"" е поредната пропагандна димка. Един път им мина номера, взеха властта под натиска на FBR и спец службите, после се оказа, че нямат нито факти, нито доказателства. Сега "демократите" отново надуват тоя балон, надяват се, че пак ще им помогне да заграбят властта в САЩ.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А за намесата на Виктория Нюланд и ЦРУ за изборите в украйна през 2014 ще шма ли санкции?
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В тази връзка, всички НПО та у нас, трябва да се санкционират заради опити за намеса в управлението на държавато.
15
0
 
7
 
! Отговори
Опа преди 1 седмица
"като те са обвинени в заговор за пране на пари и нарушаване на Закона за регистрация на чуждестранни агенти".Ама нали това беше руски закон, пък действа в щатите от 1938 под името FARA. Сещам се, че миналата година и англичаните приеха такъв закон, миналата седмица французите също. А в България КОГА?
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде вече почвате да се изтърквате...то бива да степростикравари ама вече избихте рибата...ааа само да напомня че една от предизборните кампании на Елцин е финансирана от ЦРУ тъй като са смятали че той е много удобен кандидат спомагащ за деградирането на Русия...само че в последните дни от мандата си Елцин им го начука с Путин
13
0
 
9
 
! Отговори
+++ преди 1 седмица
Аз правя опит да съм принцеса ама не става .Някой се опитва да ме санкционира.Изсулени жалки аМериканчета.
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Санкциите работят от първия ден. Русия е на колене, Украйна достигна Москва, Германия завзе газовите ресурси и сега е номер 1....Майтап бе! Германия си затвори 40% от индустрията, нито една санцкия наложена от жедърастията е хванала дикиш, а покупателаната способност на руснаците според Wekepedia е на 5то място в света. Много кофти ама все факти
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има смисъл да понапишете за Бразилия и намесата на медиите на Мъск в изборите и въобще в обработката на умовете на населението. медиите на САЩ, под прикритие на социални мрежи, действат умишлено против властите и не се подчиняват на местното законодателство да регистрират на място свое представителство.Затова последва спиране.Повтарям: освен дани занимавате колко лоша е Русия,опитайте се да погледнете извън капаците, които са ви около очите и съзнанието.Освен това ви е и професионално задължение