Еван Гершкович или разменната монета на Кремъл

Той арестуван за събиране на поверителна информация
1 авг 2024 22:30, Инна Ангелова
18
Еван Гершкович или разменната монета на Кремъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато слиза от самолета и стъпва в руската столица Москва през 2022 година, Еван Гершкович е на 31 години и мисли, че е получил “работа-мечта”, разказва Ройтерс. Той е журналист на вестник "Уолстрийт джърнъл”.

Мечтата обаче се превръща в истинско изпитание, когато Гершкович става първият американски журналист от времето на Студената война, арестуван в Русия по обвинения в събиране на поверителна военна информация в полза на американското разузнаване - обвинение, което той и работодателят му отричат.

Гершкович бе осъден на 16 години затвор, като според него и в. "Уолстрийт джърнъл”, делото срещу него е било скалъпено. Така по време на 16-месечното му задържане репортерът се превърна в разменна монета на Кремъл, когато Владимир Путин намекна за евентуалната възможност Гершкович да бъде освободен в рамките на сделка с Вашингтон за размяна на затворници.

В килията журналистът се отдава на четене и следене на руски телевизионни канали. Не се подава и на отчаянието, докато е в затвора. На имейл акаунта му, създаден от неговите приятели и колеги, той получава многобройни окуражаващи съобщения. Връзката му с външния свят до голяма степен са изслушванията в съда, на които той стои в зона на съдебната зала, отделена със стъкла от останалите хора. Оттам той се усмихва на репортерите. Имал е възможност и да разговаря с родителите си - бивши граждани на СССР, които се местят в Щатите.

Гершкович завършва колеж в щата Мейн и работи във в. "Ню Йорк таймс", след което през 2017 г. се мести в Москва и работи за "Москоу таймс", а след това за Франс прес. Големият му пробив идва, когато става журналист на "Уолстрийт джърнъл" през януари 2022 г. - няколко седмици преди Русия да нападне Украйна.

Базиран в Лондон и периодично изпращан в Москва за репортажи, той е един от малкото западни журналисти, които по това време продължават да пътуват дотам. Тогава репортерът пише новини за близкия кръг на Путин, частната военна компания "Вагнер" и икономическата ситуация в Русия.

Така се стига до кулминацията през 2023 години, когато Гершкович е арестуван по обвинения в събиране на поверителна информация за завод за танкове, ползвани във войната в Украйна. Той, "Уолстрийт джърнъл" и Белият дом отричат обвиненията и казват, че той никога не е работил за американското правителство, а според американския президент Джо Байдън задържането му е "абсолютно незаконно".

След месеци на спекулации относно евентуалното освобождаването на Гершкович в рамките на сделка между Москва и Вашингтон за размяна на затворници, това днес действително се случи.

"Не изключвам възможността човекът, за когото споменахте, г-н Гершкович, да се върне обратно в родината си. Защо не? Няма никакъв смисъл да го държим в затвор в Русия", каза Путин по време на интервю с американския журналист Тъкър Карлсън. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Русия нищо не става.На руснак и рускиня никога не вярвайте.
14
2
 
0
 
! Отговори
Наздраве преди 1 месец
В Мамаша всичко е секретно....
13
0
 
0
 
! Отговори
Е така преди 1 месец
Джо, не става така. Вовата арестува журналист, ти арестуваш 3-***. Щото Вовата не люби журналята и няма да е съгласен 1:1
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горе-доле като нашия Георги Марков. Отишли неумните комунисти да го утепат в центъра на Лондон, щото да разберат всички. Той си идвал на 5-6 месеца, ама ние в Лондон ще го бастисаме. И веднага спецовете открили съчмата и чадъра,дело на мръсните комунисти... И тук така-той за природата около завода пишел стихове, те за танковете го арестували.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом Байдън казва, значи е така! Аз на друг не вЕрвам!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо да е разменна монета. Русия какво е получила ? Нищо ....
9
3
 
9
 
! Отговори
Хъ хъ хъъъ! преди 1 месец
Статийка за милиони! Този бил чиста проба само "журналист-мечтател" , той не е агент на ЦРУ, той не е събирал секретно инфо, от любов към истината е заминал за Русия точно 2 месеца преди войната!!! Тези може да ги разправяте на баба Стойна от Калипетрово, ама и тя няма да повярва!
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато четем патетичните и наивни внушения на уважаемата редакция, от Украйна продължават ежедневните лоши ноаини. Руската армия продължава да настъпва по целия фронт. Сякаш живеем в 43-та.
7
4
 
2
 
! Отговори
Зорге Дилъра преди 1 месец
ще си плати за всичките наркотици които е продал на деца. Неговите деца ще плащат до края на живота си. Спортната им кариера ще се превърне в борба за живот. Ще умрат в страшни мъки заради долния си баща
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зорге е корумпиран долен пропаднал крадец и путинист който трябва да умре заедно с пyтuн. И скоро ще му се случи.
5
7
 
18
 
! Отговори
Зорге преди 1 месец
Прекалено много хвалебствени приказки за един калпав и провален американски шпионин.Това е поредното скалъпено материалче от съществата,лапащи от копанята на Сорос.
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще се просълзя! Какъв е проблемът, ако е бил шпионин? Нормална практика.
3
6
 
18
 
! Отговори
хм преди 1 месец
Е, писал за частната военна групировка Вагнер, пък не се интерсувал от военни тайни и оръжия? Да вярвам ли?
2
6
 
11
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 1 месец
БогоИзбрата Раса, си е БогоИзбрана - Добре Дошъл Обратно в Съединените Ашкенаци Щати - нашата Колония!
1
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега всички некадърни американски шпиони ли ще ни представите ?