Кой е Вадим Красиков и защо е важен за Москва?

Владимир Путин няколко пъти се застъпи за него
1 авг 2024 22:45, Инна Ангелова
25
Кой е Вадим Красиков и защо е важен за Москва?
Снимка: Кадър Youtube

Руснакът Вадим Красиков, освободен днес в рамките на мащабна размяна на затворници, е в центъра на исканията на Кремъл. Красиков е осъден за убийството в Берлин на бивш чеченски сепаратистки командир по поръчка на руската Федерална служба за сигурност (ФСС), той се оправдава в съда, че е жертва на недоразумение, посочва Франс прес.

Името му се споменаваше от месеци като потенциален затворник, който да бъде разменен между Русия и западните държави. Случи се, че на няколко пъти и Кремъл, и Владимир Путин застанаха в негова защита.

На 15 декември 2021 г. той е осъден на доживотен затвор в Берлин за убийството на грузинец от чеченски произход, който се е сражавал срещу руските сили между 2000 и 2004 г. в Чечения. Засилвайки мистерията около себе си, той влезе в съдебната зала, след като фотографите и камерите я бяха напуснали.

Жертвата му, чието истинско име е Зелимхан Хангошвили, се подвизаваше под името Торнике Кавтарашвили в Германия - страната, в която живееше от 2016 г. със семейството си и където бе подал молба за убежище, след като бе оцелял в два опита за убийство в родината си.

На 23 август 2019 г., около обяд, в берлински парк Вадим Красиков, карайки велосипед, се приближава към жертвата си отзад и произвежда първи изстрел от разстояние със заглушител, след което я прострелва още два пъти контролно в главата от близко разстояние. Според германските съдилища преди да извърши престъплението си, той е "пътувал като турист" до Париж и Варшава, а след това до Берлин.

При откриването на процеса на 7 октомври 2020 г. Вадим Красиков е казал на един от адвокатите си, че се казва Вадим Соколов, че е роден през 1970 г. и че е "руснак, неженен, строителен инженер". Оттогава той не е променял позицията си и упорито мълчи. Според германските съдилища обаче той наистина е Вадим Красиков, роден е през 1965 г. и е бил командир на специално подразделение на руската тайна служба ФСС.

Според публикации на онлайн разследващия сайт "Белингкат" той е роден в Южен Казахстан, централноазиатска държава, която по онова време е съветска република, посочва АФП. По време на съдебния процес редица улики затвърждават убеждението на прокуратурата относно самоличността на обвиняемия. Първо, лична снимка на Красиков с две татуировки, идентични с тези на заподозрения.

Второ, показанията на неговия зет, украинец, който го разпознал в съда, след като първоначално заявил, че не го познава от страх от евентуални репресии. Москва винаги е отричала да е замесена в убийството и осъди, по думите ѝ, "политическата присъда" от 15 декември 2021 г., която беше произнесена срещу него.

На 9 февруари 2024 г. в интервю за консервативния американски журналист Тъкър Карлсън руският президент Владимир Путин обаче намеква, че Москва може да размени американския журналист Еван Гершкович, вкаран в затвора в Русия, за "някой, който е убил бандит в европейска столица по патриотични съображения".

Според сайта "Белингкат" това е ясна препратка към Вадим Красиков, който е женен два пъти и има три деца.
Името на Красиков вече е било споменавано във връзка с плановете за размяна на двама американски граждани и руския опозиционер Алексей Навални, който почина в затвора на 16 февруари 2024 г.
Отново според сайта "Белингкат" Красиков е заподозрян и за друго убийство, този път в Москва, през 2013 г., на предприемача Алберт Назаров. Начинът на действие изглежда много сходен на този в Берлин: убиецът се приближава до жертвата с велосипед, след което я прострелва няколко пъти, отбелязва АФП. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Тоя понеже е напълно случаен и невинен затова от Кремъл са поискали да го получат.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 14спри с пропагандата ракета пълна със запхадни компоненти па била руска що да не е западна а помияяяр
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СЕГА ДА МУ МИСЛИ НАРКОМАНА. МОЖЕ ДА Е СЛЕДВАЩИЯ ПОГАЛЕН ОТ КРАСИКОВ.
19
1
 
3
 
! Отговори
Воден свят преди 1 месец
мутант
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво? Искали са да заменят "НАЙ АМА НАЙ ГОЛЕМИЯТ КРИТИК НА КРЕМЪЛ " за този тука. Смятам колко е бил важен Навалний, тоест никой, а го украсиха от всякъде с ореола на мъченик.
17
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубаво е че хората си разчистват Народните предатели. Така се прави.
16
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германците пак изложиха , такъв не се съди а се убива в килията преди да влезе в съдебната зала .
15
1
 
15
 
! Отговори
Смешник преди 1 месец
Случаят с Красиков е огледален с убийството на Алексей Петров. Възможно и при него да са намесени руските служби тъй като пряко участваше в съставянето на проамериканско правителство. Както и при чеченеца имаше два неуспешни опита за убийство единия с гранатомет.Но руснаците не прощават
14
16
 
12
 
! Отговори
До 14 преди 1 месец
И какво произвежда четвъртата икономика. Дори ракетата която порази детската болница има над 50 западни компонента. Откраднати.
13
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин знае какво прави. *** мамата на Европа и САЩ. Ще видите кой ще оцелее до края на годината . За три години Русия стана 4-та икономика в света. Според световната банка. това. Европа особено така се заплете в санкциите против Русия, че се задъхва зловещо в момента.
12
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обикновена пропаганда - руснаците са агенти, а американците били журналисти или там за каквито се представят. Верваме ви, глупостите не хващат тук, зад океана не гъра може да се впечатли
11
7
 
13
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 месец
Всяка държава има нужда от типове които да й вършат мръсните работи...
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 4, да ава той обещал да се паправи и да не опитва от труповете по фронта. Те и без това не ге хранят добре.
9
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Президентът Путин лично посрещна на летището освободените от западните зандани.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
то и оня бе нашия октопод го застреляха във витоша и убиеца избяга с колело... да вземат нашите служби да го проверят тоя ...
7
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кой е Зелю евреина избил много х.охли :)))
6
6
 
31
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Грузинецът наистина е бил садистично чудовище убиващо по зверски начин пленени и ранени руски войници.Смъртта си е заслужил многократно.Интересното е,че е подавал оплаквания и жалби,че го плашат с отмъщение.Извергът подава оплакване за заплаха за убийство!Когато се е гаврил с жертвите си дали е мислил,че го чака възмездие?
5
9
 
6
 
! Отговори
До #4 Путински авери преди 1 месец
Ами време и Земенски да помилва Виктор Саенко и Игор Супрунюк и да ги прати на фронта , ще има много садизъм тогава.
4
8
 
33
 
! Отговори
Смешник преди 1 месец
Този грузинец от чеченски произход убит от Красиков е бил някакъв *** които е убивал военнопленници по особено мъчителен начин
3
8
 
27
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Те и Алексей Петров така го убиха , убиеца изскочи с велосипед. Явно някой руски специалист от руския анклав в Камчия.