Размяната на затворници е “дипломатически подвиг”

Президентът Байдън направи коментар
1 авг 2024 20:40, Инна Ангелова
10
Размяната на затворници е “дипломатически подвиг”
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън приветства размяната на затворници, която се осъществи между Русия и още няколко страни, сред които и неговата. Той определи размяната като "дипломатически подвиг", предадоха световните агенции. Малко преди това в изявление на Белия дом размяната беше определена като историческа.

"Някои от тези жени и някои от тези мъже бяха несправедливо задържани в продължение на години. Всички те преживяха невъобразими страдания. Тяхната агония днес приключи", заяви Байдън и потвърди, че трима сред освободените от Русия затворници, са американски граждани, а един е гражданин, притежаващ зелена карта. Сред освободените от Русия има и петима германци и седем руснаци. За тях той каза, че са били несправедливо задържани в Русия.

Байдън спомена имената на американския журналист Еван Гершкович, на бившия американски морски пехотинец Пол Уилън, на журналистката Алсу Курмашева, която е с руско и американско гражданство, и на дисидента Владимир Кара-Мурза. Последният е руски активист, за когото се говореше в последно време, че е в лошо здраве.

Американският президент каза, че неговото правителство е договорило освобождаването от Русия на общо 16 души, сред които и петима германци и седем руснаци. За последните той заяви, че те са били политически затворници в собствената си страна.

Байдън изрази и признателност от страна на САЩ към техните съюзници, които са били до тях по време на тези трудни и сложни преговори, които да довели до този резултат. Сред страните, на които той благодари специално са Германия, Полша, Словения, Норвегия и Турция.

Байдън увери, че неговата администрация ще работи, за да освободи всички онези, които са били неправомерно задържани или са държани за заложници по света. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кара Мурзата ще се върне обратно. Той иска в затвора, или ЦРУ иска пак да го вкара в затвора. Нашето ЦРУ-българче ще го изпрати на летището за полета към Москва.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вземете си дисидентите. Спазвайте им правата на човека. И не ги пращайте обратно в затвора в Русия.
7
5
 
3
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 1 месец
Кремълската бандитска власт вече започна да се пропуква , така един ден и от Украйна ще се изсулят " В ЗНАК НА ДОБРА ВОЛЯ " .
6
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
и какво му е великото на бай пън? ако не е путин, щяха да си разменят памперси!
5
3
 
6
 
! Отговори
да преди 1 месец
ще разберете вие че русия е права, ама нека да дойде тръмп
4
6
 
2
 
! Отговори
ПОТРЕСЕН преди 1 месец
Днес Президента Байдън пусна Терористите , убили 3000 човека на 11 Септември 2001 .Вместо да го умъртви /
3
11
 
6
 
! Отговори
Степан Бандера преди 1 месец
Велик е Джо, ще го запомним като започналия разпада на блатната ***, Кемала ще довърши.
2
10
 
2
 
! Отговори
Браво Джо преди 1 месец
Велик Президент - но ти НаПравиха ВътрешноПартиен ПреВрат като на наш Бай Тодор!
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баджо ке ми липсва