Западът е загрижен за заграбването на властта в енергийния сектор на Украйна

От март насам Русия ударя енергийната инфраструктура на Украйна
24 сеп 2024 21:00, Гергана Попова
91
Западът е загрижен за заграбването на властта в енергийния сектор на Украйна
Снимка: БГНЕС/ EPA

Точка на възпламеняване на напрежението в Украйна този месец беше решението да бъде уволнен Владимир Кудрицки като главен изпълнителен директор на националната електропреносна мрежа Ukrenergo, което дойде след срива на електрическата мрежа на страната, пише Politico.

Официалната причина за уволнението е, че Кудрицки не е в състояние да защити украинската енергийна система.

Международни наблюдатели почти незабавно отхвърлиха това обяснение, тъй като Кудрицки е широко уважаван за усилията си за многократно съживяване на властта след вълни от руски атаки. Дипломати и глобални кредитори дори отправиха рядък публичен упрек за уволнението му, призовавайки Киев да промени курса. Тогава G7 придаде тежестта си на това послание.

Тяхното безпокойство е, че Киев не просто прави кадрови промени, но бавно подкопава разделението на властите, жизненоважно за една функционираща демокрация. Голямата опасност, опасяват се експерти, е, че доходоносни договори и проекти могат да бъдат раздадени благодарение на политическа лоялност.

Това е отдавна тлееща тревога в международната общност,  особено като се има предвид, че Украйна иска да се присъедини към ЕС и започна преговори за членство през юни.

Експертите смятат, че голямата опасност е, че изгодни договори и проекти могат да бъдат разпределени на базата на политическа лоялност. Самият Кудрицки в интервю за Politico нарече опасенията оправдани.

„Мога да ви кажа, че ако не бяхме работили независимо през последните две или повече години, мога да гарантирам, че нямаше да оцелеем и в най-лошите зими“, каза той.

Това, което е необичайно в случая на Кудрицки, е колко силно международната общност пое каузата - настоявайки политиците да не се намесват в мрежата.

От март насам Русия ударя енергийната инфраструктура на Украйна, съсредоточавайки се по-специално върху електроцентрали, чиито ремонти отнемат повече време от подстанциите, разпределителните уредби и трансформаторите, насочени преди това от Москва. Русия също удря ключовите станции, захранващи с оперативна енергия все още работещите ядрени централи на Украйна, пише още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от Русия
Русия е генерирала повече AI съдържание, за да повлияе на изборите в САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
4
 
! Отговори
Грешиш варненец преди 29 минути
Така поне всички ще сме еднакво зле както при соца. Някой ще са по-добре на дунавския курорт Белене, на държавна издръжка.
83
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 31 минути
Путин се провали брутално в Украйна
82
0
 
4
 
! Отговори
Ленин бе казал преди 31 минути
Комунизмът е електрификация плюс съветсла власт. А демокрацията е капитализъм без електрификация. Така че всичко върви нормално, събаряне на паметниците на Ленин и неговите комунистически електрически дяволски творения.
81
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 39 минути
Заграбиха Сибир, заграбиха части от прибалтика, заграбиха части от Азия, заграбиха части от Прусия. Кремълските грабители най накрая ще бъдат спряни.
80
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 41 минути
Шойгу президент на България, за един по-мирен свят!
79
5
 
2
 
! Отговори
Варненец преди 41 минути
Дано Русия да спечели и да заграби и България. Така поне всички ще сме еднакво зле както при соца.
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 42 минути
Аз ще гласувам за Путин на изборите!
77
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 43 минути
Русия е паразита на планетата
76
0
 
8
 
! Отговори
Ма тя умре бе баби! преди 44 минути
За кво и е на таз пуста Украйна ток, ми те московците ги поизбиха малце, а живите само петите им святкат. А и тез АЕЦ, ВЕЦ, ТЕЦ са комунисти, дело на Москва! Затова да се събарят, както паметниците на Пушкин и други ***. Така правят и гордите бг-евроатланти.
75
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 44 минути
От самото си създаване през 15ти век Русия функционира чрез разграбването на другите народи.
74
0
 
4
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 45 минути
И за това ли е " загрижен"》 При 14000 за Мвт сигурно.
73
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 47 минути
А за нашия енергиен сектор никой не е загрижен. Затвориха ни блоковете в Козлодуй, не ни дадоха да построим Белене, назначават се политически лица които нищо не разбират и съсипват малкото останало. Чаира го скапаха, Тешел също, на Цанков камък ядове. Назначават се хора на ръководни позиции които никога не са виждали нищо и те хукват като екскурзианти да гледат обектите. Така всичко ще рухне.
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 49 минути
А не е ли загрижен за заграбването на властта в енергийния сектор на България?
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 50 минути
Всъщност са загрижени за това, че някой друг вместо тях ще заграби властта над енергийния сектор на Украйна. Знаем си ви, не се преструвайте. Тоя номер не минава вече.
70
0
 
8
 
! Отговори
И АЗ СЪМ ЗАГРИЖЕН ЗА преди 52 минути
ПОКРИВАНЕТО НА ПЛОДОРОДНАТА ЗЕМЯ СЪС СЛЪНЧЕВИ ПАНЕЛИ > ТОК ЩЕ ЯДЕМ
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 56 минути
Гледай канала на Мосфилм - FSUE Mosfilm cinema concern - има всякакви филми повечето HD качество и много от тях са преведени с надписи на английски и други езици.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 59 минути
Всичко се видя. Няма да се прикрият следите с едно уволнение. Хахаха.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
САЩ не са самоубийци, и за тях да не потвърдят своята хегемония е самоубийство, което те не искат да извършват, не искат да се самоубиват. За това са готови да унищожат целия свят, но не и да се самоубият. Защото за разлика от СССР където комунистическата партия разбра, че не се явява свръх-субект на историята и извърши самоубийство, САЩ са с островна психика, мислят се за недосегаем защитен от Океана остров, а всички останало накололо ще гори и ще бъдат унищожени за да се утвърдят като свръх-субект в историята.
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Накупихме тия големи модерни телевизори за да гледаме американскаКраварскаПумия.Всички програми са заляти с американскиЛаина.
65
8
 
0
 
! Отговори
Така ли е? преди 1 час
Последния левел на 'нека и на вутя му е зле', е да причиниш Рашистан на целия свят или на най-ближните си първо. Нещо като радикалния ислямизъм. Това на практика е последния левел на Гaння Екстремиста.