MI5 предупреждава: Русия иска хаос по улиците на Острова

Маккалъм очерта заплахите пред Обединеното кралство
8 окт 2024 20:15, Гергана Попова
45
MI5 предупреждава: Русия иска хаос по улиците на Острова
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската разузнавателна агенция е била на мисия да генерира "продължителен хаос по британските и европейските улици", каза ръководителят на MI5, като предупреди, че Обединеното кралство е изправено пред "най-сложната и взаимосвързана" заплаха, която някога е виждала. Освен това има 20 подкрепяни от Иран заговора от 2022 г. насам, каза генералният директор Кен Маккалъм, пише BBC.

Общо 43 заговора на късен етап за извършване на „масови убийства“ в Обединеното кралство са били осуетени от 2017 г., каза още Кен Маккалъм.

Той заяви още, че антитерористичната работа на службата за сигурност все още включва предимно ислямски екстремизъм, следван от "крайнодесния тероризъм". Но добави, че има „шеметна гама от вярвания и идеологии“, с които MI5 трябва да се справи.

„Първите 20 години от кариерата ми тук бяха пълни с терористични заплахи. Сега се сблъскваме с тях заедно с поддържани от държавата заговори за убийства и саботаж, на фона на голяма европейска сухопътна война“, допълни Кен Маккалъм.

На брифинг в центъра за антитерористични операции на MI5 в Лондон Маккалъм коментира, че през последната година броят на разследванията на държавни заплахи от MI5 се е увеличил с 48%. Той също така изрази загриженост относно броя на младите хора, въвлечени в онлайн екстремизма.

Около 13% от разследваните за участие в тероризъм са под 18 години - трикратно увеличение през последните три години, добави той.

Маккалъм очерта широкообхватните заплахи, пред които е изправена страната, които са изострени от интернет.
Той каза, че голяма част от заплахата е съставена от „самотни индивиди, индоктринирани онлайн“.

„В тъмните ъгли на интернет разговорите са евтини. Сортирането на истинските заговорници от екстремистите в креслото е взискателна задача“, каза Кен Маккалъм пред репортери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от Русия
Западът предпочита да не обсъжда на глас обречеността на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 минути
Какъв хаос? На европейското първенство през 2016 английските фенове се бяха натаралянкали, чупеха и рушаха всичко по пътя си в Марсилия та се наложи руските фенове да ги усмирят и успокоят. Тогава руснаците за кратко време наложиха мир и спокойствие по улиците на Марсилия.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 18 минути
Те малък хаос си предизвикаха наскоро кривозъбите жълтозъбковци, Русия искала хаос. Пропагандата на третополовата либерастия няма почивка.
40
0
 
1
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 21 минути
Путин е виновен, отново. Знаех си. Путин също е виновен колко са *** oлигoфpените оcpaли форума отдолу, естествено като са умесили яко дрога и евтина пиячка. Путин също е виновен, че тъпaнaрите по-долу са неграмотни и не могат да напишат две изречения без грешки.
39
0
 
0
 
! Отговори
има решение преди 31 минути
1)Всичко що е руско обратно у рашка .2)Мелесите с майки от Коми , Сургут и др. да се подложат на тест(детектор ) за вярност към България 3)Възраждане на временен подслон до кат мине бурята.
38
0
 
0
 
! Отговори
Войводата преди 33 минути
1. Аз пък искам ми6 да нападне ми5
37
0
 
1
 
! Отговори
ХАУС vs ВОЙНА преди 33 минути
Започна се: Заглавието на Днеснярите "MI5 предупреждава: Русия иска хаос по улиците на Острова"; Ето и вестниците на кагеберите "КГБ1 предупреждава: ние, казват ние им даваме хаус, а ние казваме ЕУ ни дава бомби убити и съсипани домове по улиците на СССР" Ние им даваме хаус.Те ни дават война. Вземете си войната и ни върнете хауса. Спосибо Very Much.Хаусът е прелюдия на неразборно стрелящи пищаци, калашняци, танкяци и ракетяци, докато всяка атомна бомба е строго подрена физика, термика и сеизмика
36
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 39 минути
До Без паника, моля !: Тъй де, ама като спреш да сънуваш да си подмениш памперса.
35
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 40 минути
Русия може да иска, но не го причинява. "Островитяните"- кореняци си го причиняват сами и дотам са напреднали че вече няма оправия. Глупавото им кралство стремително пропада.
34
4
 
1
 
! Отговори
Без паника, моля ! преди 41 минути
ПРЕЗ 2026 РФ СЕ РАЗПАДА НА НОРМАЛНИ ДЪРЖАВИ ! Кремъл СЕ СВИВА ЗАД УРАЛ, където е родното място на монголоида путин ! КЪМ Киевска Рус СЕ ВРЪЩАТ ОБРАТНО РОСТОВСКА, НОВГОРОДСКА, ОРЛОВСКА, БЕЛГОРОДСКА И КУРСКА ОБЛАСТИ ! Киевска Рус ЗАЕМА ДОСТОЙНОТО СИ МЯСТО В ОБЩЕСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ !
33
1
 
0
 
! Отговори
42 преди 45 минути
Взривяват няколко джамии и оставят няколко препечени мюсюлманчета с лимон в уста и шприцовани с Пеевска ммаасс и са готови. Най-хубавите граждански войни са на етническа основа. Иначе и няколко ракети под 100кТ за Лондон, атомните обекти и другите по-големи градове им стигат.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 51 минути
Хаос, като през юлски ден на Слънчака, нали?
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
който гроб копае сам пада в него
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
до 28 е адресиран коментарът ми.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен 26 Що истината боли ли?
28
9
 
6
 
! Отговори
РУСКАТА МАФИЯ преди 1 час
Е СЪЗДАЛА ХАМАС И ХИСБУЛА ВЪВ ВСЯКА ЕДНА ДЪРЖАВА ПО СВЕТА, ЗА ДА ДЕСТАБИЛИЗИРАТ ДЕМОКРАЦИЯТА В ТЯХ....... В БЪЛГАРИЯ РУСКАТА МАФИЯ Е СЪЗДАЛА : ВЪЗРАЖДАНЕ, ВЕЛИЧИЕ И МЕЧ.....
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Значи, да отиват руснаците при островитяните и да си оправят хаоса. Тъй де!
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Я проверете Путин да не се е скрил в гардероба. При Торбалан.
25
4
 
15
 
! Отговори
Еййййъ, преди 1 час
Таа Россия, ако не беше тя, кой ли щеше да ви е виновен!
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тея същите казваха няколко пъти преди година и половина че руснаците са свършили ракетите
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Русия иска хаос, спрени атентати организирани от Иран, а не могат да спрат местните да убиват с ножове или разстрелват по улиците