"Търговецът на смърт" Виктор Бут отново продава оръжия

Той е участвал в сделката за продажбата на автомати "Калашников"
8 окт 2024 12:45, Нели Христова
39
"Търговецът на смърт" Виктор Бут отново продава оръжия
Снимка: БГНЕС

Виктор Бут, осъден в САЩ по дело за трафик на оръжие и върнат в Русия в резултат на размяна на затворници,  отново се занимава с продажба на оръжие. За това пише Wall Street Journal, позовавайки се на европейски служител и други източници, запознати със ситуацията.

Според изданието през август 2024 г. в Москва Бут е участвал в сделката за продажбата на автомати "Калашников" за 10 милиона долара на йеменските хуси . Очаква се доставките да започнат през октомври, като оръжията ще пристигнат в йеменското пристанище Ходейда под прикритието на храна.  

Още по темата
Wall Street Journal посочва Бут като посредник в сделка, сключена с двама представители на хусите, дошли в Москва под предлог за закупуване на торове и коли.

Източници, запознати със сделката, не знаят дали преговорите с хусите са били водени по указание на Кремъл или само с "неговото мълчаливо съгласие". Журналистите отбелязват още, че не са успели да определят конкретния източник на планираните доставки.

Хусите са проявили интерес и към други видове руски оръжия - противотанкови ракети и зенитни оръдия, твърдят събеседници на The Wall Street Journal.

В свой коментар Виктор Бут нарече публикацията на The Wall Street Journal "фалшива новина за рождения ден на Владимир Путин".

"Що се отнася до моята позиция, тя е следната - смятам, че хусите, въпреки недостатъчните им ресурси, вършат работата си доста умело. Те поне през изминалата година са свалили повече от 10 американски разузнавателни дрона, така че всички търговски кораби, които принадлежат на американци или израелци, изпитват големи затруднения да преминат в Червено море. Е, бих искал да отбележа, че при липсата на значими медийни фигури, американските медии използват марката "оръжеен барон", която някога са популяризирали, известна на широката публика, и моето име. И е ясно, че всичко това се прави с цел да се привлече повече обществено внимание към публикацията им и да се вдигнат видимо падналите рейтинги на изданието", каза той.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл е "склонен" да класифицира материала на WSJ "в категорията на фалшификати или опити за информационни атаки срещу нашите народни представители".

През март 2008 г. Виктор Бут беше задържан в Банкок. Както по-късно се твърди в обвинителния акт, американските разузнавателни агенции са примамили Бут в Тайланд под претекст за сделка за незаконна продажба на ракети земя-въздух на бойци от колумбийската терористична организация ФАРК. Две години по-късно Бут е екстрадиран в САЩ. Там той беше обвинен в заговор за убийство на американски граждани, предоставяне на материална помощ на терористи, незаконен трафик на оръжие и подпомагане на незаконни въоръжени групи. Чуждите публикации започнаха да наричат ​​Бут "търговец на смърт". През април 2012 г. американски съд осъди  Бут на 25 години затвор. Той беше признат за виновен по всички обвинения. Той не се призна за виновен.

През декември 2022 г. Бут беше разменен за американската баскетболистка Бритни Грейнър, която беше осъдена в Русия за притежание на наркотици. След завръщането си в Русия Бут става депутат в Законодателното събрание на Уляновска област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от Русия
Заради страх от украински дронове: Путин заличи един от дворците си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
до росатом преди 39 секунди
"""Но руснаците и един патрон Не могат да продадат, след Провала на руското оръжие в Украйна."""" ------- Я, сега ни разкажи как "лошото руско оръжие" се "провали", докато разкатава фамилята на Западното прехвалено "супер - пупер" оръжие и техника в 4.0.4!!! Преди няколко дни имаше Видео в Телеграм Канал как два "Стари Съветски" БТР-а разкатаха фамилията на колона от най-съвременната западна бронирана военна техника от 9 машини -МРАП МаксПро, Страйкери и Бредлита??? Лоша Рекламъ каиш, а??? -)))
37
2
 
2
 
! Отговори
Росатом преди 19 минути
.........Лоша реклама няма.........Но руснаците и един патрон Не могат да продадат, след Провала на руското оръжие в Украйна. Там и Хусите видяха, че руското оръжие е.........знаете. П.С. Фалшива статия.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 23 минути
Ако Виктор Бут е търговец на смърт, какво е американското правителство, което продава най-много оръжия в световен мащаб?!?!?!?!
35
0
 
7
 
! Отговори
Кръчматъ преди 23 минути
От къв зор, Краварите шъ продават камуто и колкото си щат, а другите шъ им искат разрешението??? Свърши съ тя вече, краваски индулгенции само за Сателитите кът нас, другите сами решават кому, кога и колко!!!!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 25 минути
ко да прай чуека.Фафли ли да продава.Нал тряя се яде. Пък уния хамериканета,те само хуманитарни оръжия продават
33
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 26 минути
Вие какво искате кокичета ли да продава?Това може,това прави
32
1
 
5
 
! Отговори
П Р О Р О К преди 42 минути
Най-големия майтап е, че новите видове войни в близко бъдеще ще се изпълняват от геймърчета забити в бункери управляващи най-различни роботи и дронове. Дебелаците които са добри геймъри пак ще намажат и ще седят на топличко с чипс и кола, докато спортягите ще ходят на фронта за пушечно хаха
31
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 53 минути
Как можаха САЩ да пуснат Г-н Смърт от затвора.Тоя е за дранье с кремък.Пуснаха го за една баскетболистка кощрамба. Ужасттт.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Държавата САЩ е един Бут на н-та степен- продава от десетилетия оръжия за милиарди на терористите от Израел, групите на фашистките организации - почитатели на Бандера и на кого ли още не, тия за един частен малък играч се загрижили. И дори не е сигурно кой го е измислил, понеже прилича на поредно свободно съчинение.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Нов филм ли съчинихте? Прилича да е многосериен.
28
2
 
9
 
! Отговори
браво преди 1 час
Що пък Бут да не пробута на хусите оръжия? Не само калашници, може и някоя ракета да им даде, с която да думнат някоя краварско корито. САЩ дадоха на киевската хунта оръжия за милиарди, защо Бут да не въоръжи противник на САЩ? Нормално и логично ми се вижда.
27
3
 
6
 
! Отговори
Пич преди 1 час
В САЩ затворник, в Русия герой. Два свята, единият е излишен.
26
0
 
8
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 час
Факаните мишки(от воените корпораций) си пълнят джобовете с милиарди,изничтожават наций и народи,а тук ми пишат за някъв Бут!
25
1
 
17
 
! Отговори
Гошо преди 1 час
Един руснак продава оръжия.... САЩ продава на украинските фашисти за милиарди но тях не ги коментират. САЩ унищожиха и нашият военно промишлен комплекс и сега ние получаваме трохи с благословията на САЩ. Така е когато един продажен политик Паси без съгласието на народа ни вкара в НАТО. Въпросът е: ако Турция или Гърция ни нападне НАТО ще ни се притече ли на помощ?
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А кой запълни нишата след ареста ? Някой от ЦРУ
23
0
 
11
 
! Отговори
А Българските заводи преди 1 час
не са ли "търговци на смърт"? Или ние продаваме на праведните само? :D
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Пфуй, американците само наскоро доставиха оръжия за 18 милиарда на Израел с които са избити вече ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ цивилни само тази година! Мисирките обаче гробовно мълчат, хванали се тук за някакви си автомати.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Американските търговци на оръжия за Нетаняху търговци на живот ли са? Отвратителната ви пропаганда е толкова долна че няма накъде.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен ""Цар на войната" с Никълъс Кейдж е филмът, а героят вършеше неприятната работа на всички." --------------- а героят е базиран точно на Виктор Бут.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 14 - Филмът се казва Цар на войната, с Никълъс Кейдж и е базиран върху животът на Виктор Бут.