Касянов: Путин подкрепя и крайнодесните, и крайнолевите, важно му е да няма единство в ЕС

Една трета от бюджета на Русия е засекретен
9 окт 2024 07:00, Елка Василева
109
Касянов: Путин подкрепя и крайнодесните, и крайнолевите, важно му е да няма единство в ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Русия води психологическа война за умовете и сърцата на европейците. Това стана ясно от разкрития на ФБР в началото на септември, заради които бяха задържани двама руснаци и бяха блокирани десетки домейни в САЩ.

Тогава беше осветена схема, с която Москва се опитва да манипулира политици, бизнесмени, журналисти от Франция, Италия, Германия. За Михаил Касянов - премиер на Русия по време на първия президентски мандат на Владимир Путин, информацията не е изненадваща, посочва БНТ.

Още по темата
277 страници - толкова е дълъг докладът на ФБР, посветен на плановете на Русия да повлияе на ситуацията в САЩ и Европа. Целта на Кремъл - да сее разделение, да дискредитира САЩ, да подкопава подкрепата за Украйна. За координирането на тази операция отговаря Сергей Кириенко - първи заместник на администрацията на президента Путин. Според Михаил Касянов поредното доказателство за дългата ръка на Кремъл е възходът на крайнодясното в Европа.

"Путинска Русия харчи големи пари - знаете, че една трета - 33% от руския бюджет, са секретни пера. И аз съм убеден, че в част от тези секретни елементи са предвидени средства за поддържането на подобни организации в Европа. За да разделя, отдалечава, за да сее раздори вътре в Европейския съюз. Решенията в Евросъюза се вземат с консенсус. И Путин иска и прави всичко възможно, за да подкрепя и крайнодесните, и крайнолевите - все му е едно какви са. Важното за него е да няма единство в Европейския съюз, да няма единна външна политика, единна политика за сигурността на обединението. Путин иска да разделя. И да си решава проблемите поотделно с всяка европейска държава," каза Касянов пред БНТ.

Михаил Касянов ръководи руското правителство от 2000 до 2004 година. По време на мандата си се е ползвал с подкрепата на Путин, но след това възгледите им се разделят. От март 2022 година живее в Рига - от съображения за сигурност. Миналата година беше обявен за чуждестранен агент.

В руската Дума вече обсъждат проектобюджет на страната за периода 2025-2027 година. Според заложеното в него догодина разходите на страната ще бъдат 39,4 трилиона рубли. От тях 40 процента ще отидат за отбрана. А както стана ясно, част от секретните пера отиват за кибератаки, дезинформация, саботажи, въздействие на рационално и емоционално ниво в социалните мрежи.

Според руснаците, цитирани в доклада на ФБР, германците са особено лесна мишена за Путин и компания. Вероятната причина за това е предишната им зависимост от руския газ.

"Путин отдавна има връзки с германската промишленост, с бизнес средите. Той по всевъзможни начини подпомагаше участието им в търгове и предлагаше изгодни участия в сделки, за да "опитоми" германския бизнес и да го убеди да влияе върху германската политика - за да може тя да бъде проруска, или в краен случай, да не е антируска. Ето защо съм убеден, че предстоящите избори в Германия, които са изключително важни за цялата ситуация в Европа, та в тези избори Путин ще се меси. И както вече споменах, в секретните разходи в бюджета за 25-а година, който вече е представен за обсъждане в Думата, са заложени пари и за такива некрасиви, неправилни и неприемливи операции," каза Касянов.

Михаил Касянов прогнозира, че е възможно парламентарните избори в Германия да станат предсрочни. Според него въпросът за оцеляването на Украйна е пряко свързан с този вот и с президентските избори в САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от Русия
Русия: Спешните горещи линии със САЩ и НАТО остават, ядреният риск нараства
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
9
 
! Отговори
Предишната преди 2 седмици
зависимост на германците от руския газ, ги била направила лесна мишена за Путин и компания. Гениални изводи в стила на "английски учени откриха ...".
14
12
 
9
 
! Отговори
Аха преди 2 седмици
A либерастите подкрепят само меки китки. Те много искат ибединена Европа. Затова ни водят мигранти.
13
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е-с какво да повлияе Русия на Евро а и света!?С технологии,култура,демокрация...Опитва се със саботажи,терор,убийства,агресия,дезинформация.След което ще се гътне и ще се разпадне....
12
0
 
6
 
! Отговори
а ФБР нищо не правят преди 2 седмици
те само гледат другите какво правят и докладват, предупреждават, заплашват, е това не са ли умиротворители които създават само добро по света, и ние ви вярваме на вашата искреност защото пасем трева като вас.
11
12
 
5
 
! Отговори
Путлер Антихриста преди 2 седмици
е брутален пoдлец и демагог...
10
7
 
9
 
! Отговори
Възходът на преди 2 седмици
крайнодясното в Европа, бил дело на дългата ръка на Кремъл. Виж ти.
9
0
 
12
 
! Отговори
Пловдив преди 2 седмици
Eврoидиoти.
8
1
 
5
 
! Отговори
Москва се била преди 2 седмици
опитвала да манипулира политици, бизнесмени, журналисти от Франция, Италия, Германия, а Франция се готви за репетиция на голяма война срещу Русия.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Що не го хванете вече Путин за....а?? Няма ли с какво вече да си чешете езиците??!
6
4
 
1
 
! Отговори
Путин от чистилището преди 2 седмици
вика тия от обкръжението си, дето му скроиха шапка през 2022...
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А кво значи единство на ЕС, да изпълняваш заповедите на началниците, както му вика тиквето, нещо като ЕССР, демек от един на по голям и квадратен.
4
2
 
10
 
! Отговори
Чудя се преди 2 седмици
Защо европейците постоянно плачат като вдовица за **й?
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Тя Ами, не е до мнение, а до факти. А и до морал също.
2
2
 
9
 
! Отговори
Тя преди 2 седмици
Ако имаш мнение различно от управляващите евроатлантици значи си под ". Дългата ръка на Кремъ71л" !
1
13
 
4
 
! Отговори
от оня свят ???????? преди 2 седмици
7.10.2023 и 7.10.2024 ? ЗАЩО НА ТЕЗИ ДАТИ В КРЕМЪЛ НЕ ПОЛУЧИХА ПОЗДРАВЛЕНИЯ ОТ лидерите на БРИКС ? ПРЕЗ 2022 г. ШЕФЪТ НА ЦРУ УИЛЯМ БЪРНС КАЗА, ЧЕ ДВОЙНИЦИТЕ НА ПУТИН ИЗГЛЕЖДАТ ПРЕКАЛЕНО ЖИВИ...! ЯВЕН НАМЕК, ЧЕ ПУТИН Е МЪРТЪВ ! НЯМА ЩО, ПОДОБНИ ФАРСОВЕ И ПРЕДИ СА СЕ СЛУЧВАЛИ, КОГАТО ПРИДВОРНИТЕ НЕ СМЕЯТ ДА СЪОБЩЯТ НОВИНАТА НА НАРОДА... ЗАЩО ЛИ ?