Русия и Китай разширяват военните си отношения

Срещите на високо равнище продължават
15 окт 2024 11:08, Инна Ангелова
26
Русия и Китай разширяват военните си отношения
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският министър на отбраната Андрей Белоусов заяви, че провел съдържателни преговори със зам.-председателя на Централния военен съвет на Китай Чжан Юся, докато Москва и Пекин затвърждават “неограниченото си партньорство“ и критикуват усилията на САЩ да разширят влиянието си в САЩ, предаде Ройтерс.

“Вчера проведохме наистина съдържателни преговори“, заяви Белоусов в профила на руското министерство на отбраната в социалната мрежа Телеграм. "Военните министерства на Русия ѝ Китай са обединени в преценката си за глобалните процеси и имат общо разбиране за това, което трябва да се направи в настоящата ситуация", допълни той.

Според него задачата сега е да се засилят двустранните отношения.

След срещата от китайското министерство на отбраната заявиха, че и двете страни се надяват на задълбочаване и разширяване на военните отношения. Срещите на високо равнище също продължават.

Посещението на Белоусов в Пекин се провежда, докато Народоосвободителната армия на Китай се закани при необходимост да предприеме допълнителни действия срещу Тайван. Пекин освен това вече проведе военни маневри, които определи като предупреждение срещу „сепаратистки действия“ и които предизвикаха критика от американските и тайванските власти.

Китай и Русия обявиха “неограничено партньорство“ през февруари 2022 г., когато президентът Владимир Путин посети Пекин по-малко от три седмици преди неговите сили да започнат пълномащабната инвазия в Украйна. През май тази година Путин и китайският му колега Си Цзинпин обявиха “нова ера“ на партньорство между двамата най-мощни противници на САЩ.

Путин  и Си се разбраха да задълбочат стратегическото си партньорство, припомни днес Белоусов, допълвайки, че е уверен, че “предстои плодотворна работа и приемането на значими решения“.

Миналата седмица Русия заяви, че стои рамо до рамо с Китай по азиатски въпроси, включително критиките срещу стремежа на САЩ да разширят влиянието си в региона и “умишлените опити“ да разпалят ситуацията около Тайван.

САЩ казват, че Китай подкрепя военните усилия на Русия в Украйна, като доставя така наречените стоки с двойна употреба, включително микроелектроника, които могат да помогнат при създаването на оръжия. Китай твърди, че не е предоставял оръжия на никоя страна и че нормалната търговия с Русия не трябва да бъде прекъсвана или ограничавана. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Русия
Марк Рюте: НАТО няма да се огъне под заплахите на Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 минути
Кой ли наивник би повярвал че Китай ще тръгне да воюва с икономическите си партньори - САЩ и ЕС заради мечтите на руските терористи от Кремъл ха ха ха ах
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 минути
До Анонимен 17 Да де, ама и Индия и Турция и Гърция (последните май бяха в някакво си НАТО) купиха ЗРК С 400 от РФ. Що не купиха напиканите патриотчета бе, в0нящ на пот хомоатлантико?
20
2
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 14 минути
Да се чете: Рашка запрята пак полата и застава в стойка бобър, а усмихнатия дядо Си застава изодзадзе.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
Руснаци и китайци съвместно пръскат халките на натовските евроатлантици !
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 28 минути
Долу дадоха отговора на въпроса защо по света има войни. Да да може не само Индия да купува оръжие. Ако ги няма тези покупки, с държавата на едни е свършено
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 40 минути
Индия купува 31 американски бойни дрона Predator, като сделката вече е официализирана с американската компания General atomics! Да се чуди човек що не купуват расийски дронове, нали уж сте съюзници бе копейки? Да не би защото расийските дронове не стават за нищо?
16
0
 
1
 
! Отговори
Теди преди 55 минути
Аз мога да подарявам икони на руснаците и украинците Ами вие как ще се оправяте с тази война
15
3
 
2
 
! Отговори
Де да знам преди 1 час
Скоро си попрегледах едно комично сериалче "Малкълм". То е на над 40 години. Та там "малкълм" казва: "може да сме ттъпа нация, но управляваме света". Та колко ли ще го управляват още е мистерия.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А вие какво очаквате гущерчета какво очаквахте.
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Иначе казано, император Си дърпа хомота на вързаната мечка, мушка я отзад, и прави каквото си поиска с нея
12
4
 
6
 
! Отговори
Public enemies преди 1 час
Едва ли руския ще народ ще се съгласи да води продължителни войни с НАТО в Европа. Путин въпреки своите намерения е прекалено стар за продължителни войни и в края на жизнения си път. Най-вероятния развой след победата в Украйна ще бъде мир при условия, които Русия определи.
11
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Западните държави трябва да изтеглят капиталите и технологиите си от Китай. Всички западни компании трябва да напуснат Китай и той да бъде оставен да колабира икономически. Друг начин няма. Тези не спират пред нищо.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Нека руско-китайското сътрудничество се задълбочава във всички сфери, нека Русия и Китай заедно да воюват срещу Запада.Да видим тогава САЩ и пионката им в Европа НАТО какво ще направят срещу най-големите по територия и население страни в света!
9
1
 
4
 
! Отговори
BG преди 1 час
А нас все ни задълбочават от зад
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Според американски издания, една от държавите с най-сериозна поддръжка на Украйна, Чехия, е дала повече пари за руски петролни продукти отколкото за помощ на Украйна! Цяла западна и централна Европа купува главоломно руски нефт и газ, а ние не можем защото трябва да го прекопуваме от 3-ти страни на по-високи цени!
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Това е няклко дни преди срещата на БРИКС в Казан, на която се очаква рекорден брой наблюдатели и кандидати за членове. Мдааа, Русия е все повече "изолирана"...
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Китай и Русия обявиха неограничено партньорство през февруари 2022 г., когато президентът Владимир Путин посети Пекин))) И след три години от това,, неограничено партньорство" къде е Китай, къде е Русия. Има само един печеливш и той не е Русия.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Абе те и фашистка Германия и нацистки СССР така навремето разширяваха военните си отношения.
4
3
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 час
.......Путин и Си се разбраха да задълбочат стратегическото си партньорство..... Мдааа, на всеки 5 мин. от Сибир тръгва влакова композиция с дървен материал за Китай :))))))))))))))))))))) Секат другарите комунисти.
3
6
 
7
 
! Отговори
do 2 преди 2 часа
Спечели ли тъмнокафявата, ще имат да решават далеч по-важни проблеми, като например гражданска война 2