Днес на София филм фест - акценти и програма

Полезна информация какво ще има днес - 20 март, в програмата на всички кина, които излъчват филмите на София филм фест. Вижте тук!
20 мар 2008 12:31,
Днес на София филм фест - акценти и програма
Лого: СФФ

На 20 март в кино Люмиер от 16:30 часа гледайте „Ирина Палм” на режисьора Сам Гарбарски.

Животът на Маги в сиво лондонско предградие е напълно застинал, докато един ден не й се налага да намери пари – много пари, и то веднага. Внукът й страда от заболяване на сърцето, което може да се излекува само в Австралия. Затова Маги трябва да си намери работа. Тя попада случайно в долнопробен секс клуб в Сохо. Отчаянието й я кара да преодолее срама си и скоро се прочува като жената, правеща най-добрите чекии в града, под екзотичното име Ирина Палм.

От 18:00 часа гледайте „Импорт/Експорт” на режисьора Улрих Зайдл.

Олга е медицинска сестра от Украйна, която напуска семейството си, за да търси по-добър живот на Запад и се озовава като чистачка в старчески дом в Австрия. Паул е безработен охранител от Виена, който търси причина, за да стане сутрин, и поема на Изток, озовавайки се в Украйна. Две истории за преследването на щастието и материалните изгоди, за мрачните страни на сексуалността, както и за това колко трудно се чистят зъбите на препарирана лисица.

От 21:00 часа гледайте „Призраците на Гоя” на режисьора Милош Форман и сценариста Жан-Клод Кариер.

В началото на XIX век нарастващото влияние на Инквизицията и нашествието на Наполеоновите войски преобръщат живота в Испания. Дори Инес – младата муза на Гоя – е арестувана по фалшиво обвинение в ерес. Картините на любимия художник на крал Карлос IV са мъчителни свидетелства за тази бурна епоха.

Дом на киното

От 11:00 часа гледайте филма „Сватбата” на режисьора Войчех Смажовски.

Поводът за тази черна комедия на абсурда е сватбата на дъщерята на богат селянин, който добре познава силата на парите. Той подкупва младоженеца с луксозна кола, но търговецът настоява да се плати в брой. Докато гостите се веселят, бащата се оплита в сложно разплащане със съмнителен характер. Дори стига дотам, че подкупва нотариус, полицията и даже свещеника само и само да избегне хватката на пресметливия гангстер, с когото си има работа.

От 16:00 часа гледайте „Пътешествие с домашни животни” на режисьорката Вера Сторожевска.

Наталия и нейният съпруг-стрелочник са единствените хора, живеещи на забравена от бога жп гара някъде из безкрайната руска шир. Когато ненадейно съпругът й умира, Наталия наследява двор, пълен с дребен добитък, и значителна сума пари. Така започва поетичната история за пътуването, което тази млада жена, внезапно събудила се за живот, предприема през свят на изкушения и препятствия, възможности и задръжки след дългите години затворено съществуване с мъж, когото никога не е обичала.

От 18:00 часа гледайте филма „24 часа дъжд” на режисьора Владислав Икономов.

30-те години на XX век. Появата на една красива жена от пътуваща театрална трупа нарушава монотонния ритъм на всекидневието в задрямало погранично село. Заражда се любов между очарователната актриса и дребния, невзрачен на пръв поглед, но с богата душевност учител Палазов.

От 20:00 часа гледайте руския филм „Изобразявайки жертвата” на режисьора Кирил Серебренников.

Изобразявайки жертвата е мрачна комедия, представена като модерна адаптация на Хамлет. Валя е млад студент, който припечелва, като по време на полицейски разследвания изиграва ролите на жертвите. Потънал в своя абсурден живот, Валя се носи от една ужасяваща криминална сцена към друга. Внезапно той получава видение: неговият покоен баща му се явява насън и разкрива страховитата истина – бил е отровен от жена си и любовника й, който всъщност е чичото на Валя.

кино Одеон

От 18:30 часа гледайте документалния филм „Музиката на Истанбул” на режисьора Фатих Акин с участието на групата Баба Зула.

Музиката на Истанбул представя западната гледна точка – поглед от разстояние към чуждия, еротичен, опасен, изкушаващ град. Филмът е търсене, одисея, предприета, за да се проучат музикалните извори, влияния и перспективи на този изгарящ град, символ на тоталния мегаполис на Европа. A дали Истанбул изобщо принадлежи на Европа?

От 20:30 часа гледайте „4 месеца, 3 седмици и 2 дни” на режисьора Кристиан Мунджиу.

Румъния, последните дни на комунизма. Отилия и Габита са студентки. Двете делят стая в апартамент в Букурещ. Габита е бременна. Момичетата си уреждат среща с г-н Бебе в евтин хотел. Той ще извърши нелегалния аборт на Габита. Но г-н Бебе отказва пари и настоява да му се плати в натура.

Евро синема

От 19:00 часа ще видите „Коридор # 8” на режисьора Борис Десподов,

Каубойски влак, железопътен тунел, използван за отглеждане на гъби, международен инвеститор, който строи нефтопровод, местен политик, чиято мечта е да стане следващият американски президент, сводник, който работи за войниците на KFOR, и дори песен, посветена на Коридора, която като че ли е единственото истинско нещо в един сюрреален свят...

От 21:00 часа гледайте документалния филм „Брандо” на режисьорите Лесли Грайф и Мими Фрийдман.

Филмът ни изправя пред въпроса какво точно знаем за Марлон Брандо. От ролите му в Трамвай Желание, Дивият и На кея, превърнали го в икона, до обратите в кариерата му, отвели го от Последното танго в Париж до Кръстникът и Апокалипсис сега, филмът ни среща с една от иконите на киното.

Френски културен институт

От 19:00 часа гледайте документалния филм „Искам да бъда Джени Грьолман” на режисьорката Петра Вайзенбургер.

По време на своята кариера актрисата Джени Грьолман достига до върховете на славата и потъва в забрава, бива публично оклеветена и в крайна сметка напълно оправдана.

От 21:00 часа гледайте документалния филм „Срещу течението” на режисьорката Златина Русева.

Един ”музикален” кораб пътува по Дунава. Той тръгва от устието на реката и се отправя към Европа – символ на включването на страните от Източна Европа и Балканите в голямото европейско семейство. На този необикновен кораб си дават среща културите и музикалните традиции на Изтока и Запада. В продължение на 10 дни той става дом и сцена на виртуозни музиканти от крайдунавските страни – уникални творци с различни житейски съдби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание