"Оскар"-и у нас

Кои от номинираните и наградени филми може да видите на София Филм Фест
Обновена: 28 фев 2011 11:38 | 28 фев 2011 10:56, Петя Славова
1
"Оскар"-и у нас
"Черен лебед", заради който Натали Портман взе "Оскар" за най-добра актриса, ще открие фестивала. Снимка: София Филм Фест

Непосредствено след едно от най-важните световни киносъбития – раздаването на наградите „Оскар”, шест от номинираните заглавия ще гостуват на най-голямото филмово събитие у нас – Международния София Филм Фест.

Откриването е на 4 март в Зала 1 на НДК с „Черен лебед” на Дарън Аронофски.

Именно този филм донесе златната статуетка на Натали Портман за най-добра актриса.

Това съвсем не е единственото престижно признание за актрисата.

С присъден „Златен глобус” и награда „Независим дух” за актьорското постижение на Натали Портман, с 12 номинации за БАФТА и 4 номинации за наградата „Независим дух”, филмът получи признание и от влиятелната общност на кинокритиците в САЩ, както и приза „Марчело Мастрояни” от Венецианския филмов фестивал.

С най-новия филм на Дани Бойл „127 часа” ще бъде поставен специален акцент върху дългогодишното сътрудничество между София Филм Фест и Британския съвет, който през 2011 година празнува своя 20 годишен юбилей.

Прожекцията на филма е предвидена като специалната Британска гала-вечер в програмата на София Филм Фест.

Именно звездата от този филм Джеймс Франко бе водещ на 83-то издание на Оскарите, което се проведе традиционно в Kodak Theatre в Лос Анджелис. Негова партньорка на сцената бе актрисата Ан Хатауей.

В програмата на София Филм Фест има още четири филма, които се състезаваха за наградите на Американската киноакадемия.

„Зимен дар” (Winter’s Bone) на Дебра Граник е включен в програмата „Голямата петорка” като носител на Голямата награда на журито в Сънданс 2010 и е сред кандидатите в категорията „Най-добър филм” в златната надпревара на Академията.

Три от творбите, номинирани за наградите „Оскар” в категорията „Най-добър чуждоезичен филм”, също са част от програмата „Киното днес – Големите майстори” на София Филм Фест.

Това са най-новият филм на Алехандро Гонзалес Иняриту „Бютифул” (Biutiful), носителят на „Златен глобус” за чуждоезичен филм – „В един по-добър свят” (In a Better World) на Сузане Биер и филмът на Дени Вилньов „Изпепелени” (Incendies) (с Голямата награда от Варшава 2010).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
чакам този фестивал с нетърпение