Между сцената и перото

Руси Чанев ще получи наградата на София на откриването на феста
Обновена: 4 мар 2011 14:16 | 4 мар 2011 14:12, Петя Славова
10
Между сцената и перото
Снимка: София Филм Фест


Руси Чанев е роден на 18 септември 1945 година в град Бургас.

През 1967 завършва актьорско майсторство в класа на проф. Боян Дановски. Дебютира в ролята на Момчето в „Автостоп” и „Петрол” от Ив. Радоев. Работил е в Драматичния театър – Пловдив, Младежкия театър, Театър „София”, Народния театър „Иван Вазов”. През 1990 г. с група колеги основава Малък градски театър „Зад канала”, където два сезона е и директор.

В трийсетгодишната си актьорска кариера е изиграл над 100 роли в театъра, телевизията и киното.

На сцената и по време на снимки обича да установява контрол над останалите. Но не си го признава направо, а цитира Франсоа Трюфо.

“Когато правиш един филм, се създава илюзията, че ти можеш да контролираш събитията, да сблъскваш един с друг различни персонажи, с една дума, да “твориш” живот”, казва знаменитият френски режисьор.

А Руси Чанев признава в едно от редките си интервюта: “Много добре казано, пасва ми.”

На постиженията на Руси Чанев в киното и театъра са посветени десетки страници. Самият актьор също е изписал доста страници. Защото перото е другата му страст. Публиката знае, че е съсценарист на Дюлгеров и в “Авантаж”, и в “Мера според мера”. Единият филм е по книгата на Петко Здравков “Един прокурор разказва”, а за да подготви другия, Чанев прекарва седмици в Централния партиен архив.

През 1996-а заедно с художника Младен Младенов Руси Чанев издава първата си книга “Три неснимани филма”, както и романа-касета “Битак”, за който тандемът получава литературната награда “Огнище”. И до днес актьорът не спира да пише разкази.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
7
 
! Отговори
НиК Каргонски преди 13 години
За мен,Руси Чанев е в плеядата изтъкнати,даровити и вечно търсещи българскитеатрали.Припомням му,една мисъл на Н.Балабанов:"Ние,актьорите,мислим,чевсичко в света е...театърът.А по-умните от нас мислят: - Всичко в света е...театър."Аз съм на страната на актьорите;по....умните,видяхме до къде ни докараха.
9
0
 
7
 
! Отговори
Николета преди 13 години
Руси Чанев е един от най-прекрасните ни артисти! Няма негова незапомняща се роля! Желая му здраве и милион изяви - на сцената, в киното, в литературата...
8
0
 
11
 
! Отговори
гост преди 13 години
И на мен Руси Чанев е любим артист.Възрастта му "отива", също толкова колкото и на Шон Конъри. Въпрос към българските кинаджии: Защо не виждаме този толкова талантлив човек в нови български филми?
7
0
 
12
 
! Отговори
Радио Ереван преди 13 години
Бургас е град , който е дал много актьори , поети , писатели , художници и културни дейци на България. Бургазлии са симпатични и отворени хора , с които е приятно да общуваш и работиш! Талантливият симпатяга Руси Чанев е един от тях !
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руси Чанев е роден на 18 септември 1945 година в град Бургас.Големи таланти излязоха от този град - кое е особеното там ???Един от тях е Руси Чанев.Магнетичен , чаровен, с много приятен тембър...Няма вече от този "калибър"....
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
браво!
4
0
 
5
 
! Отговори
Елена преди 13 години
Дали си спомня когато игра с гипс на крака си и един много известен английски драматург му стана на крака? В София. Да живеят българите които изправят света на крака като Руси Чанев.
3
0
 
5
 
! Отговори
...... преди 13 години
- да ! това ми е любимия български артист !!! БРАВО !!!!
2
0
 
1
 
! Отговори
Titillator преди 13 години
Пропуснато е:Илюзия (1980): Поета на Людмил Стайков
1
0
 
17
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Напълно заслужено ! Забележителен талант...Негови творения:Като актьор :Подгряване на вчерашния обяд (2002): Дедо ВладеВреме разделно (1988): Поп АлигоркоМера според мера (1981): Дилбер ТанасОсъдени души (1975): Жак МюриеПтици и хрътки (1969): ТонкатаИконостасът (1969)Цар и генерал (1966): ОрдинарецътКато сценарист Мера според мера (1981)Авантаж (1977)Браво !