Ден на европейското кино в София

Lux Prize показва трите си финалисти
5 мар 2011 12:00, Петя Славова
3
Ден на европейското кино в София
Кадър от "Академията на Платон". Снимка: София Филм Фест


Днес от 12.00 в Зала “Матти’Д” ще се състои специална пресконференция, посветена на наградата LUX и Европейския ден на София Филм Фест.

Филмът „Академията на Платон” ще бъде представен от Антонис Кафецопулос – актьора, изпълняващ главната роля, и продуцента на филма Костадинос Мориатис.

Продукцията „Нелегални” ще бъде представена от актрисата Кристел Корнил.Другият финалист е филма "Чужденката".

Трите филма-финалисти бяха определени през юли 2010 г. на Международния филмов фестивал във Венеция.

Те бяха показани в програмата „Giornatte degli autori“ на 10 и 11 септември 2010 г., както и в Европейския парламент от 26 октомври до 19 ноември 2010 г.

Наградата LUX бе учредена през 2007 година като осезаем символ на подкрепата, която Европейският парламент оказва за филмовата индустрия и нейните творчески намерения.

Оттогава насам наградата LUX ежегодно хвърля светлината на прожектора върху филми, които навлизат в сърцевината на европейския публичен дебат.

Отвъд историите, които разказват, тези филми поставят важни въпроси пред европейците: за ценностите, които те споделят, за проекта за изграждане на Европа, за начина, по който те се справят с общи презгранични проблеми като имиграцията, справедливостта, солидарността, публичните свободи и основните права.

Независимо какъв обществен проблем представя, всеки филм разкрива душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност.

Единствено българският филм „Източни пиеси” до момента е бил финалист за наградата LUX. Творбата на Камен Калев, която беше приета с адмирации и специално внимание на десетки авторитетни световни фестивали и има много престижни награди, е едно от доказателствата, че киното в България притежава потенциал и млада енергия.

Историята в „Нелегални” е за руска емигрантка Таня, която живее заедно с 13-годишния си син Иван в Белгия от осем години. Двамата са се вписали в новата си родина, но живеят в постоянен страх, че ще бъдат подложени на проверка от страна на властите. Когато това се случва, Таня е задържана в лагер за нелегални емигранти. Тя прави всичко възможно да открие сина си, въпреки постоянната заплаха от изселване, която продължава да виси над главата ù. Прожекцията е от 14.30 в кино Люмиер

Какво бихте жертвали заради обичта на семейството си? Ценностите си? Свободата си? Животa си? Отговори на тези въпроси търси режисьорът Фео Аладаг в „Чужденката”.

Родената в Германия Умай бяга от Истанбул от потискащия я брак заедно със сина си Джем. Тя се надява на по-добро бъдеще в Берлин, но неочакваното ù по¬явяване там поражда конфликт.

Семейството ù е обременено от традициите и се разкъсва между обичта си към нея и общоприетите ценности на общността им. В крайна сметка семейството ре¬шава да върне Джем при баща му в Турция.

За да запази сина си, Умай е принудена отново да бяга. Тя намира сили да изгради нов живот за себе си и Джем, но необходимостта ù да е обичана от семейството си я подтиква посто¬янно да се опитва да се помири с него, макар и без успех. Умай не осъзнава колко дълбоки са раните и колко опасна е борбата ù да бъде приета такава, каквато е. Филмът е от 16.30 в кино Люмиер

А ето и историята на Филипос Цитос в „Академията на Платон”. Всеки ден Ставрос навива металните щори на павилионче¬то си, изважда вестниците и подрежда столовете отпред.

По цял ден той и приятелите му седят на тях и зяпат ми¬нувачите или се забавляват, когато кучето им Патриот лае срещу албанците, които минават по другия тротоар.

Ставрос и приятелите му не обичат чужденците. Близо до павилиона седи майката на Ставрос, която прогресивно губи разсъдъка си. Един ден ежедневната програма на мъжете е объркана от дребен инцидент – майката на Ставрос се хвърля в обятията на албански работник и започва да му говори на албански, като се обръща към него със „сине”. Приятелите на Ставрос започват да се чудят дали и той не е албанец… Прожекцията е от 18.45, отново в кино Люмиер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Фелини е казал нещо по въпроса за гледане на филм на голям или малък екран /в полза на големия и залата без светлина/. А в първия случай става съпрос и за съпреживяване, ние сме социални същества.
2
1
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 13 години
Нека по-добре ги сваляме на торенти, защото цените са бая високи. Пък който предпочита европейско, които препочита американско кино.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нека не само по време на фестивал, а целогодишно гледаме европейско кино, не само в София, но и в киносалоните в цялата страна, както беше преди. Младите даже не знаят какво е това, а от салоните изчезна "средното" поколение, изгонено от пуканките и шума на ефектите на кухи продукции, заглушаващи мисълта.