Едно общество

Какво се случи в денят на европейското кино в София
6 мар 2011 11:56, Петя Славова
0
Едно общество
Снимка: София Филм Фест


Денят, посветен на европейското кино, събра в залата за пресконференции Мати’Д представители на два от филмите финалисти за наградата LUX на Европейския парламент.

София Филм Фест за първи път е домакин на събитието, което се провежда в партньорство с информационното бюро на ЕП в България.

Призът, който се присъжда от 2007 година, е важен поради целта му да се популяризира киното, създадено в Европа, и да породи диалог и вкус сред младите.

„За да възпитаме европейската публика, трябва да възпитаме Европейския парламент”, каза Костадинос Мориатис, продуцент на гръцкия финалист за наградата „Академията на Платон”.Големият въпрос, който предстои да търси решение, е регулирането на разпространението на новото европейско кино.

Камен Калев сподели своя опит като режисьор с филм финалист за наградата LUX през 2009 година: „Това, което прави наградата интересна за мен, е, че тя не се присъжда от фестивал, а от центъра на нашата европейска общност. Мислейки за избраните филми, открих колко много си приличат в желанието да накарат хората да прескачат границите на своята националност. Да бъдат едно общество.”

Пресконференцията завърши с обнадеждаващите думи на Михаил Христов, от информационното бюро на Европейския парламент, че ще бъде обмислено филмите финалисти да се прожектират сред млади хора у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари