Нашето участие във филма "Майки"

Методий Петриков - българският копродуцент на филма на Милчо Манчевски
6 мар 2011 12:06, Петя Славова
0
Нашето участие във филма "Майки"
Кадър от филма "Майки". Снимка: София Филм Фест

Филмът "Майки" на режисьора Милчо Манчевски има български копродуцент. Това е Методий Петриков, който ето какво разказва за  филма:

Участието на България се изразяваше най-вече в екип, техника и лаборатория.

Мисля, че българският екип се справи блестящо и вярвам, че повечето от тях ще бъдат поканени и в следващите проекти на Милчо Манчевски, а той е доста взискателен в това отношение.

Същевременно е изключително отдаден и концентриран в собствените си идеи на терен. Като цяло създава една доста приятелска и спокойна атмосфера по време на снимки. От българските режисьори бих го сравнил с Красимир Крумов – Грец, а от холивудските със Стивън Содърбърг.

За Манчевски е по-интересно връзките между историите, които разказва, да се случат в съзнанието на зрителя, като едно общо усещане, което не е необходимо да е непременно повествователно.

Смесването на игрално и документално кино не е съвсем ново за режисьора, макар и в много по-различен контекст, такива елементи имаше и в „Преди дъжда”.

Като цяло бих определил „Майки” като авангарден проект, съчетаващ документализма с характерните поетични внушения на режисьора от „Преди дъжда”.

Екипът, който работи по филма беше разнороден: македонци, българи, сърби, италианци, американци... но когато хората са професионалисти и имат една цел, всичко се получава по най-добрия начин.”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари