Пасторално кино

Програмата на София Филм Фест за 6 март
6 мар 2011 11:12, Петя Славова
1
Пасторално кино
Кадър от филма "Бютифул". Снимка: София Филм Фест

В 13.00 часа на 6 март в кино Люмиер започва “Цветя на злото”.

Това е вдъхновяваща и изпълнена с живот любовна история за момче със свободен дух, което се носи из Париж, танцувайки, и иранско момиче, бежанка в Града на светлините.

Двамата следят какво се случва с другия (както и в Иран по време на Зелената революция), чрез ЮТюб, Туитър и Фейсбук. Филмът е игралният дебют на режисьора Давид Дуса, който отказва да следва правилата.

“Два слънчеви дни” на Огньен Свиличич е с начало 16.00 часа. Френско-хърватската копродукция разказва историята на съпружеска двойка, чиито отношения постепенно се охлаждат.

Мартина и Питър идват на хърватския бряг, за да подредят отново семейния си пъзел и да възвърнат близостта, която са имали. Вместо това, отношенията им допълнително се изострят… Филмът е с участието на звездата на филмовата класика “Емануела” Силвия Кристел. Актрисата ще го представи лично на СФФ.

От 18.00 часа можете да гледате “Майки” – новия филм на Милчо Манчевски. Той разказва три истории: две деветгодишни момичета съобщават в полицията за ексхибиционист, когото дори не са виждали. Трима кинорежисьори срещат единствените жители на безлюдно село - възрастни брат и сестра, които не си говорят от 16 години. Чистачки са намерени изнасилени и удушени в малък град. Фикцията постепенно се превръща в документален филм.

В 20.30 часа е началото на “Изпепелени” на Дени Вилньов. Филмът разказва историята на близначките Жан и Симон Маруан, които с изумление научават от завещанието на майка си Науал, че имат брат, за когото не са чували и баща, когото са смятали за мъртъв. Двете заминават за Близкия Изток, за да разберат повече за своята семейна история, и там осъзнават, че Науал е била доста по-различна, от начина, по който са я възприемали те... Дени Вилньов ни отвежда заедно с Жан и Симон на пътешествие в търсене на отговори и така откриваме, че истинската самоличност на Науал е неотделима от ужасяващата трагедия на Гражданската война в Ливан от 70-те години на ХХ век.

В 13.30 часа, в Дома на киното започва прожекцията на “Адриен Пал”. Филмът е странна детективска история, в която режисьорката Агнеш Кочиш следва героинята си по петите, докато тя трополи напред-назад със сабото си, а забележителната операторска работа визуализира вътрешното пътуване на героинята назад към миналото. Кочиш се заиграва с повтарящия се ритъм на живота на Пирожка – докато седи пред мониторите в болницата, докато сваля поредния труп в моргата или лениво предъвква парче кекс.

“Чичо Буунме си спомня своите няколко живота” е с начало 16.00 часа. Филмът е едно от предложенията в “Голямата петорка". Според сюжета Чичо Буунме страда от остра бъбречна недостатъчност и решава да прекара последните дни от живота си заобиколен от най-близките си хора в провинцията. Изненадващо духът на починалата му съпруга се появява, за да се грижи за него, а отдавна изчезналият му син се завръща в странна, нечовешка форма. Чичо Буунме се отправя заедно със семейството си през джунглата към тайнствена пещера на върха на един хълм –мястото, на което е започнал първият му живот…

От 18.30 часа гледайте “Полският бар” на режисьора Бен Бърковиц. Филмът разказва за непокорния син на богат еврейски клан Рубен, който миксира дискове в нощен клуб, но и продава наркотици, като се самоуспокоява, че това е само докато пробие като диджей. Вследствие на безразсъдството му обаче над него надвисва опасност. Тогава среща братовчед си – ортодоксален евреин, и започва да преосмисля пътя, който си е избрал. В 18.30 часа можете да видите и два от филмите, претенденти за наградата “Джеймисън” за най-добър български късометражен филм. Това се “Шопинг” на Димитър Коцев – Шошо и “Made In China” на Борис Десподов и Добромир Димитров.

“Лична граматика” на Нир Бергман e с начален час 21.00. Действието във филма се развива през 60-те години на ХХ век. Чувствителният син на семейство Хинда – Ахарон не иска да стане като родителите си. В продължение на три години той не пораства и с един сантиметър, докато не осъзнава, че отчасти сам си е виновен. Тогава се впуска в опасно мислено пътешествие с цел да прекоси границата между детството и зрелостта. Преди предложението от Международния конкурс на 15-ия СФФ, можете да видите “Влакове” - още един от филмите в битката за наградата “Джеймисън” за най-добър български късометражен филм.

”Зефир” носи името на 11-годишно момиче, което прекарва лятната ваканция при своите баба и дядо в планината. Зефир чака с нетърпение майка й да дойде и да я отведе обратно вкъщи. Най-накрая тя се появява, но само за да се сбогуват, преди да отпътува надалеч като доброволец. Зефир твърдо решава, че няма да позволи още веднъж да бъде изоставена. Пълнометражният дебют на родената през 1969 г. в Орду, Турция, Белма Баш гледайте от 13.00 часа в кино “Одеон”.

В 15.00 часа ще се прожектира “Пасторал” на Отар Йоселиани. Струнен квартет, идващ от града, започва да репетира в малко грузинско селце. Настанени във ферма, музикантите се оказват в центъра на интензивен селски живот – работа на полето, флиртове, банкети. Те си тръгват, без почти нищо да се е променило, освен спомена, който оставят в едно младо момиче, у което са пробудили любовта.

От 18.00 часа в можете да гледате “Изгнаници”, който ни потапя отново в ексцентричния свят на Отар Йоселиани. В него се чувстват уютно само хората, които споделят постоянната му жажда за течност, съдържаща алкохол. И колкото по-силна, толкова по-добре за онези, които харесват ироничния му поглед към света и огромната му симпатия към човешкия род, въпреки безбройните му недостатъци. Непосветените по-добре да стоят настрана, защото така и няма да уловят духа на тази сатирична кинотворба, за която Йоселиани отбелязва, че е автобиографична. В нея той се вглежда не само в собственото си минало, но и в живота на много други свои колеги, сред които Александър Аскодолов и Андрей Тарковски.

От 20.45 часа ви представяме едно от предложенията на големите майстори в програмата - “Донякъде нежен” на Ханс Петер Моланд. Филмът е сладко-горчив миш-маш от незабравими образи, нецензурирани секс сцени и отличителна скандинавска трагикомедия. В него лаконичният гангстер Улрик трябва да избере между отмъщението срещу предателя си и сдобряването със семейството си.

В 19.00 часа в “Синеплекс” започва “Зимен удар” на Дебра Граник. Филмът е добре познатата история на съзряването, но с пронизващо напрежение и с момиче в главната роля. Докато героинята на филма се бори с наглед непоклатими пречки, тя изпълва с нов смисъл идеята за преданост към семейството и открива собствената си сила.

21.00 е началният час на “Бютифул” – новия филм на Алехадро Гонсалес Иняриту. Той разказва историята на Ухбал (игран от Бардем) – бизнесмен в подземния свят, но и духовно богат човек, който носи отговорност за много хора и умее да се свързва с душите на мъртвите. Преди всичко обаче той е баща и тъй като съпругата му, с която са разделени, страда от маниакална депресия, Ухбал е единствен попечител на двете им дечица. Когато героят разбира, че умира от рак, диагнозата го освобождава от задълженията му в ежедневния живот. Той е добър човек, но и най-добрите намерения не винаги са достатъчни…

От 15.00 часа в “Euro Cinema” започва “Обет” на Сърджан Каранович. В началото на Първата световна война директорът на гимназия в малък сръбски град е обилизиран и изпратен в Белград. Той поверява грижите за младата си съпруга Леа на неграмотния пазач на училището Азем, патриархално настроен албанец. Отношенията между двамата европейци с напълно различна култура и начин на живот преминават от омраза към нетърпимост, от нетърпимост към толерантност и необичайно приятелство...

В 17.00 часа гледайте “Чужденката” на Фео Аладаг. Сюжетът разказва за родената в Германия Умай, която бяга от Истанбул и от потискащия брак, заедно със сина си Джем. Тя се надява на по-добро бъдеще в Берлин, но неочакваното ù появяване там поражда конфликт. Семейството ù е обременено от традициите и се разкъсва между обичта си към нея и общоприетите ценности на общността им... Умай не осъзнава колко дълбоки са раните и колко опасна е борбата ù да бъде приета такава, каквато е.

В 21.15 часа “Как прекарах това лято” на Арексей Попогребски ще ви отведе на полярна станция на безлюден остров в Северния ледовит океан, която някога е била важна стратегическа база. Опитният метеоролог Сергей и младият му колега Павел, дипломирал се наскоро, прекарват месеци в пълна изолация. Павел получава важно съобщение по радиото и докато изчаква най-подходящия момент да го предаде на Сергей, страхът, лъжите и подозренията започват да тровят атмосферата помежду им.

В 16.00 часа във Френския културен център започва прожекцията на “Булеварден роман”. Фаталната жена Жудит Ралицер, която е и известна романистка, търси герои за следващия си бестселър. Сериен убиец избягва от затвор в Париж. Учител напуска жена си и децата си и мистериозно изчезва. Неприятната фризьорка Югет е зарязана на бензиностанция от годеника си Пол, докато двамата пътуват към родителите ù в провинцията. Тайнствен мъж ù предлага да я закара и тя решава да го представи за Пол, за да не разочарова майка си. Кой е мъжът, къде е истината и какво от всичко това е измислица?

Документалният филм “Двамата Ескобар” на Джеф и Майкъл Зимбалист е с начален час 19.00. След десетилетия в забвение, националният отбор по футбол на Колумбия се превръща в един от най-добрите световни тимове. В основата на успеха са капитанът Андрес Ескобар и печално известният наркобарон Пабло Ескобар, който поставя началото на феномена „наркофутбол”. Филмът разследва тайния брак между престъпници и спортисти и разкрива изненадващи връзки между убийствата на Андрес и Пабло.

От 21.00 часа гледайте “Дървото: Животът на Андреа Дънбар”. Документалният филм на Клио Барнард разказва истинската история на Андреа Дънбар – драматург от Брадфорд, и сложните взаимоотношения с дъщеря ù Лорейн. Когато през 1990 г. Андреа загива трагично на 29-годишна възраст, Лорейн е само на 10 години. В момента Лорейн също е на 29. Не се чувства близка с майка си. В затвора е заради убийството на сина си. Докато е там, тя чете наново пиесите на майка си, както и нейни писма, и размишлява върху паралела между своя живот и живота на Андреа. Така започва да осъзнава вината за смъртта на сина си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 13 години
В "Изпепелени" не става дума за "близначки", а за "близнаци" - момче и момиче. Ако просто бяхте погледнали трейлъра, щяхте да знаете.