Дебатите за българското кино вървят в доста странна посока

Димитър Коцев-Шошо на София Филм Фест
7 мар 2011 12:32, Петя Славова
14
Дебатите за българското кино вървят в доста странна посока
Снимка: София Филм Фест

На 7 март от 19.00 часа в Cineplex ще бъде официалната премиера на филмовия дебют на Димитър Коцев-Шошо - "Лора от сутрин до вечер".

Защо избрахте да екранизирате собствения си роман, а не на някой друг?

Моят роман е свързан с моя живот. Като дебютант беше много по-добре да се заема с нещо, което познавам добре, защото и без друго беше ясно, че ще имам трудности от всякакво естество. Беше важно поне историята да си е моя – такава, която познавам добре и в която се чувствам в свои води. А след 20 години ще похарча парите на данъкоплатците за една пищна екранизация на някой класик.

Какво Ви накара да изберете за главната роля Миленита – защо именно тя е Лора?

От днешна гледна точка изборът на Миленита за ролята на Лора изглежда най-естественият възможен избор. Преди година не изглеждаше толкова лесно – трябваше да реша дали един аматьор ще може да се справи с главната роля във филма. Обаче си казах, че аз също съм аматьор, пък съм си дал шанса да режисирам филма. На всичкото отгоре като бонус към прекрасното изпълнение на ролята на Лора получих и възможността да ползвам нейна авторска музика за саундтрака. Рискът с Миленита ми се отплати стократно.

Колко от книгата е запазено във филма? Има ли драстични промени или напротив?

Много от скъпите ми моменти в книгата трябваше да отпаднат, други трябваше да бъдат заменени с нови епизоди. Някои герои бяха обединени, други изчезнаха напълно. Причините за това бяха както драматургични, така и финансови. Трябваше да се лиша от голяма част от атмосферата на книгата за сметка на действието във филма. Това е нормален процес и не съжалявам за нищо от книгата, което няма да видите във филма.

Работите върху друг кинопроект в момента – знам, че имате общ проект с Веселин Бранев, разкажете за него.

“Следеният човек” е документален проект по автобиографичната книга на Веселин Бранев. Там нещата се забавиха заради недостиг на средства за архивни кадри, но нещата потръгват отново. Надявам се до есента да успея да го завърша. Иначе покрай “Лора от сутрин до вечер” добих една ирационална увереност, че всичко е възможно и сега работя по три различни проекта. И, разбира се, всичките са в категорията “ноу бъджет”.

В контекста на протестите и дебатите за съдбата на българското кино искам да попитам за личната ви позиция по въпроса. Ще го има ли българското кино въпреки всичко, което му се случва напоследък?

Дебатите за българското кино вървят в доста странна посока. За мен е ясно, че пари за кино трябва да има, ако искаме културна идентичност за България. Ако не искаме, поне да се каже ясно и който го казва, да поеме политическата отговорност – това е нормален начин за взимане на решения и за определяне на позиции. Само дето в момента хората, от които тези решения зависят – от министър-председателя и надолу по веригата, – са с изключително ниска култура. Ама не им стиска да си кажат: “Прости сме и ни е през оная работа за културната идентичност на страната!” Но има и друга страна на проблема и решението там е в ръцете на филмовата общност. Моето мнение е, че парите, които се отпускат за кино, трябва да се разпределят между повече нискобюджетни продукции и само част от тях да отиват за един-два филма на “класици”, които не могат да снимат със суми под милион. Не “нова вълна”, а “ново цунами” ще се случи, ако 10-15 режисьори годишно правят нискобюджетни продукции до 250-300 хиляди лева. Тогава и проблемите със сценариите ще се разрешат доста бързо – ако имаш добра история, ще ти я гледат, независимо на какъв носител е заснета. Развитието на дигиталната снимачна техника също е от полза за нас – аз снимах на фотоапарат Cannon 7D, но на хората няма да им пука, ако героите и разказът им харесат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
До 7 преди 13 години
И аз искам да се реализирам Бе ей!Аз искам да съм космонавт и да отида до Марс!Това ще е много полезно за бг. идентичността!Ооообаче какви ***, некултурници, нищо не разбиращи, зребни душици са в държаваната администрация бе - не ми дават пари!Имам и сподвижници - движението Марсбойс!Призоваваме всички родолюбиви българи, които искат да съхранят бг.идентичността, чрез полет до Червената планета на митинг пред Народния театър под надслов - "Не режете бг крилете!" . Искаме субсидия за Мар
12
0
 
2
 
! Отговори
Марк преди 13 години
И последно - за иконите споменах, за да подчертая абсурдността да искаш някой задължително да ти купува продукцията /и то авансово , както е при киното с държавното финансиране/!По същата логика и писатели да искат държавата да им изкупува тиражите! А?Докато бг. филмите не започнат да се изплащат, кинаджиите винаги ще бъдат едни хрантутници / и то с големи претенции/!И не стига това, ами и обиждат, както горния ***, другите, че не ги разбирали, били с ниска култура! Жалки ***!
11
0
 
2
 
! Отговори
Марк до 7 преди 13 години
Събуди се! Не си в социализма! Познавам чудесно хората на "изкуството" в България! Работил съм и в Младежкия театър, като.. айде да кажем администратор!Не се научихте, че всеки сам трябва да се оправя , а не да хленчи на държавата да финансира скъпото му хоби!От"Хиндемит" на лицето АндрейСлабаков се заклех да не стъпя на бг. филм!Същия тоя "творец" се фукаше как е изпукал 1 млн. за няколко седмици и после критиката даже е намерила смисъл във филма му!Ание събираме с смс пари за лечение на деца
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нашето кино отсъства 20-тина години, това е прекалено дълъг срок. От фестивалите става ясно, че навсякъде се работи и се правят и много добри филми, наградите са обективни. Ние не само нямаме кино, но и достъпът ни до европейско и друго кино е ограничен. В салоните само "касови" филми от САЩ, репортажи от раздаване на Оскари.......това е политика, уви.Авторът е прав - пътят е в повече на брой нискобюджетни продукции, с държавно участие. НАШИ. Защото който плаща музиката, той я поръчва.
9
0
 
1
 
! Отговори
Ал Пачино преди 13 години
Шишо, Шишенце на кой ли пък му пука за твоя живот БЕ??? Чак пък и на филм??? Да не би да си направил сто филма та да си пускаш биографичен филм БЕ....Аман от *** и протежета в БГ киното!!! За това и сме на това дередже в продукцийте за БГ филми, заради такива като теб!Колко хора очакваш да отидат да ти гледат филма ,като не са и чували за теб?Написал си роман за живота си ,само един ли?Сега ще го филмираш??? Утре очакваме и постановка да избълваш г-н "драматург"! уфффф...
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хора, в страната ни нищо не върви, естествено е и киното да е на страхотно ниво, но със сигурност е по-добре от преди 10 години. Това е факт. и дано да има повече хора, които да се опитват да го развият. Това важи за всяко изкуство - театър, художници, балет, ако щете... всичко. не мога да разбера човек, който прави икони, така злобно да плюе. това трябва да го правят тези, които изобщо не се интересуват от култура.
7
1
 
1
 
! Отговори
The Grand do 6 преди 13 години
Много хубаво че правиш икони. Да, безбожници са и затова не ги купуват. Грехота е да плюеш по този начин тези които опитват да се реализират. В конкретния случай целия филм е направен почти без пари и с приятелска взаимопомощ. Много хора се опитват да направят от нищо нещо.... Те не са виновни че изкуството им е скъпо, както умее да пресмята "провинциалист". Да има и много помия...даже е в повече, но ти този филм гледал ли си го, за да го оплюеш?
6
1
 
4
 
! Отговори
Марк до 5 преди 13 години
Ето ви един бг кинаджия!С тези квалификации винаги си служат!Който не им харесва помиите е провинциалист, ограничен, *** и т.н.Както горния умник, който иска да цица нонстоп от държавната цицка, и понеже малко от малко го отбиват нарича тези който не му дават мнооого пари/мин.пресдс., мин.на култ и т.н/ - " хора с ниска култура!Аз правя икони и искам държавата да ми ги изкупува и то авансово/като филмите/ щото православието е нац.идентичност! Като не ми ги изкупуват - значи са безбожници
5
2
 
1
 
! Отговори
The Grand преди 13 години
провинциалистът Марк става идеално за плюене! Направете нещо, вместо да лаете! Тупани!
4
2
 
4
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Влезнах тук отново след 4 часа и виждам всичко на всичко 4 коментара /2 мои/!Ха-ха-ха точно това заслужават тъпите бг кинаджии - 0/нула кръгла/ внимание!Поредно доказателство, че никойа не се интересува от духовните им *** и че моментално трябва да спре харченети на пари от бюджета за коноидиотщините /наречени претенциозно филми/!
3
1
 
2
 
! Отговори
провинциалист преди 13 години
Тиренцето пред Шошо предполага, че става дума за известен автор. И сигурно е така за столичния гьол, обявил се за национален/колкото за консумиране на средства, той е наистина такъв!?/.Няма лошо, че визионира собствения си живот, но защо не го прави със собствени финанси. Защо си мисли, че личната му история/иначе сигурно много вълнуваща за него/ ще е приложима /а и поучителна/ за повече от нас. И как/и кой/ се преценява чия творба трябва да бъде държавно/тоест от всички нас/ финансирана...
2
3
 
7
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Не мога да разбера космическото самочувствие на кинаджиите!Ето го и този - културната идентичност на България и бг киното били едно и също нещо!?!?Ей *** слез на земята!Та нима добрата литература, добрите творли на бълг. художници, музиката/народна и съвременна, и всякаква / и т.н не са българска културна идентичност!? При това един писател се нуждае от 1000 пъти по-малко средства , за да напише творбата си!Аман от кинобоклуци - всеки струващ по 1 млн. лева!
1
3
 
4
 
! Отговори
първи преди 13 години
първи :)