Международен конкурс

Прожекциите за 7 март са в Дом на киното
7 мар 2011 12:01, Петя Славова
2
Международен конкурс
Кадър от "Скелети". Снимка: София Филм Фест


Звездата на международната копродукция „Америка” (2010) е Чулпан Хаматова.

Родена в Казан, актрисата е не само знаменитост в Русия, но и любимка на европейските режисьори. Участията ù в международни продукции са добре познати на българската публика, която е имала възможност да види „Лунен татко”, „Сбогом, Ленин!”, „Лудост посред лято”, „Хартиеният войник” и „Приспивни песни” благодарение на София Филм Фест през годините.

Чулпан Хаматова беше специален гост на фестивала през 2009 година. Копродукцията на Португалия, Русия, Испания и Бразилия „Америка” е игрален дебют за младия режисьор Жоау Нуно Пинто. Той пише сценария като драматична любовна история, която се случва в среда на бедност и престъпност, там, където емигрантите от Източна Европа и аутсайдерите на португалското общество търсят мястото си.

Чулпан Хаматова е в ролята на привлекателната рускиня Лиза, омъжена за дребния мошеник Виктор. След една разрушителна буря в района на предградието, където живеят, малкият им свят се преобръща и променя завинаги.
Днес от 18.30 в Дом на киното

В дебюта си „Скелети” (2010) Ник Уитфийлд е сценарист и режисьор, въпреки че публиката на Острова го познава добре като актьор в комедийни филми и телевизионни сериали. До голяма степен в „Скелети” той представя и личното си отношение към сериозни теми – с много английско чувство за хумор и задължителната ирония. Историята на филма напомня за изключителните традиции на британския комедиен жанр от „Монти Пайтън” до наши дни.

Сюжетът разказва за двама специалисти по екзорсизъм – Саймън и Бенет. Те буквално работят по отстраняване на скелети от гардероби и скринове на не едно английско семейство, спазвайки правилата на тайнствена „процедура” с древни български корени. Типичните за всяка английска комедия неочаквани обрати превръщат филма в истински шедьовър.
Днес от 20.30 в Дом на киното
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Бг преди 13 години
"... с древни български корени"? Пак ще се прочуем. Дано само създателите на филма да са се запознали поне малко с традиционната българска народна култура - там има какво да се намери. Дано обаче името на народа ни да не се използва само на шега ...
1
0
 
0
 
! Отговори
първи преди 13 години
оха ще пишеш първия коментар ?