Момчето се справи великолепно

Нур Гюнеш, продуцент на „Снежнобяло”
8 мар 2011 11:26, Петя Славова
1
Момчето се справи великолепно
Снимка: София Филм Фест

Нур Гюнеш е продуцент на „Снежнобяло”. Ето какво разказва за филма.

Как протичаше предварителната подготовка на филма: писане на сценарий, избор на локации, кастинг?

Това е първият ми филм като продуцент, също така е дебют и за режисьора. Във връзка с това мога да кажа, че добре се справихме с предпродукцията, защото бяхме поработили дълго върху домашното си вкъщи. Започнахме да търсим точната локация след дълго и детайлно писане на сценария от Селим Гюнеш.

Интересуваха ни места, които да отразяват духа на историята, и които могат да се пресъздадат климатичните особености на зимния сезон. Накрая избрахме Артвин, в източния черноморски регион. Това всъщност е и родният край на режисьора, който е прекарал детството си там.

Избрахме актьорите след подробен и задълбочен кастинг. Първоначално се спряхме на познати актьори, но същевременно решихме да работим и с непрофесионални актьори, за които филмът беше първата им актьорска изява. Всички те харесаха историята и персонажите. Моето мнение е, че всички се справиха много добре.

Ако в този момент трябва да представите филма пред публика, кои са основните неща, които ще кажете за „Снежнобяло”?

Това е филм, който докосва сърцето, най-вече поради своята история, проследяваща един ден от трудния живот на детето Хасан. Филмът е въздействащ и заради своята експресивност. А и всички ние сме преживели подобни тежки моменти в живота си.

Какво ви помогна най-много по време на снимачния период?

Мисля, че всички имахме достатъчно късмет в необходимия момент. От детето актьор до техническия екип – всеки възприе историята много лично. И това, което вероятно е най-важно, е че всички имаха огромно доверие на Селим Гюнеш, на нас двамата.. Всички работиха с пълна отдаденост. Въпреки тежките климатични условия, успяхме да направим нещо хубаво и да си свършим работата качествено. Тук ще използвам възможността да благодаря още веднъж на целия екип.

Като продуцент какъв беше рискът с ангажирането на малък и непрофесионален актьор за главната роля?

Сега си давам сметка колко голям всъщност е бил рискът. В действителност дете актьор, при това без опит, е голям риск за продукцията. Но днес вече мога да кажа, че сме големи късметлии – или просто много силно шесто чувство. Защото изборът на Хасан бе мигновено решение на Селим Гюнеш веднага щом видя момчето. Нямаше никакви съмнения, че той трябва да играе. И наистина момчето се справи великолепно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
Турските и индийските филми си струва да се гледат.