Хавиер Бардем в "Бютифул"

И още филми за 9 март от София Филм Фест
Обновена: 9 мар 2011 10:15 | 9 мар 2011 10:06, Петя Славова
0
Хавиер Бардем в "Бютифул"
Кадър от "Бютифул". Снимка: София Филм Фест

Атрактивните предложения от програмата на 15-тия София Филм Фест днес започват с новия филм на Алехадро Гонсалес Иняриту „Бютифул”.

Можете да го гледате от 19,00 часа в зала 1 на НДК.

Той разказва историята на Ушбал (Хавиер Бардем) – бизнесмен в подземния свят, но и духовно богат човек, който носи отговорност за много хора и умее да се свързва с душите на мъртвите.

Преди всичко обаче той е баща и тъй като съпругата му, с която са разделени, страда от маниакална депресия, Ухбал е единствен попечител на двете им дечица. Когато героят разбира, че умира от рак, диагнозата го освобождава от задълженията му в ежедневния живот. Той е добър човек, но и най-добрите намерения не винаги са достатъчни…

Филмовият маратон в кино “Люмиер” с днешна дата започва в 14,30 часа с прожекцията на „Скелети” на Ник Уитфийлд. Филмът разказва за Дейвис и Бенет, странна двойка пътуващи екстрасенси, чиято работа се заключава в прогонването на призраците от миналото, които буквално се загнездват в гардеробите на много хора под формата на скелети. Двамата обикалят из Великобритания, като надничат в живота на различни клиенти, докато извършват своята „процедура” с древни български корени, и така научават дълбоко скрити тайни и лъжи.

От 16,15 часа започва “Нелегални” на Оливие Масе-Депас. Нелегалната руска емигрантка Таня пребивава в Белгия от осем години, заедно с 13-годишния си син Иван. Двамата са се вписали в новата си родина, но живеят в постоянен страх, че ще бъдат подложени на проверка от страна на властите. Когато това се случва, Таня е задържана в лагер за нелегални емигранти.

В 18,00 часа е началото на филма на Тони Палмър „Ленард Коен: Bird on A Wire”. През 1972 г. мрачният фолк философ потегля на европейско турне, което стартира в Дъблин и завършва в Йерусалим. В групата му са Дженифър Уорнс, Рон Корнелиъс и Боб Джонстън. Тони Палмър го следва от град на град с екипа си от четирима души. Години по-късно режисьорът прави свой монтаж от заснетия през 1972 г. материал.

Премиерата на дебютния игрален филм на Атанас Христосков “№1” започва точно в 20,15 часа. Творбата разказва за кървавата вражда между две софийски училища, поместени в обща сграда. Алекс и приятелите му възприемат битките с елитната гимназия като социален бунт, а Стефан – учителят по литература, се опитва да покаже на момчетата и друго възможно решение. Но дали те са готови да му се доверят? Във филма участват актьорите Филип Аврамов, Ивайло Захариев, Николай Станоев.

В 21.45 часа ви предлагаме още едно българско заглавие – „Свещена светлина” на Георги Тенев. В него главен герой е директор на отдел в Тайните служби, известен с жестокостта си. Той има навика да се влюбва в жертвите си – момичетата от нелегалната организация Свободен младежки съюз, като изпитва перверзно удоволствие, когато ги измъчва. В края на кариерата му непознат женски глас му казва по телефона, че му предстои да залови последната си жертва – № 1279.

От 13,30 часа Дома на киното предлага среща с едно от заглавията в Международния конкурс - „Денят, в който не съм се родила” на Флориан Микуд Косен. На път за Чили, Мария спира в Буенос Айрес и чува детска песничка, която й се струва позната. Тя я запомня, макар да не знае испански. Мария споделя по телефона с баща си Антон за странното си преживяване. След два дни Антон открива Мария в хотелската ú стая и ú признава, че тя не само е родена в Буенос Айрес, но е и осиновена. Преди продължението на игралната битка в 15-ия СФФ, ще имате възможност за среща с още един късометражен претендент за „Джеймисън” – „Леглото” на Петра Георгиева.

От 16,00 часа гледайте „Прозорецът” на Михаела Танева. Веднага след него започва „Снежнобяло” на турския режисьор Селим Гюнеш. Кинотворбата разказва за един ден от живота на Хасан, който се опитва да продава айран, макар да е зима, за да помогне на семейството си да излезе от затрудненото положение. Семейството му обеднява, когато баща му влиза в затвора. Майка му започва да работи като пазач в близкия град. 12-годишният Хасан се бори за прехраната и оцеляването си с двамата си по-малки братя в планинско селце…

В 18,30 часа започва късометражният филм „Киндер сюрприз” на Андрей Волкашин. Следва иранското предложение в Международния конкурс „Кучешка пот” на Хосейн Кешаварз. В него се преплитат съдбите на шест млади души от Техеран, които се опитват да осъществят съкровените си желания в консервативното ислямско общество, в което живеят.

Сред „Джеймисън” претендентите тази година е „История с торта” на Милко Йовчев. Можете да го видите в 21.00 часа преди „Моите братя” на Пол Фрейзър. Действието в последния се развива през 1987 г., когато по време на празника Вси светии трима братя се опитват да открият нов часовник за умиращия си баща.

Вечерта на Джеки Стоев, Джони и Чарли започва в 18.30 часа в кино „Одеон”, с прожекцията на филма „Отец Иван”. Документалният филм на Джеки Стоев разказва историята на служител на УБО, който преди 20 години става поп. За комунистите да си смениш вярата – вярата в партията с вярата в Бога, е повече от престъпление. Следва преследване, скалъпен процес и 5 години затвор. Там отец Иван дава своя обет – ако излезе жив, да направи сиропиталище за бездомни деца и хора в нужда. В момента той се грижи за 130 души, повечето от които деца.

„Тилва Рош” е сред заглавията в Балканския конкурс с адрес Сърбия. Филмът на Никола Лежаич представя историята на Тода и Стефан, много добри приятели - скейтъри, които се наслаждават на лятото след завършването на гимназията. Двамата изпълват времето си, като снимат клипове в стил „Jackass” или се съревновават, макар и тайно, за вниманието на Дуня, която се е върнала от Франция у дома за ваканцията. Междувременно в града профсъюзите протестират и момчетата се съюзяват отново заради каузата. „Тилва Рош” ще бъде представен от продуцента Мина Дукич и актьора Стефан Джорджевич в 20.30 часа в кино „Одеон”.

От 19,00 часа в “Euro Cinema” можете да гледате “Академията на Платон” на Филипос Цитос. Всеки ден Ставрос навива металните щори на павилиончето си, изважда вестниците и подрежда столовете отпред. По цял ден той и приятелите му седят на тях и зяпат минувачите или се забавляват, когато кучето им Патриот лае срещу албанците, които минават по другия тротоар. Ставрос и приятелите му не обичат чужденците. Близо до павилиона седи майката на Ставрос, която прогресивно губи разсъдъка си. Един ден ежедневната програма на мъжете е объркана от дребен инцидент – майката на Ставрос се хвърля в обятията на албански работник и започва да му говори на албански, като се обръща към него със „сине”. Приятелите на Ставрос започват да се чудят дали и той не е албанец…

В 21,00 часа започва „Соната без думи” на Янец Бургер. Когато оглушителната глъчка от войната утихва, виждаме Стево, който тича през белязаното от сраженията бойно поле – там, където се намира и полуразрушената му къща. Граната е покосила съпругата му и сега той е сам с дъщеря си Дуня и сина си Малчо. Точно когато започваме да си мислим, че най-лошото е отминало, се разнася ужасяващ тътен, а пред дома на Стево спира странният камион на Цирк Фантастик. Животът на Стево и децата му се променя, когато той опознава странните, но напълно човешки образи от цирка и заедно с тях се отправя на ново пътешествие.

От 19,00 часа в “Синеплекс” гледайте “Първокласникът” на Джъстин Чадуик. Според сюжета, когато правителството на Кения обявява, че за първи път ще се ангажира с осигуряването на безплатно основно образование за всички, на вратата на селско училище се появява 84-годишен мъж, който иска да влезе в клас. Кимани Н’ган’га Маруге никога не е имал възможност да учи и затова е решил, че не е късно да опита. Филмът ще бъде представен от продуцентите Ричард Хардинг и Сам Фойър.

“Копакабана” на французина Марк Фитуси е филмът, който можете да гледате от 21,00 часа. Действието се развива някъде между тухлените постройки на Туркоан и плажовете на Остенде. Именно там освободената, дръзка и щедра до безразсъдство Бабу (Изабел Юпер) се забавлява с бразилска музика, носи сари или учи бизнес трикове, за да продаде апартамент на някои туристи.

“Роди се звезда” на Ваня Ковачевич започва в 19,00 часа във Френския културен институт. „Аз съм на 29 години и съм професионална режисьорка. Запазих зала за концерт още преди да седна зад барабаните и моята група още не съществуваше”, казва Ваня Ковачевич. По думите й филмът проследява целия процес – от идеята, през организирането на прослушването, сформирането на групата, усилията й да се научи да свири на барабани и реализирането на концерта.

Документалната програма във Френския културен институт продължава със „Сцена на местопрестъплението”, с начален час 21,00. Филмът е заснет в седем „сцени на местопрестъплението”, които започват и завършват на остров „Изида”. Междувременно се запознаваме с града, чийто живот е предопределен от правилата на подземния свят. По-добре да си в затвора, отколкото мъртъв. Така горчиво се шегуват помежду си младежите в затвора на остров Низида край бреговете на Неапол, за да се самоуспокоят, че това не е най-страшното, което би могло да им се случи.

„Двамата Ескобар” на Джеф Зимбалист и Майкъл Зимбалист гледайте от 18,00 часа в Чешкия център. След десетилетия в забвение, националният отбор по футбол на Колумбия се превръща в един от най-добрите световни тимове. В основата на успеха са капитанът Андрес Ескобар и печално известният наркобарон Пабло Ескобар, който поставя началото на феномена „наркофутбол”. Филмът разследва тайния брак между престъпници и спортисти и разкрива изненадващи връзки между убийствата на Андрес и Пабло.

В 20,00 часа можете да гледате мексиканския документален филм „Виновен до доказване на противното” на Роберто Ернандес и Джефри Смит. Един декемврийски ден през 2005 г. в Мексико Хосе Антонио Зунига е арестуван и обвинен в убийство, след като непознато момче го посочва от полицейска кола. 48 часа по-късно вече е в затвора, защото съдията, който дори не го е разпитал, го е осъдил на 20 години лишаване от свобода заради свидетелството на един-единствен несигурен очевидец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари