Международен конкурс

Филмите са в Дом на киното
9 мар 2011 12:08, Петя Славова
0
Международен конкурс
Кадър от "Моите братя. Снимка: София Филм Фест

Двете предложения от международния конкурс на София Филм Фест са с прожекции в Дом на киното от 18.30 часа и от 21.00 часа.

Първият е„Кучешка пот” (DOG SWEAT), Иран, 2010, 90 мин, режисьор: Хосейн Кешаварз. В ролите: Ахмад Акбарзадех, Тахерех Есфахани, Багер Форохар, Шарокх Таслими, Рахим Замани

Награди и номинации: Рим ’10 – специалната награда на президента на Италия; Остин ’10 – голямата награда на журито за игрален филм; награди „Независим дух”’10 – номинация за наградата „Някой, когото да наблюдаваме”

Масуд обича партитата и не се интересува от ислямската революция. Но това се променя, когато майка му е блъсната от кола и той осъзнава, че властите имат по-голям интерес да преследват хората заради теоретичната им сексуална свобода, отколкото да ги пазят в обществото.

Вдовицата Махса пък е силно религиозна и в дома ù звучат ислямски химни, а тя мечтае да отиде на поклонение в съседния Ирак. Дъщеря ù Форох е наследила музикалността на майка си, но мечтае за поп кариера и когато може, се измъква от дома, за да записва песни. Хоман и Хошан се гей двойка с идилична връзка, докато Хоман обявява, че ще се подчини на волята на родителите си да встъпи в уреден от тях брак. Феминистката Кати се влюбва в съпруга на братовчедка си. Най-добрата ù приятелка Катрин се влюбва в брата на Кати – Дауд, който току-що се е върнал в Техеран след години учене в Америка. Но къде могат да се усамотят двамата, без да се притесняват, че „моралната полиция” ще ги открие, глоби или дори арестува.

Авторите на филма се опитват старателно да покажат, че иранската младеж има същите желания и нужди като младите хора на Запад. На места изглежда сякаш филмът се опитва прекалено усърдно да демонстрира, че иранците знаят как да се забавляват, защото в западните филми те въобще рядко са представяни като човешки същества. Фактът, че този филм изобщо е бил заснет, е едно малко чудо, защото много от показаните случки в него могат да доведат до арести на участниците в тях в Техеран.

Втората прожекция е на „Моите братя” (MY BROTHERS), Ирландия, 2010, 88 мин, режисьор: Пол Фрейзър, в ролите: Тими Крийд, Пол Кортни, Ти Джей Грифин

През 1987 г. по време на празника Вси светии (Хелоуин) трима братя се опитват да открият нов часовник за умиращия си баща.

Сериозният 17-годишен Ноел е обременен от многото отговорности, които носи. Нахаканият 11-годишен Поуди, който не е особено интелигентен, мечтае да вкарва голове за Ливърпул. Наивният 7-годишен Скуоли е маниак на тема Междузвездни войни, макар никога да не е гледал трите филма.

Те се качват на очукан фургон за доставка на хляб и се понасят из ирландската провинция към целта – автомат за продажба на часовници в Балибъниън. Докато сменят скоростите, те си крещят един на друг и постепенно напрежението между тях ескалира в „междубратски войни”. Но пътуването им може да ги отведе само у дома.

Сценаристът Пол Фрейзър дебютира в игралното кино с този филм, в който демонстрира усет към улавяне и пресъздаване на препирните, заяжданията и закачките между братята. По този начин той превръща пътуването на тримата във вълнуващо размишление за силата на семейството и на прошката, което изпълва тази трогателна драмедия с душа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари